Gündem ‘Güneş zengini ülkede D vitamini fakiriyiz’

‘Güneş zengini ülkede D vitamini fakiriyiz’

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, güneş zengini bir ülkede yaşamamıza rağmen D vitamini fakiri olduğumuzu ortaya çıkardı.

‘Güneş zengini ülkede   D vitamini fakiriyiz’

Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fettah Fevzi Ersoy, yaptıkları çalışmanın özellikle Antalya gibi çok güneşli, denizle iç içe bir şehirdeki D vitamini sorununun varlığını ortaya koyduğunu söyledi. Ersoy, “Bu çalışmanın özelliği, bunun olası düzeltme yollarını da bize göstermiş olması” dedi.

Haberin Devamı

Araştırmada yer alan Dr. Onur Yazdan Balçık, 100 hastada D vitamini eksikliği etkilerini incelemek amacıyla bir anket çalışması yaptığını belirterek, “Otomobil kullanmayan hastalarda, otomobil kullananlara göre D vitamini düzeyi yüksek bulundu. Aynı zamanda denize giren hastalarda da girmeyen hastalara göre yine D vitamini düzeyi anlamlı miktarda bulundu. Araba kullanmanın azaltılması ve denize girilmesi D vitaminini artırarak pozitif etkilerinden yararlanmamıza yol açabilir” dedi.

Yüzde 80’de düşük çıktı

Dr. Hakan Doğruel ise hastaneye daha önce başvurmuş hastaların verilerini geriye dönük taradığını belirterek, şunları anlattı: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de D vitamini eksikliği sık görülüyor. Çalışmamda vitamin D düzeyi normalin altında olan hasta sayısı yüzde 80 civarındaydı.” Doğruel, “D vitamininin güneş kaynaklı olduğu ve güneşin etkisiyle vücudumuzda sentezlenen bir vitamin olduğu bilinmektedir. Güneş zengini bir ülkede D vitamini fakiri olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı