Gündem YKS sonuçları tarihi belli oldu! 2018 YKS tercihleri nasıl yapılacak?

YKS sonuçları tarihi belli oldu! 2018 YKS tercihleri nasıl yapılacak?

07.07.2018 - 10:30 | Son Güncellenme:

YKS sonuçları için geri sayım başladı. Milyonlarca aday merakla YKS sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını arıyor. İşte YKS sonuçlarının açıklanacağı tarih ve YKS tercihleri nasıl yapılır sorusunun cevabı...

YKS sonuçları tarihi belli oldu 2018 YKS tercihleri nasıl yapılacak

YKS soru ve cevaplarının yayınlanmasının ardından, YKS sonuçlarının açıklanacağı tarih beklenmeye başlandı. Üniversite hayali kuran adaylar, YKS sonuçları açıklandıktan sonra tercih listelerini oluşturacaklar. ÖSYM, öğrencilerin tercihlerine yardımcı olması amacıyla yükseköğretim ve kontenjanları kılavuzu yayınladı. Kılavuzda adaylara tercih süreci ile ilgili detaylar paylaşıldı.

Haberin Devamı

YKS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM, yayınladığı takvimde YKS sonuçlarının 31 Temmuz 2018 tarihinde ilan edileceğini açıkladı. Sonuçlar, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine giriş yapılarak sorgulanabilecek. YKS sonuçlar ile ilgili adayların adreslerine posta yolu ile belge gönderilmeyecek. İnternet sitesinde yapılacak olan açıklama, tebliğ niteliğindedir. Sonuç belgesinde yer alacak olan bilgiler;
- Doğru ve yanlış cevap sayısı
- Başarı sıralaması
- TYT puanı
- Eğer varsa YDT ve AYT puanları, başarı sıralaması
- Ortaöğretim başarı puanı
- Yerleştirmede kullanılacak olan puan ve başarı sırası
Sonuçların açıklanmasının ardından da adaylar için tercih süreci başlayacak. Tercihler, 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek.

Haberin Devamı

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Tercih yapacak olan adaylar, puanları ve mezun oldukları okul türüne göre hangi tablodan tercih işlemi gerçekleştireceklerini belirleyecek.
Tablo 3’te bulunan ön lisans programları, 2018 TYT’de 150 puan ve üzerinde puan alan adaylar tarafından tercih listesine eklenebilecek.

Tablo 4’te bulunan yükseköğretim programları 2018 AYT ve YDT’de ilgili puan türünde en az 180 puan ve üzerinde puan alan adaylar tarafından tercih edilebilecek.

Tercih listesine eklenilecek olan programlar, Tablo 3 ve Tablo 4’ten bulunarak tercih sırası oluşturulacak. Adaylar en fazla 24 programı listesine ekleyebilecek. Tercih işlemlerinde tercih sırası önemlidir. Çünkü tercihlerdeki yanlışlardan doğacak sonuçlar, tercih yapan adaya aittir. Tercih için adayların tüm alanları doldurma zorunluluğu bulunmuyor. Örneğin, bir aday tercih listesinde sadece üç programa yer vermek istiyorsa ve bu programlardan herhangi birisine giremediği takdirde başka yerde okumak istemiyorsa, yalnızca bu üç programı tercih listesine ekleyebilir. 24 tercihin de doldurulma zorunluluğu bulunmuyor.

Tercih listesi oluşturulurken adayların kaydolmayı en fazla istedikleri programı en üst tercihe yazması gerekir. Bunun dışında kazanıldığında kaydolmak istenilmeyecek bir programın da tercih listesinde yer almaması gerekir.