Gündem Güvenilir boyayla sağlığınızı koruyun

Güvenilir boyayla sağlığınızı koruyun

23.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

GİMES Başkanı Dr. Büyüközer’in Katalan Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Sanjose’nin araştırmasına dayanarak ‘Saç boyaları lenfoma ve mesane kanserlerini tetikliyor’ iddiasını uzmanlara sorduk. Cevapları ‘güvenilir markaları kullanın’ oldu.

Güvenilir boyayla sağlığınızı koruyun

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan araştırmalara atıfta bulunarak, “Saç boyaları lenfoma ve mesane kanserlerini tetikliyor. Bu tür ürünlere yaklaşmayınız” uyarısında bulundu. Uzmanlar ise saç boyalarında vücuda zararlı kimyasallar bulunduğunu fakat güvenilir markaların ürünlerinin gönül rahatlığıyla kullanılabileceğini belirtti.
Büyüközer, önceki gün yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Daha güzel veya genç görünmek için saç boyamaya devam edenler lenfoma ve mesane kanseri türü hastalıklara düçar olma riskini göze almış oluyor. Barselona’daki Katalan Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Silvia de Sanjose, saç renklendiricilerini 1980’den önce kullanmaya başlayan kadınlar üzerinde bir araştırma yaptı. Araştırmada saç boyalarının lenfoma riskini artırdığı belirlendi. 6 Avrupa ülkesinden, 4 bin 719 lenfoma hastasıyla ilgili verilerin incelendiği araştırmada saçlarını boyayanlar arasında bu hastalığa yakalanma riskinin yüzde 19 daha fazla olduğu saptandı. Saçlarını yılda en az 12 kez boyayanların hastalığa yakalanma riski de yüzde 26 daha fazla. 15 yıl süreyle saçlarını sık bir şekilde özellikle koyu renklerle boyayan kadınlarda mesane kanserine yakalanma risklerinin, hiç boyamayanlara oranla üç kez daha fazla olduğu sonucuna varıldı.”

Haberin Devamı

Markalı ürünler kullanın
Büyüközer’in açıklamalarının aksine onkolog ve ürologlar, “Güvenilir markaların boyalarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz” yorumunda bulundu. Onkolog Prof. Dr. Adnan Aydıner, saç boyasındaki kimyasalların boyama işlemi sırasında absorbe edilerek kana karıştığını belirtti. Söz konusu kimyasalların pankreas, karaciğer ve mesane kanserlerine neden olabildiğini sözlerine ekleyen Aydıner, şunları dile getirdi: “Boyanın kandan süzülmesi sırasında söz konusu kimyasallar bir süre mesaneyle temas ediyor. Tabii buradan, saçınızı boyatmayın sonucu çıkmaz. Markalı ürünleri aldıktan sonra ciddi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Saç boyasının direkt insanların sağlığını etkileyen temel sorunlardan birisi olduğunu da düşünmüyoruz. Daha ucuz olsun diye kuaförler farklı boyalar kullanıyorlarsa tehlikeli olabilir. Merdivenaltı ürünler her yerde bulunabiliyor. Onlarda sıkıntı olabilir.”

Haberin Devamı

Kuaförler risk altında
Ürolog Doç Dr. Haluk Kulaksızoğlu ise saç boyası ile kanser arasındaki ilişkinin 1970’li yıllardan beri araştırıldığını belirterek, “Amerikan Kanser Derneği’nin yaptığı açıklamalara göre saçını boyatanlarda kanser görülme riski normal popülasyona göre artmamakla beraber devamlı boyalarla temas halinde olan ve farklı kimyasalları içeren maddelere maruz kalan berberlerde ve kuaförlerde riskin daha arttığı bildirilmektedir” dedi.