Dünya Güney Kore’de Park ‘Mavi Ev’den ayrıldı

Güney Kore’de Park ‘Mavi Ev’den ayrıldı

13.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kore’de Devlet Başkanlığı görevinden azledilen Park Geun-hye, “Mavi Ev” olarak adlandırılan Başkanlık Sarayı’ndan ayrıldı.

Güney Kore’de Park ‘Mavi Ev’den ayrıldı

Yerel medyada yer alan haberlere göre, cuma günü görevinden azledilmesinin ardından bugün “Mavi Ev”den ayrılan Park tarafından bir açıklama yayımlandı. Açıklama eski Sözcü Min Kyung-wook tarafından basın mensuplarına okundu. Park açıklamasında “Zaman alsa da, gerçeğin ortaya çıkacağına kesinlikle inanıyorum” ifadesini kullandı. Açıklamada destekçilerine minnettarlıklarını sunan Park, Devlet Başkanı olarak görevlerini yerine getiremediği için özür diledi.

Başkent Seul’de önceki gün toplanan on binlerce kişi, yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalı nedeniyle yetkileri geçici olarak elinden alınan Park’ın Devlet Başkanlığından azledilmesini kutlamıştı. Anayasa Mahkemesinin 8 yargıçtan oluşan heyeti, cuma günü Park’ın Devlet Başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti. Kararının ardından Seul’de düzenlenen Park yanlısı gösteride ise 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Park, ülke tarihinde azledilen ilk Devlet Başkanı oldu. Park, yakın dostu Choi Soon-sil aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden bağış adı altında rüşvet almak ve karşılığında muhataplarına siyasi menfaatler sağlayarak görevini kötüye kullanmakla suçlanmıştı. Park’ın azlinin ardından 60 gün içinde seçime gidilecek. Anketler, 2012’de yapılan seçimlerin mağlubu olan Moon Jae-in’in Park’ın halefi olacağına işaret ediyor.