Gündem Zehirli balon balığı balıkçıların kâbusu

Zehirli balon balığı balıkçıların kâbusu

19.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fethiye Körfezi’ndeki zehirli balon balıkları, ağlarla oltaları parçalayarak maddi zarar vermesi ve sayılarının hızla artması yüzünden balıkçıların korkulu rüyası haline geldi

Zehirli balon balığı balıkçıların kâbusu

Fethiye Körfezi’ne balık tutmak için ağ ve olta bırakan balıkçıların başı balon balıklarıyla dertte. Sayıları hızla artan ve sürüler halinde dolaşan zehirli balıklar, balıkçıların ağ ve oltalarını parçalayıp maddi zarara neden oluyor. 3 kilo ağırlığında ve 60 santimetre boyunda sıklıkla görülen balon balıkları, yakalandığı takdirde zehirli olduğu için denize geri bırakılıyor. Zaman zaman balıkçıların kıyıya çıkardığı balıkları, kediler bile yemiyor.

Zehri öldürüyor
Balon balıkları Fethiye Balık Pazarı’nın da gündemine oturdu. Balon balığı sayısının her gün biraz daha arttığını kaydeden balıkçılar sorunun sadece Fethiye’de olmadığını söyledi. Göcek, Dalaman ve Sarıgerme bölgelerinde de görüldüğü açıklandı. Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal, amatör balıkçıların balon balığını tanıyarak uzak durması gerektiğini söyledi. Balığın tüketilmesinin çok riskli olduğunu aktaran Erkal, zehirli olan balon balığının yenilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.
Hafta sonlarını arkadaşlarıyla balığa çıkarak değerlendiren Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Atilla Tonyalı, “Balon balıklarının sayısı çok fazla arttı. Ayrıca dişleri de çok keskin. Tuttuğumuz balıkları ısırıyor. ‘Süveyş’ten geliyor’ deniliyor. Süveyş Kanalı’nı mı kapatmalı? Eskiden küçükleri vardı. Şimdi çok büyükler” dedi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz kıyılarında 4’ü Kızıldeniz, 2’si Atlantik olmak üzere toplam 6 tür balon balığı tespit edildiğini belirtti.