Gaziantep Güney Kore- Türkiye Diplomatik İlişkileri Geliştiriyor

Güney Kore- Türkiye Diplomatik İlişkileri Geliştiriyor

27.12.2017 - 12:52 | Son Güncellenme:

.

Güney Kore- Türkiye Diplomatik İlişkileri Geliştiriyor

Türkiye Güney Kore Diplomatik ilişkilerinin 60’ıncı yıl dönümünde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak başkanlığındaki heyet, Kardeş Şehir adayı olan Güney Kore’nin Seongnam şehrine gitti. Yapılan görüşmelerde, 2018 yılı faaliyet planlaması hazırlandı, Güney Kore-Türkiye ve Seongnam-Gaziantep ilişkilerinin daha da geliştirilmesi kararlaştırıldı.
Seongnam Belediye Başkanı Lee Jae Myung ile istişare toplantısı gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, Gaziantep’i anlattı. Korelilerin ev sahipliğinde son derece sıcak bir atmosferde geçen görüşmede Toprak, önce Gaziantep’i, Suriyelilerin mevcut durumunu, Kore Türkiye ilişkilerini, iki ülke arasında geçmişe dayanan dostluğu ve Gaziantep’in uluslararası arenadaki başarılı faaliyetlerini anlattı.
Lee Jae Myung: "İşbirliği yapacağız"
Belediye Başkanı Lee Jae Myung ise Gaziantep heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2011 yılında geldiği Gaziantep’i çok beğendiğini, Gaziantep’i tekrar görmek arzusunda olduğunu ifade etti. Gaziantep’i çok önemsediğini belirten Seongnam Belediye Başkanı, “Gaziantep, UNESCO unvanlı bir şehir, Asya Belediye Başkanları Forumu Dönem Başkanlığı yapan bir kentle biz de daha fazla işbirliği kurmak istiyoruz” dedi.
Myung, özellikle genç jenerasyonun dahil olacağı etkinlikler düzenleyerek, teknolojik işbirlikleri kurmayı arzu ettiğini kaydederek, bu kapsamda elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi. Gaziantep heyeti, ikili görüşmenin ardından Seongnam Belediyesi Meclis Başkanı ve Meclis üyeleri ile bir araya geldi, iki ülke arasındaki benzerlik ve farklılıklar karşılıklı olarak görüşüldü. Heyet, seyahat kapsamında belediye hizmet merkezleri olan belediye spor merkezi, anaokulu, yaşlı bakım evi, kültür sanat merkezi, el sanatları atölyesi, kitap cafe, acil durum merkezi, ulaşım planlama sistemleri merkezi, ARGE faaliyetleri çalışma alanı, Teknopark gibi önemli yerleri gezdi. Güney Kore’nin silikon vadisi olarak bilinen çevre alanında üst düzey teknolojiye sahip olan “Temiz Kule” adlı katı atık depolama sahası da incelendi.
Chul: "böylesi tarihi zengin bir şehirde hiç bulunmadım"
Gaziantep heyetiyle veda yemeğinde buluşan Seongnam Belediye Başkanvekili Jae Chul ise "Gaziantep bizim için çok önemli, daha önce Türkiye’de bulundum fakat böylesine geçmişi olan, tarihi Mezopotamya’ya dayanan bir şehirde hiç bulunmadım" dedi. Özellikle Gaziantep Kale’sini görmek istediğini söyleyen Chul, 2018 yılı takvimine öncelikle Gaziantep’i aldıklarını aktardı. Chul, "Seongnam Gaziantep’in dostu ve kardeşidir, dış ilişkilerden sorumlu ilgili Başkanvekili olarak sizinle birçok kez daha bir araya geleceğime ve değişik alanda işbirlikleri gerçekleştireceğimize söz veriyorum" diye konuştu.
Güney Kore ve Türk heyetler, iki ülke ve iki şehir arasındaki diplomatik ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için yapılması gerekenler ve öncelikli konular üzerinde görüş alışverişinde de bulundu.