Gündem YÖK’ten yabancı üniversitelere ‘mektuplu’ yanıt

YÖK’ten yabancı üniversitelere ‘mektuplu’ yanıt

27.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK, darbe girişiminin ardından üniversitelerde başlatılan, “cemaat tasfiyeleri” için bin 577 dekanın istifasının istenmesi önlemine, dünyadaki üniversite birliklerinden gelen eleştirilere, yazdığı mektupla yanıt verdi.

YÖK’ten yabancı üniversitelere ‘mektuplu’ yanıt

Avrupa Üniversiteler Birliği, Bologna Süreci Grubu gibi kurumlara gönderilen mektupta yaşanan darbe girişiminin vatandaşlar ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sayesinde başarısız olduğu anlatılırken, “Türkiye’deki bu başarısız darbe girişimi göstermiştir ki, bu illegal silahlı yapılanma yüseköğretim kurumlarına sızmış ve bu illegal organizasyon ülke genelindeki okul ve üniversitlerle güçlü bağlar kurmuştur. Dekanların istifası, bu gizli ve illegal örgütlerle bağların kopartılarak üniversitelerin özerkliğinin yeniden sağlanması için atılması gereken adımların uygulanmasına zemin hazırlanması ve bu uygulamaların kolaylaştırılması bağlamında ele alınmalıdır. Büyük olasılıkla süreç tamamlandıktan sonra çoğu üniversite dekanlarını görevlerine iade edecektir. Umuyoruz ki yukarıda bahsettiğimiz şeyler uluslararası kamuoyundaki yanlış anlamaları ortadan kaldıracaktır” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

‘Bu bağlamda ele alınmalı’

Yabancı üniversite birliklerinden gelen eleştiriler üzerine YÖK, Türkiye’de darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar ile cemaate karşı alınan önlemleri anlattığı bir mektubu, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), Avrupa Birliği (AB), Bologna Süreci Grubu’na, Türk Amerikan Biliminsanları ve Akademisyenleri Birliği’ne (TASSA) gönderdi. Aynı mektup, Türkiye’de de Üniversitelerarası Kurul üyelerine, rektörlere, TÜBİTAK’a ve TÜBA’ya da iletildi. YÖK’ün gönderdiği metinde özetle şunlar kaydedildi:

“Adil olmayan eleştiriler nedeniyle, bu yanlış anlamaları gidermek için bu açıklamayı yapmak istedik. 15 Temmuz 2016’da, Türkiye’de demokratik seçimle başa gelmiş yasal hükümeti devirmek için bir darbe girişimi yaşanmıştır. Bu darbe girişimi, vatandaşların ve silahlı saldırılara kararlı bir şekilde karşı duran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sayesinde başarısız olmuştur. Türkiye devleti, vatandaşlarının ve parlamentodaki bütün muhalefet partilerinin desteğiyle, titiz bir şekilde bu saldırıyı yapanların üzerine gitmektedir. Demokrasiyi korumak ve yeniden inşa etmek, Türk devletinin ve kurumlarının işlevini devam ettirmek için gösterilen bu çabalar, olağanüstü tedbirlerin alınması gerektiğini göstermektedir.

Haberin Devamı

Dekanların istifası, bu gizli ve illegal örgütlerle bağların kopartılarak, üniversitelerin özerkliğinin yeniden sağlanması için atılması gereken adımların uygulanmasına zemin hazırlanması ve bu uygulamaların kolaylaştırılması bağlamında ele alınmalıdır.”