Siyaset ‘Gündemimizde bedelli yok’

‘Gündemimizde bedelli yok’

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2018 bütçesine ilişkin konuştu.

‘Gündemimizde bedelli yok’

Canikli, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

AMBARGO: Dostlarımız, müttefiklerimiz bu toprakların savunulması için bize ihtiyacımız olan sistemleri, silahları ve bunların üretiminde kullanılan girdileri örtülü ambargo yoluyla vermemektedirler. Son yıllarda ortaya konulan savunma sanayiindeki performans olmasaydı, bu müttefiklerimize, dost bildiklerimize güvenerek büyük oranda ve sadece bu toprakların savunulması ve bu güvenliğin sağlanması gibi bir politika öncellenmiş olsaydı Türkiye gerçekten bugün çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalırdı.

OBÜSE MİLLİ MOTOR: Makina Kimya’nın geliştirdiği, ‘fırtına obüsü’ dediğimiz silah sistemimiz var, dünyada da talep ediliyor. Bunlarda Alman MT motorları kullanılıyor. Bu ürünü ihraç etmek için Azerbaycan ve Suudi Arabistan’la çok yüksek miktarda sözleşmeler imzalandı fakat motor Alman motoru olduğu için, Almanya bunların üçüncü ülkelere ihracatına izin vermediği için gerçekleştiremedik. Şimdi bunların motorlarının da yüzde 100 yerli yapılması için büyük gayret sarf ediyoruz.

Haberin Devamı

YERLİ SİHA’YA TALEP: Bizim geliştirdiğimiz İHA ve daha sonra SİHA bugün dünyanın en iyilerinden bir tanesi, hatta en iyisi diyebiliriz. Özellikle SİHA’ya en iyisi diyebiliriz. SİHA’da yüzde 96 oranında yerlilik oranı söz konusu. Dünyanın hiçbir yerinde bir ürün hangi ülke üretirse üretsin böyle bir millîlik oranına sahip değil.

S-400 ACİL İHTİYAÇ: Acil ihtiyacımızı karşılamak için S-400 füze sistemini satın aldık ve 2019’da teslim edilecek. Hiçbir problem yok. Anlaşma sağlandı, ön avans ödendi; sadece krediyle alakalı konuları birkaç gün içinde sonuçlandırıp devam edeceğiz. Tamamen kendi kontrolümüzde olacak.

TERÖRLE ÇOK CİDDİ MÜCADELE: Şu an itibarıyla gündemimizde bedelli askerlik konusu yok. İçinde bulunduğumuz ortamda zaten böyle bir uygulama doğru da olmaz çünkü çok ciddi bir mücadele yürütülüyor. 10 yıl sonrasıyla, beş yıl sonrasıyla ilgili bir şey söyleyemem ama şunu söylüyorum biraz daha açmak açısından; öngörülebilir bir zaman dilimi içerisinde yani şu an itibarıyla, içinde bulunduğumuz an, dönem itibarıyla böyle bir çalışmamız, böyle bir düşüncemiz yok.

Haberin Devamı

Akar’ın ailesi camiye yardım etti

(Kayseri’de) İnşaatı başlamış bir camiye aile olarak yaptıkları katkıdan yola çıkarak Genelkurmay Başkanımızla ilgili haksız birtakım spekülasyonlar ve saldırılar söz konusudur. Finansmanının tamamı Genelkurmay Başkanımızın ailesi tarafından yapılmamaktadır, inşaatı daha önce başlamış olan camiye bir yardımdır. Bunun neresi yanlış? Hiçbir yeri yanlış değil. Bunun üzerinden spekülasyon yapmak ve Genelkurmay Başkanımızla ilgili haksız birtakım töhmetlerde bulunmak doğru değil.