Gündem Yükü yaşından büyük çocuklar

Yükü yaşından büyük çocuklar

03.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ailelerin yaşam mücadelesine çocukları da ortak oluyor. Şanlıurfa'da "Mülteci çocuk işçiler" hakkında yapılan çalışmaya göre her ailenin en az bir çocuğu günlüğü 1 TL'ye kimi zaman ise bir ekmek parasına çalışıyor...

Yükü yaşından büyük çocuklar

Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli ailelerin çocuklarından en az bir tanesi çocuk işçi. Çocuklar kimi zaman günlüğü 1 TL'ye kimi zamansa sadece bir ekmeğe çalışıyor. Bu veriler Hayata Destek Derneği ile UNICEF'in Şanlıurfa'da "Mülteci çocuk işçiler" hakkında yürüttükleri çalışmadan... Urfa'da çalışan 100 çocuk ve çocukları çalışan 48 aile ile yapılan görüşmeler sonucunda ulaşılan veriler, Suriyeli mülteci çocukların yaşadıkları zorlukları gözler önüne seriyor. Çocuklardan biri de 14 yaşındaki Abd Alrahman. Alrahman, haftada 30 TL kazanıyor. Babası olmayan Alrahman, bu parayla annesi ile hasta ağabeyi ve ağabeyinin eşiyle bebeğine bakıyor. Bütün evin haftada gelecek 30 TL için eline baktığı Alrahman'ın minik bünyesi ise bu yoğun çalışma temposunu kaldıramadı. Hamallık yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Alrahman, bir yandan da ciddi sırt ağrıları ile mücadele ediyor. Fakat ağrılarına rağmen çalışmak zorunda çünkü eve para getirecek başka kimse yok.

Haberin Devamı


12 saatten fazla mesai

Alrahman'ın aldığı 30 TL kendi yaş aralığında ‘normal’. Zira yapılan saha çalışmaları, çocukların aldıkları ücretlerin yaşlarına göre değiştiğini ortaya koyuyor. 7-8 yaşlarındaki çocuk işçiler ortalama haftada 20 TL'den az kazanıyor. Bu kimi zaman günde 1 TL'ye kimi zamanda sadece gün sonu verilen bir ekmeğe dönüşebiliyor. En yüksek ücreti alanlar ise haftada 200 TL ile 17-18 yaş grubundakiler. Ücretler yaşa göre değişse de çalışma saatleri yaşa bakmıyor. Çocukların büyük çoğunluğu günde 12 saatten fazla çalışıyorlar. Genelde haftada 1 gün izin yapıyorlar. Çok nadiren 2 haftada bir 2 gün izin yapanlar da var.


Kampa döndü

Urfa'da bu korkunç şartlarda çalışan Suriyeli çocuk işçilerden bir diğeri de 11 yaşındaki Nidal. Nidal, başlangıçta akrabaları, anne, babası ile kardeşleri Suruç'ta bulunan kampta kalıyordu. Daha sonra kamptan ayrılarak, dışarıda çalışmaya başlayan Nidal, haftasonları hafta boyunca çalışarak kazandığı 100 TL'yi ailesine götürüp, onlarla vakit geçiriyordu. Ta ki 22 Temmuz'da Suruç'ta meydana gelen patlamaya dek... Son derece sağlıksız koşullarda çalışan Nidal, yetkililerin kampa sadece haftasonları gelmesinin uygun olmadığını söylemesi üzerine işi bırakarak, kampa geri dönmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Çöp toplayıcılığı yapanlar da var

Suriyeli çocuk işçilerin çoğunlukla çalıştığı bu yerler fırınlar, restoranlar, bakkallar, berberler, nalbantlar, tekstil mağazaları, mobilyacılar, terziler, emlakçılar, halıcılar, pamuk fabrikaları, dikiş atölyeleri bulunuyor; bir kısmı da çöp toplayıcılığı yapıyor.
Bashar da marangozda çalışan 15 yaşındaki Suriyeli bir çocuk işçi fakat o birçok yaşıtından çok daha şanslı... Babası ve 17 yaşındaki ağabeyi de çalışan Bashar’ın yolu Hayata Destek ekibi ile kesiştiğinde, ekiptekiler yürürken sorun yaşadığını fark ediyor. Bunun üzerine bir doktora götürülen Bashar’ın uzun çalışma saatleri nedeniyle bacak ağrısı yaşadığı ortaya çıkıyor ve ekip okula devam etmesi konusunda ısrarcı davranmaya başlıyor. Israrlar sonuç veriyor ve Bashar bir okula kaydoluyor.