Ekonomi Güven zirvede

Güven zirvede

24.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüketici güven endeksinde konut ve otomobil satışlarındaki iyimser havayla birlikte 2016’nın zirvesi görüldü. Merkez Bankası, “Faiz indirimine devam” dedi. Eylül ayıyla birlikte piyasalarda ciddi hareketlilik öngörülüyor

Güven zirvede

Yerli ve yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönemi görmek adına önem verdiği verilerin başında gelen ‘tüketici güven endeksi’ ağustos ayında önemli çıkışa imza attı. Bir önceki aya göre 7.4 puanlık, bir başka ifadeyle yüzde 11’lik yükselişe geçerek yüzde 74.4’ü yakalayan endeks, böylelikle 2016 yılının zirvesine çıkmış oldu.
2016’da en düşük yüzde 66.6’yı gören endeks, yıl içinde ilk kez yüzde 70’lerin üzerine çıkarak, ekonomideki hareketlenme adına önümüzdeki dönemle ilgili olumlu beklenti ihtimalinin güçlenmesine yol açtı.
Güçlü yükseliş yaşandı
Bu yıl yataya yakın seviyelerde seyreden, temmuzda darbe girişimin de etkisiyle bir miktar gerileme gösteren tüketici güven endeksi, ağustos ayıyla birlikte hızlı yükseldi. Alt kalemlere bakıldığında genele yayılmış bir iyileşme görülürken, genel ekonomik durum ve beklentiler, tasarruf etme ihtimali ve konut satın alma beklentilerindeki güçlü artış dikkat çekti. Analistler, bu olumlu tabloyu, “özellikle konut kredi faizlerinde yapılan indirimler ve konut satışlarında yapılan kampanyaların etkisine” bağladı. Konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali yüzde 25.5 ile güçlü artarken, bu artışta, konuta getirilen teşvikler etkili oldu.
Bankalara ilgi artıyor
İyi gelen tüketici güven endeksi ve faiz koridorunun üst bandının 25 baz puan indirilmesinin ardından dolar kuru 2.9330’a geriledi. Faiz kararı sonrası borsada alım geldi. Borsa İstanbul’da özellikle banka pay piyasalarında alımların güçlendiği dikkat çekti. Analistler, PPK’nın karar metninde işlenmemiş gıda enflasyonunda kısa vadede aşağı yönlü düzeltme olabileceğinin ifade edildiğine dikkati çekerek, bunun ağustos ayı enflasyon verilerine yansıması durumunda tahvil piyasasında alımların güçlenebileceğini ve kısa vadeli faizlerin gerileyebileceğini ifade etti. Analistler bu beklentilerle banka pay piyasalarında alımların güçlendiğini dile getirdi.
FAiZ iNiŞTE
Merkez Bankası mart ayından bu yana estirdiği faiz indirimi rüzgarına dün de devam etti. Banka dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere uygun olarak faiz koridorunun alt limitini ve politika faiz oranını (bir haftalık repo ihale faiz oranı) sabit tutarken, koridorun üst limitini 25 baz puan daha indirdi. Marttan beri izlenen stratejiyle birlikte faiz koridorunun üst bandında toplam 225 baz puanlık (yüzde 2.25) bir indirim gerçekleşmiş oldu. Böylece bir haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 7,50’de kalırken ; faiz koridoru yüzde 7.25-8.50’ye daraltıldı .
‘Tedbir’ vurgusu
Merkez Bankası, faiz kararıyla birlikte açıkladığı notta, darbe girişiminin ve turizm sektöründe yaşanan sorunlara da dikkat çekti. Bu dönemde Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler sayesinde yaratılan güven duygusuna dikkat çekildi.
Analistler, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine bir süre daha devam edebileceği noktasında görüş bildirirken, enflasyon beklentilerinin önümüzdeki dönemde gerilemesiyle birlikte bu ihtimalin daha da ağır basacağına işaret etti.