Gündem Yılmaz: Refahyol’a karşı genel bir reaksiyon vardı

Yılmaz: Refahyol’a karşı genel bir reaksiyon vardı

22.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, 28 Şubat davasında tanık olarak ifade verdi, Refahyol hükümetinin istifası için bir baskı olmadığını belirtti

Yılmaz: Refahyol’a karşı  genel bir reaksiyon vardı

28 Şubat davasında, Refahyol’un ardından 55. Hükümet’i kuran dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tanık sıfatıyla ifade verdi. Yılmaz, Refahyol hükümetinin istifasına ilişkin, “Bildiğim herhangi bir baskı söz konusu değil” dedi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Yılmaz’a, Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, “Erbakan hükümetinin istifasında sanıkların doğrudan ya da dolaylı yoldan baskı, cebir veya şiddeti var mıydı?” diye sordu. Yılmaz, bu soruyu yanıtlarken, “Bildiğim herhangi bir baskı söz konusu değil. Ama genel bir rahatsızlık olduğu, hükümete ve uygulamalarına karşı genel bir reaksiyonun olduğu herkesin malumuydu” ifadelerini kullandı.

Batı çalışma Grubu
Yılmaz, “BÇG’yi (Batı Çalışma Grubu) ilk defa nerede ve nasıl duydunuz” sorusunu şöyle yanıtladı:
“BÇG’nin varlığı zaten bizim hükümetimiz kurulmadan önce de kamuoyunun bilgisi dahilindeydi. Hükümet kurulduktan sonra Genelkurmay Başkanı ile bu konuda görüştüm. Bu kurulun çalışmasından hükümet olarak rahatsız olduğumuzu ve lağvedilmesini istedim. Genelkurmay Başkanı Sayın İsmail Hakkı Karadayı bana, BÇG’nin yasal olarak kurulduğunu, bunun çalışmalarından da Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in sorumlu olduğunu söyledi. Kısa süre sonra Çevik Bir ile görüştük. Kendine aynı görüşlerimi ifade ettim. MGK bir süre sonra, Başbakanlık İrticayla Mücadele Takip ve Koordinasyon Kurulu kurulmasını, BÇG’nin lağvedilmesini ve görevlerini bu kurula devretmesini önerdi. MGK’nın tavsiye kararına uygun olarak da lağvedildi.”

Haberin Devamı

Türban yasağının genişletilmesi yanlış oldu
Yılmaz’dan önce tanıklık yapan eski TBMM Başkanı Köksal Toptan da DYP içinde yönetimle anlaşmazlıkları bulunduğunu, ancak üzerlerinde 28 Şubat sürecinde olduğu iddia edilen telkin ve baskının hiç olmadığını kaydetti. Darbe olacağı beklentisi içinde olmadığını söyleyen Toptan, 28 Şubat döneminde türban yasağının genişletilmesini yanlış bulduğunu belirterek, “Eğitim süreci ciddi şekilde zarar görmüştür ama bunun kaynağını sorarsanız, nihayet o kanunları da parlamento çıkardı” diye konuştu.