Gündem Yüce kahramanlar huzurla uyuyunuz

Yüce kahramanlar huzurla uyuyunuz

25.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şehitler Abidesi’nde düzenlenen tören Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Yeni Zelanda, Avustralya ile Birinci Dünya Savaşı’na katılan ülkelerin temsilcilerinin de yer aldığı törende Çanakkale şehitlerinin kahramanlığını vurgulayan konuşmalar yapıldı, dualar okundu...

Yüce kahramanlar huzurla uyuyunuz

Çanakkale kara savaşlarının 103’üncü yıl dönümünde Şehitler Abidesi’nde anma töreni düzenlendi. Anma törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, Birleşik Krallık Avrupa ve Amerikadan Sorumlu Bakanı Alan Duncan, Avustralya Çanakkale Konsolosu Dylan Walsh, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Çanakkale savaşlarına katılan diğer ülkelerin temsilcileri katıldı. Şehitler Abidesindeki törende ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Saygı atışında ise ilk kez, MPT 76 Milli Piyade Tüfeği kullandı. Çanakkale’de şehit olan askerler için Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua okundu.

Haberin Devamı

‘Geçit vermediniz’

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihi için dönüm noktalarından birisi olduğunu belirterek “Kara savaşlarının devam ettiği 8.5 ay boyunca daracık bölgelerdeki siper hatlarımıza saatlerce süren bombardımanlarda binlerce top mermisi atılmış, sayısız hücumlar gerçekleştirilmiş, ancak kahraman Mehmetçiği mevzilerinden söküp atmak mümkün olmamıştır” dedi.

Yüce kahramanlar huzurla uyuyunuz

Atatürk’ten alıntı

Törende konuşan Birleşik Krallık Avrupa ve Amerikadan Sorumlu Bakan Alan Duncan ise şunları söyledi: “Savaşın korkunçluğu içinden çıkan iyilik, bize geçmişten ders almanın ve geleceğe bakmanın bugün hepimizin görevi olduğunu öğretiyor. Bu görüş, tüm insanlara Yurtta Barış, Cihanda Barış ilkesini hedeflemelerini söyleyen Mustafa Kemal Atatürkün bu sözlerinden daha iyi anlatılamazdı.”

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müzik Topluluğu Mehteran Takımı’nın gösterisi sonrası Türk ve Anzak askerleri ile gaziler ve izciler tören geçişi yaptı.