Gündem Gurbetçiler için ‘aile ataşelikleri’ açılıyor

Gurbetçiler için ‘aile ataşelikleri’ açılıyor

05.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile bakanlığı yurtdışında yaşayan Türklerin ellerinden alınan çocuklar için harekete geçti. Bakanlık bünyesinde kurulacak aile ataşelikleri, bu çocukların durumunu takip edip Türk koruyucu ailelere verilmesi için çalışacak

Gurbetçiler için ‘aile ataşelikleri’ açılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için, “aile ataşelikleri” açacaklarını bildirdi. İslam, ilki bu ay Düsseldorf’ta açılacak ataşeliklerin 2016’ya kadar 22 farklı noktada faaliyete geçeceğini belirterek, “Aile ataşeliklerinin en önemli görev konusu Alman Gençlik Daireleri (Jugendamt) tarafından ailelerinden alınan Türk çocukları olacak. Almanya’da 1963’te çıkarılan yasaya göre yabancı uyruklu bir ailenin çocuğu elinden alındığında o ülkenin ilgili kurumlarına haber verilmesi gerekiyor. Ama hiç uygulanmamış.
Şimdi Alman makamları ile işbirliği içinde bunun uygulanmasını sağlayacağız” dedi. Bakanlık, Türk çocukları için Türk koruyucu ailelerin görev alacağı, “gönül elçileri” sistemini uygulayacak. Program, Türkiye’de olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından himaye edilecek.
İslam, “aile ataşelikleri” ile ilgili Milliyet’e yaptığı açıklamada ilk ataşeliğin bu ay içerisinde Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda açılacağını belirten İslam, ataşeliğin Almanya’daki sosyal hizmetler mekanizmasıyla ilgili soruları cevaplandıracağını bildirdi. Tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden İslam, “Bu ay içinde hizmete sunabileceğimizi düşünüyoruz. Bu bir merkez lokasyon olacak. 2016’da 22 farklı merkezde aile ve sosyal politikalar ataşelikleri açılmış olacak” dedi.

52 yıldır uygulanmıyor
Aile ataşeliklerinin en önemli görev konusunun Alman Gençlik Daireleri (Jugendamt) tarafından ailelerinden alınan Türk çocukları olacağını belirten İslam, şunları kaydetti:
“Biliyorsunuz çok sayıda Türk çocuğu, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çocuğu, zaman zaman o ülkenin kuralları dahilinde aile yanından alınıyor ve farklı ailelere veriliyor. Burada ciddi bir sıkıntı var. Hem aileler şikayetçi; hem Türk toplumu şikayetçi. ‘Çocuklarımız, bizim kültürümüze uzak bir biçimde yetiştiriliyor, büyütülüyor’ şikayeti var. Bunu çözümlemek üzere çok ciddi projelerimiz var yurtdışı merkezlerimizde. İlk yaptığımız şey şu oldu. Almanya’da 1963’te çıkarılmış bir yasa var. Yasaya göre eğer yabancı uyruklu bir ailenin çocuğu elinden alınırsa o ailenin büyükelçiliğine haber verilmesi gerekiyor; o ülkenin ilgili kurumuna haber verilmesi gerekiyor. Fakat bu hiç uygulanmamış bugüne kadar. İlk defa bizim Almanya’da bir sivil toplum kuruluşu ile yaptığımız ortak bir girişim sonucunda birkaç ay evvel fiiliyata geçti. Bu yasayı işletmeyi, bir kere işledikten sonra kazanılmış hak olacağı için, önümüzdeki süreçte Alman makamlarından bu yasanın bizimle birlikte işletilmesini isteyeceğiz. Yasanın izin verdiği ölçüde Alman makamlarıyla da ortak bir biçimde, oradaki Türk çocukları ile ilgili çözüm önerileri sunarak daha kabul edilebilir şartlarda bir düzenleme yapılmasını sağlamaya çalışacağız.”

Haberin Devamı

Emine Erdoğan himayesinde

Bakanlık, yurtdışında Türk çocukları için Türk koruyucu ailelerin görev alacağı, “gönül elçileri” sistemini uygulayacak. İslam, Gönül Elçileri projesinin yurtdışı ayağının da, Türkiye’de olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde olacağını kaydetti.