Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

15 Temmuz’un karanlığı sadece o gece yaşananlar ya da emir komuta zincirinin bağlantılarını kapsamıyor. Rus uçağının düşürülmesi ve 2011 yılında PKK’lı diye köylülerin bombalandığı Uludere katliamı gibi çok kritik olaylar da bu karanlığın içinde. Örneğin, darbe girişimine kadar Rus uçağının düşürülme gerekçesi hakkında ne biliyorduk? Angajman kuralları uygulandı ve de gereği yapıldı. Bugün ne deniliyor? Bu da paralel yapının işi olabilir. Yani Türkiye ile Rusya arasında kriz çıkartan, hatta savaşın eşiğine getiren uçak düşürülmesi belki de darbenin hazırlıklarından bir tanesiydi. Nitekim buna dönük olarak gözaltına alınan pilotların sorgusu da sürüyor.

Haberin Devamı

Dün konuştuğumuz eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise sadece uçak düşürme ve Uludere bombalaması değil Güneydoğu’daki terör olayları ve uzun süren çatışmaların da sorgulanması gerektiğini söyledi. Niyesini de şöyle açıkladı:

“Güneydoğu’ da çatışmaların uzun sürmesi ve bu kadar şehit verilmesinde paralel yapının ilgisi var mı, incelenmesi gerekiyor. Bazıları gerçekten görevini yapmadı mı iş kötüye gitsin diye, yoksa PKK mı çok güçlendi ve direndi, bakmak lazım. Çünkü TSK çok daha kısa zamanda bu işleri başarabilecek bir güç.”

Pekin’in söyledikleri dehşet verici, insan ihtimal dahi vermek istemiyor ancak Güneydoğu’da terörle mücadelede adı öne çıkan birçok generalin de darbe soruşturması kapsamında gözaltında olduğu da bir gerçek...

Vurma dersen vurmaz

Rus uçağının düşürülmesinin iki ülke arasında kriz çıkartmak amacıyla isteyerek, yani özellikle yapılan bir şey gibi gözüktüğünü savunan Pekin’in buna dönük dayanakları da şuydu:

“Hem pilotlarda hem de yerdeki adamlarda sorun olabilir. Aşağıda sınır ihlalini tespit eden ve uçağı yönlendiren kontrol merkezi var, başında da bir tuğgeneral bulunuyor. Bütün bunlara bakmak lazım. Sonuçta pilot emri aşağıdaki adamdan alır. Vurma dersen vurmaz.

Olaya bakıyoruz, Rus uçağı geliyor Türkiye’nin güney sınırını 15-20 saniye ihlal ediyor, sonra dönüyor tekrar Suriye hava sahasından Akdeniz’e doğu gidiyor. Bütün bunlar bilinirken, düşmanca bir hareket yokken üzerinde havadan havaya bir savunma sistemi yokken düşürülüyor ve bu düşürülme esnasında Hava Kuvvetleri Komutanı’nın haberi yok. Evet, angajman kuralları var ama uygulama yetkisi Ruslar bölgeye geldikten sonra ‘ne olur ne olmaz Rus uçağı düşürülür, aramız bozulur diye’ Hava Kuvvetleri Komutanı’na verilmişti...”

Haberin Devamı

Teyit almak gerekiyor

Uludere’deki olayda da benzer soru işaretlerinin olduğunu savunan Pekin, İHA’lardan gelen görüntülerden, kimin terörist kimin asker ya da köylü olduğunun yürüyüşlerinden anlaşılacağına, silah taşıyıp taşımadıklarının görüleceğine dikkat çekerek, “Hadi anlayamadın, oradaki jandarmaya açar sorarsın. Bunu öğrenmek üç dört dakikalık iş, o sürede de o konvoy ancak 500 metre yol alır” dedi. Sonrasında da kendi yaşadığı şu iki örneği verdi:

“2009’da ABD’den aldığımız bir istihbaratta bir hafta içinde Kandil’de bir toplantı olacağını ve Duran Kalkan’ın katılacağını öğrendik. Orayı vurmak için gerekli tertibatı aldık ve keşif için İHA’ları verilen koordinatlara gönderdik. Görüntüler geldiğinde ise vurulacak yerin çevresinde köylülerin yaşadığını fark ettik. Bunun üzerine dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ‘İstihbarat Başkanı olarak git Başbakan’a durum arz et” dedi. Bizde gittik durumu anlattık. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ‘burada köylüler var, benim haberim olmadan vurulmasın’ dedi. Bizde şu an gözetliyoruz, talimatınız olmadan oraya ateş etmeyeceğiz karşılığını verdik. Duran Kalkan gelseydi vuracaktık. Fakat sonuçta ABD’nin verdiği istihbarat doğru çıkmadı.

Haberin Devamı

Yine teröristlerin toplanacağı yerle ilgili bir başka istihbarat alındı. Pilotlar vurun talimatını beklerken, İHA’lardan gelen görüntülerde teröristlerin arasında bir çocuk olduğunu fark ettik. Bunu komutana arz ettik, o da çocuğu öldürmemek için operasyonu durdurdu.”

Pekin’in söyledikleri çok net, bu gibi müdahalelerde yetki Genelkurmay Başkanı’nda, çok kritik durumlarda da siyasi inisiyatifin devreye sokulması gerekiyor, yok bunlar yapılmamışsa ya da yapılmıyorsa da başka bir amaç ya da art niyet var demektir...