Gündem Yurtdışından alınan telefonun kaydı nasıl yapılır?

Yurtdışından alınan telefonun kaydı nasıl yapılır?

28.04.2018 - 15:45 | Son Güncellenme:

Yurtdışından aldığım telefonu nasıl kaydettiririm sorusu insanların aklında hep soru işareti oluşturan bir konudur. Yurtdışından telefon almak pek çok kişinin son zamanlarda daha ekonomik olması nedeniyle tercih ettiği bir durumdur. Ancak cihazın açıldığından itibaren 120 gün içerisinde kaydını yaptırmanız gerekiyor.

Yurtdışından alınan telefonun kaydı nasıl yapılır

1- Kayıt yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler

Haberin Devamı

Öncelikle yurtdışından beraberinizde getirdiğiniz telefonun Türkiye’ye girişi 120 günü aşmamış olmalıdır. Eğer bir tanıdığınızın pasaportu üzerine kaydettirmeyi planlıyor iseniz, o kişinin son 4 ay içerisinde yurtdışı seyahati yapmış olması gereklidir. Eğer pasaportunuzun ya da tanıdığınız kişinin pasaportunun süresi 120 günü aşmış ise, maalesef tekrar yurtdışı seyahati yapmanız gerekiyor. Tabi şunu da unutmamak gerekir ki, herhangi bir pasaporta son 2 yıl içerisinde başka bir telefon veya elektronik cihaz kaydı gerçekleştirilmemiş olmalıdır.

2- Nerede kayıt yaptırabilirsiniz?

Yurtdışından aldığınız telefonun kaydını e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için https://www.turkiye.gov.tr/ adresini ziyaret edip T.C. kimlik numaranız ve PTT’den aldığınız şifre ile sisteme giriş yapmalısınız. Pasaport sahibi kim ise e-Devlet sistemine onun bilgileri üzerinden giriş yapıp yurda giriş çıkış tarihi, pasaport numarası, kimlik bilgileri gibi önemli bilgilerin eksiksiz girilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

3- Kayıt işlemini nasıl gerçekleştirebilirsiniz?

Yurtdışından gelen telefonu açıp #06#’yi tuşlayarak 15 haneli IMEI numarasını bulmalısınız. Daha sonra elde ettiğiniz IMEI numarasını eksiksiz bir şekilde sisteme girmelisiniz. Girdiğiniz tüm bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra onayla butonuna basarak girdiğiniz bilgileri onaylamanız yeterli olacaktır. Bir sonraki adım ise 2018 telefon kayıt harç bedeli olan 170.70 TL’yi aşağıda belirtilen bankalara yatırmanız gerekmektedir.

Bankalar: Halk Bank, Vakıf Bank, Deniz Bank, ING Bank, HSBC, Şeker Bank, Garanti Bankası, T.C. Ziraat Bankası, T.C. İş Bankası.

Bu bankaların haricinde vergi dairelerinden de belirlenen harcı kolaylıkla yatırabilirsiniz.

Tebrikler. Telefonunuzun kaydını tamamlamış bulunuyorsunuz. Telefonunuz 12 ile 48 saat içerisinde kullanıma açılmış olacaktır. Telefonunuzun kaydının gerçekleşip gerçekleşmediğini sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresini ziyaret edip IMEI numaranızı girerek sorgulayabilirsiniz.