Ankara GÜNEY ASYA BÖLGESİNDE İLK STA MALEZYA İLE İMZALANDI

GÜNEY ASYA BÖLGESİNDE İLK STA MALEZYA İLE İMZALANDI

17.04.2014 - 19:51 | Son Güncellenme:

.

GÜNEY ASYA BÖLGESİNDE İLK STA MALEZYA İLE İMZALANDI

Türkiye ile Malezya arasında müzakereleri 2010 yılı Mayıs ayında başlatılan ve 13-15 Ocak 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen 9. tur neticesinde tamamlanan Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato’ Sri Mustapa Mohamed tarafından imzalandı.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Malezya ile imzalanan STA’ya ilişkin bir açıklama yaptı. Bakan Zeybekci, imzalanan STA ile Türkiye'nin Malezya pazarına AB’den önce tercihli giriş imkânı elde etmiş olduğunu belirterek, anlaşmanın, tarafların iç mevzuatlarına göre gerçekleştirecekleri onay işlemlerinin tamamlanmasının akabinde yürürlüğe konulacağını kaydetti. Bakan Zeybekci, Türkiye’nin Asya-Pasifik Bölgesi’nde Güney Kore’nin ardından ikinci, Güney Asya Bölgesi’nde ise ilk STA’sı olma özelliğini taşıyan Anlaşma'nın mevcut haliyle temelde mal ticaretiyle bağlantılı konuları kapsamakla birlikte, Anlaşma’nın yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra hizmetler ticaretinin serbestleştirilmesi amacıyla müzakerelere ve STA’ya Yatırımlar konusunda bir bölüm eklenmesi amacıyla istikşafi görüşmelere başlanması hükme bağlandığını vurgulayarak şunları dedi:
"Malezya 2013 yılı itibariyle yaklaşık 30 milyonluk nüfusu, 300 milyar dolarlık GSYİH’sı, yüzde 4,7 seviyesindeki büyüme oranı, 235 milyar dolarlık ihracatı ve 210 milyar dolarlık ithalatı ile bölgesinde önemli bir ekonomidir. Malezya, ayrıca, 616 milyonluk nüfus ve 2.478 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip bir serbest ticaret alanı olan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) de üyesidir. STA kapsamında, Anlaşma’nın yürürlüğe girişiyle birlikte tarife satır sayısı bakımından Malezya’ya ihracatımızın yüzde 71’i, anılan ülkeden ithalatımızın yüzde 69’u; hâlihazırda ticarete konu ürünler bakımından ise ihracatımızın yüzde 83’ü ithalatımızın ise yüzde 68’i gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleştirilecektir.
8 yıllık geçiş döneminin sonunda ticarete konu olan ürünler bakımından ihracatımızın yüzde 94’ü, ithalatımızın yüzde 75’i gümrük vergisinden muaf şekilde gerçekleşecektir. Bu çerçevede, Taraflar sanayi ürünlerindeki tüm gümrük vergilerini en geç 8 yılsonunda karşılıklı olarak sıfırlayacaklardır. Ülkemizce hassas addedilen bazı tekstil-konfeksiyon, demir-çelik, elektrik-elektronik ve otomotiv ürünlerinde, Malezya tarafınca ise hassas olarak değerlendirilen bazı kimya, tekstil-konfeksiyon, demir-çelik, elektrik-elektronik ve otomotiv ürünlerinde gümrük vergileri 3, 5, ve 8 yıllık indirim takvimlerine tabi olacaktır."
Tarım ürünlerinde ise 8 yılsonunda tarife satırı bakımından Malezya’ya ihracatın yüzde 94’ü, ithalatın ise yüzde 47’si için tercihli pazara giriş imkânı sağlanacağını ifade eden Zeybekci şöyle devam etti:
“Bu kapsamda, ülkemiz ihracatı açısından önem arz eden; buğday unu, kabuklu meyveler, kuru meyveler, bisküvi, makarna, zeytinyağı, ayçiçek yağı, konserve meyve/sebze, domates salçası ve çeşitli gıda müstahzarlarının gümrük vergileri Anlaşma’nın yürürlüğe girişi ile birlikte, bir takım balıkçılık ürünleri, şekerleme ve çikolata 3 yılda, kavun, karpuz ve ekmeğe sürülen kakaolu ürünler 5 yılda sıfırlanacaktır. Buna karşılık ülkemizce hassas addedilen canlı hayvan, et, işlenmiş et, sütlü ürünler, taze/kurutulmuş/kabuklu meyve (tropik hariç) ve sebze, hububat, değirmencilik ürünleri, yağlı tohumlar, zeytinyağı ve ayçiçek yağı, tütün gibi tarife satırlarının yüzde 53’ünü oluşturan tarım ürünleri liberalizasyon kapsamı dışında bırakılmıştır. Buna karşılık, Malezya açısından önem arz eden palm yağı ve ürünleri başta olmak üzere birtakım şekercilik mamulleri, çikolata, makarnalar ve tropik meyve konserveleri, taze/konserve balıklarda gümrük vergileri kısmi indirime tabi tutulmuştur.
2013 yılında Malezya’ya ihracatımız 272 milyon dolar, Malezya’dan ithalatımız 1 milyar 231 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. İki ülke arasında imzalanan STA ile ülkemiz aleyhine yaklaşık 1’e 4,5 oranında seyreden dış ticaret açığının azaltılması suretiyle, ticaretin dengeli bir biçimde artırılması ve işadamlarımız arasında yeni işbirliği ve yatırım imkânlarının yaratılması hedeflenmektedir."