Ekonomi Gündemde yeni zam yok

Gündemde yeni zam yok

08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Gündemimizde yeni zam yok” dedi.

Gündemde yeni zam yok

Şimşek, “Gündemimizde yeni zam diye bir şey yok. Tam aksine kamu maliyesinde alan olduğu ölçüde biz enflasyonu düşürmek için idari fiyatları daha düşük düzeyde tutma çabası içindeyiz. En son sözleşme gereği Avrasya Tüneli’nde bir fiyat artışı oldu. Nihai tüketiciye yansıyan fiyat artışı çok yüksek olmasın diye KDV’yi indirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şimşek, CNN Türk’te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek, kısa vadede hedeflerinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu belirterek, “Oraya doğru gidiyoruz. İner ama ilave çabayla orada tutmamız lazım. Hedefimiz orta vadede yüzde 5 hedefine yaklaştırmak, uzun vadede yapısal reformlarla bunu yüzde 1-3 aralığına çekmek” dedi.
Şimşek, “Bu reformlar seçim hazırlığı mı?” sorusuna, “Kesinlikle değil. Genelde seçimin arifesinde kimse reformdan bahsetmez, oturup sınırlamalara gitmez, makro ihtiyati tedbirler almaz. Şu anda çok net olarak söyleyeyim, bizim gündemimizde olan bir konu değildir. Biz Türkiye’nin gelecek performansını nasıl daha iyileştiririz ve şoklara karşı direncini artırırız, onun çabası içindeyiz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Yatırımlar etkilenmedi

Şimşek, “Türkiye kendi vatandaşlarına daha yüksek demokratik standartları ve daha güçlü bir hukuk devleti noktasındaki kararlılığından vazgeçmiş değil, geri adım atmıyoruz” diye konuştu. Şimşek, “Terörün Türkiye’ye maliyeti çok büyüktür. Dolayısıyla eğer terörü bir şekilde bertaraf edebilirseniz o zaman Türkiye’nin önünü açmış oluyorsunuz” dedi.
Hollanda ile yaşanan gerginliğin ekonomik ilişkilere etkisi konusunda Şimşek, küresel doğrudan yatırımlar anlamında Hollanda’nın ilk sıralarda kalmaya devam ettiğine dikkati çekti. Şimşek, zaman zaman ortaya çıkan gerilimlerin ticari hayata ve yatırımlara etkisinin sınırlı olduğunu söyledi.

‘Kripto para konusunda çalışıyoruz’

Şimşek, “Bitcoin’le ilgili vatandaşlarımızı uyardım fakat blockchain bir teknoloji, o apayrı bir konu, onu çok önemsiyoruz” dedi. Şimşek, “Finansal İstikrar Komitesi toplantısında bu konuyu ele aldık, bir çalışma grubu oluşturduk, kripto para konusunu incelemeye aldık. Bahsedilen bu para birimleri Türkiye’de legal değil, legal altyapısı yok. İkincisi gelecekte bunların akıbetine ilişkin dünyada ortak bir fikir yok, ciddi soru işaretleri var” diye konuştu.

Şimşek, “Türkiye’de kripto para anlamında kendimize özgü bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Birtakım kripto paralar noktasında biz şu anda mesafeliyiz, onu riskli görüyoruz. Vatandaşlarımıza risklerle ilgili uyarılarda bulunduk. Nitekim tartışmalar yaşanırken, çok hızlı bir çıkış, sonra da bir çöküş oldu. Vatandaşın spekülasyonlardan zarar görmesini istemeyiz” dedi.