Gündem Güneş tutulması böyle gerçekleşti

Güneş tutulması böyle gerçekleşti

19.03.2015 - 16:18 | Son Güncellenme:

Güneş tutulması başladı. Türkiye’den de izlenebilecek olan güneş tutulmasının bugün saat 9.40’da başladı. 13.50’ye kadar sürdü. İstanbul'da bulutlar nedeniyle tutulma izlenemedi. Uzmanlar 'Tutulmanın depremle, tsunamiyle bir ilgisi yok' diyor. İşte bugün yaşananlar...

Güneş tutulması böyle gerçekleşti

2015 yılının en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması bugün yaşandı. Türkiye’den parçalı gözlenecek tutulma saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar sürdü. Pek çok kentte bulutlar nedeniyle tutulma izlenemedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DAN İZLENEMEDİ

Ay'ın yörünge hareketi sırasında dünya ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, İstanbul'da bulutlu hava nedeniyle izlenemedi.

İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan ve akademik kadro, İstanbul'da saat 10.52'de parçalı olarak başlayan güneş tutulmasını gözlemevindeki teleskoptan takip etti

Güneş tutulması böyle gerçekleşti

Ancak havanın kararması ve bulutlar nedeniyle güneş tutulması izlenemedi. Gözlemevindeki teleskoptan tutulmanın ilk anlarından kısa bir görüntü alabilen akademik kadro, bulutların araya girmesi nedeniyle saat 13.00'e kadar devam eden tutulmayı takip edemedi. Prof. Dr. Türker Özkan, İstanbul'da havanın bulutlu olması nedeniyle güneş tutulmasını göremediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bunun, yılın ilk tutulması olduğunu, ikincisinin de eylülde gerçekleşeceğini ifade eden Özkan, tutulmanın Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, havanın kararması şeklinde tam olarak gerçekleştiğini kaydetti. Özkan, "Güneş tutulması ülkemizden yüzde 43'lük bir oranla gözlenmekte ancak havanın bulutlu olması nedeniyle tam olarak göremedik" dedi.

DEPREMLE BİR İLGİSİ YOK

Bilimsel çalışmalar açısından tutulmayı izlemenin önemli olduğunu vurgulayan Özkan, "Tutulmaların zamanını hesaplayan bilimsel altyapıya sahibiz. Zaman zaman deprem, tsunami ve kıyamet senaryoları gibi birtakım dedikodular duyuyoruz. Tutulmanın bunlarla alakası yok. Aralarında bir ilişki olsaydı şimdiye kadar ortaya çıkardı" diye konuştu.

Özkan, tutulmanın manyetik etkilere yol açamayacağını, bunun Ay'ın yörüngesindeki hareketinden kaynaklanan bir olay olduğunu, ışığın dünyaya biraz daha az geldiğini, insan gözünün de bunu fark edemediğini kaydetti. Manyetik etkilerle kutup ışıklarının meydana geldiğini ancak insanlara etki yapabilecek bir durum olmadığını vurgulayan Özkan, tutulmaya özel filtrelerle ve gözlüklerle bakılması gerektiğini kaydetti.

TUTULMA SELFİESİ TEHLİKELİ

Özkan, güneş tutulurken "selfie" çekilmesine de değinerek, bunun yanlış olduğunu, telefonların bir daha kullanılamaz hale gelebildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

"Süper ay" olayına da değinen Özkan, şöyle devam etti: "Bu olay, ayın dünyaya yakın olmasıyla alakalı. Ay dünyanın etrafından elips şeklinde dolaşıyor. Bazen uzak, bazen yakın oluyor. Yakın konumda olduğu için daha büyük görünüyor ay. Bugün yeniay. Dolunay olsaydı ayı biraz daha büyük ve parlak görecektik. Yeniay nedeniyle küçük göreceğiz. Aynı zamanda bugün ekinoks. Gece ve gündüz eşit. Bu 3 olay tesadüf olarak bir araya geldi. Kötü olarak algılanmaması gereken bir durum." Özkan, tam tutulmanın 2060'ta yaşanacağını ifade ederek, parçalı tutulmaların da birkaç yıl içinde olabileceğini anlattı.

Yazarlar