Gündem Zonaro’nun ‘Üsküdar’ı müzayedede

Zonaro’nun ‘Üsküdar’ı müzayedede

18.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyaz Müzayede, 5. Beyaz Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’ni 26 Şubat ve 5 Mart tarihlerinde iki bölüm halinde gerçekleştirecek.

Zonaro’nun ‘Üsküdar’ı müzayedede

26 Şubat’taki ilk bölümde, değerli klasik ve oryantalist tablolar ile antika objeler satışa çıkacak. 5 Mart’taki ikinci bölümde ise 280 adet Osmanlı seramiği satışa sunulacak. En çok ilgi çekecek eserler arasında 400 bin TL ile satışa sunulacak olan ve Sultan II. Abdülhamid tarafından ‘Osmanlı Nişanı’ verilen Osmanlı saray ressamı Fausto Zonaro’nun ‘Üsküdar’dan Sandala Binen Feraceli Cariyeler’ isimli eseri yer alıyor. Fausto Zonaro, Sultan II. Abdülhamid’in kendisine tahsis ettiği Akaret’lerdeki evinin salon duvarında senelerce asılı kalmış olan bu yapıtın daha büyük ebatlı bir benzerini Dolmabahçe Sarayı için yapmıştı. Saray için yaptığı eser, TBMM Milli Saraylar Koleksiyonu’nda yer alıyor.

5. Beyaz Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’nin 1. Bölümü’nde ‘Türk Klasik Resim Sanatı’ ustalarının yanı sıra dünyaca önemli oryantalist ressamların birbirinden değerli tabloları sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Müzayedede sıra dışı yapıtları satışa sunulacak ünlü ressamlar arasında Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Namık İsmail, Şehzade II. Abdülmecid, Nazmi Ziya, Sami Yetik, Feyhaman Duran, Ayetullah Sümer, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Şevket Dağ, Hasan Vecih Bereketoğlu, Şeref Akdik, Şefik Bursalı, Naci Kalmukoğlu, İbrahim Safi yer alıyor.

26 Şubat’ta tabloların yanı sıra satışa sunulacak 19. yüzyıl Osmanlı ve Avrupa antika obje ve İslam eserleri arasında, Osmanlı Saray işi ve değerli taşlar ile bezeli mücevherler, tuğralı gümüşler, tombaklar, Beykoz billur ve opalinler yer alıyor. Müzayede’nin ikinci bölümünde 280 adet parçadan oluşan ‘Osmanlı Seramikleri Koleksiyonu’ satışa sunuluyor.