Gündem Güniz Sokak komşusunu gözyaşlarıyla uğurladı

Güniz Sokak komşusunu gözyaşlarıyla uğurladı

20.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için dün ilk tören yarım asır yaşadığı, siyasi tarihin önemli bir bölümünün yazıldığı Güniz Sokak’taki evinin önünde yapıldı.

Güniz Sokak komşusunu gözyaşlarıyla uğurladı

Güniz Sokağa sabah bir araç yardımıyla gül suyu sıkıldı. Demirel hükümetlerinden çok sayıda bakan, dönemin milletvekilleri ve bürokratları ile komşuları ve vatandaşlar sabahın erken saatlerinde evin önünde toplandı. Törene gelen isimler arasında eski bakanlar İsmet Sezgin, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, eski CHP Milletvekili Mehmet Haberal yer aldı. Törende Ankara’nın simgesi bir grup seğmen de hazır bulundu.

Haberin Devamı

Tekbirli karşılama

Demirel’in naaşı, saat 07.45’te polis araçları eşliğinde askeri cenaze aracı ile evin önüne getirildi. Aracın önüne Demirel’in Cumhurbaşkanlığı dönemine ait bir portresi konulurken, Türk bayrağına sarılı tabutunun üzerine de karanfiller serpildi. Cenaze aracını, evin önünde askeri manga karşıladı. Cenaze, araçtan çıkarılırken kalabalık tekbir getirdi; daha sonra imam Kuran okudu.

Cenaze bahçeye getirilirken, bahçe duvarından tabutun üzerine pembe gül yaprakları atıldı. Çerçeve içerisinde Demirel’in aldığı nişanlar ve bir fotoğrafı da askerler tarafından kucakta taşındı. Daha sonra Demirel için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Fatiha okundu. Törendeki ilk konuşmayı Demirel’in 20 yıllık doktoru ve manevi kızı Aylin Cesur yaptı. Cesur, zaman zaman gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında “Hayatım boyunca sizden öğrendiklerimi, sizin hedeflerinizle yaşatmaya devam edeceğim. Ama bir tek şey öğrenmedim ve nasıl yapabileceğimi bilmiyorum. Siz olmadan bu hayatta nasıl durulabileceğini öğrenmedim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cesur’un konuşmasının ardından, Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Demirel’in 20. yüzyılın ikinci yarısına damga vurduğunu belirterek, “Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız. Hiç taviz vermediğiniz konu, demokrasiydi, özgürlüktü, hukuktu” dedi. Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin de Demirel’in “Güniz Sokak, zulme zalime karşı çıkan bir yerdir” dedi.

Daha sonra Demirel ailesinin damadı CHP Milletvekili İlhan Kesici, tekbir getirdi. Bu sırada Demirel’in yeğeni Nihan Atasagun ve Cesur gözyaşlarını tutamadı. İmam, Kuran okuduktan sonra cemaatten helallik istedi. İmamın da konuşurken, gözlerinin dolması dikkati çekti.