Bursa "Güvenli İnşaat Sempozyumu" Başladı

"Güvenli İnşaat Sempozyumu" Başladı

22.11.2017 - 12:42 | Son Güncellenme:

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Yenidünya: "2016'da 496 çalışan inşaat sektöründe hayatını kaybetmiş ve yüzde 35,3 oranıyla en çok ölüm, yapı işlerinde gerçekleşmiştir" "31 Aralık 2017'den itibaren iş yeri hekimlerine de elektronik reçete uygulaması zorunlu olacak"

Güvenli İnşaat Sempozyumu Başladı

BURSA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya, "2016'da 496 çalışan inşaat sektöründe hayatını kaybetmiş ve yüzde 35,3 oranıyla en çok ölüm, yapı işlerinde gerçekleşmiştir." dedi.

Haberin Devamı

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Güvenli İnşaat Sempozyumu", Bursa'da başladı.

Yenidünya, bir otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında, iş kazalarındaki maddi kayıpların telafisinin olduğunu ama kaybedilen yaşamın telafisinin bulunmadığını söyledi.

Meslek hastalıkları ve iş sağlığı güvenliğine ilişkin maddi kaybın 2016'da 100 milyar liranın üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yenidünya, "Ülkemizde 2002'de çalışan sayısı 5 milyon 223 bin iken, 2016'da 14 milyona yaklaşmıştır. Yani çalışan sayısı, bu 15 yılık zaman zarfında yüzde 164 artmıştır. Ekonomik büyümenin ana eksenini oluşturan inşaat sektöründe faaliyet gösteren iş yeri sayısı, bugün itibarıyla 195 bin 990, sektörde çalışan sayısı da 2 milyona yakındır. Bu sayıyla inşaat sektörü, istihdamda birinci sıradadır." diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Yüksekten düşme kaynaklı kazalar ilk sırada"

İnşaatın, en çok iş kazasının yaşandığı sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Yenidünya, şunları kaydetti:

"2016'da meydana gelen tüm iş kazalarının yüzde 15,6'sı yapı işlerinde olmaktadır. 2016'da, 496 çalışan bu sektörde hayatını kaybetmiş ve yüzde 35,3 oranıyla en çok ölüm, yapı işlerinde gerçekleşmiştir. İnşaatlarda meydana gelen ölümler incelendiğinde, yüzde 35-45 arası oranlarda yüksekten düşme kaynaklı kazaların ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Bu kapsamda, yüksekte çalışma kaynaklı iş kazalarının önlenebilmesi ve çalışanların sağlıklı bölgelerde bir çalışma ortamında faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla inşaat sektörünün tüm taraflarına yönelik olarak 2017 yılı içinde 4 ilde, 2018'de de 10 ilde bu güvenli inşaat sempozyumunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

Yapı işlerinde yüksekten düşme sorunuyla gerçekleşen kayıpların önemli ölçüde azaltılabilmesi amacıyla inşaat sektöründe kullanılan çeşitli iş ekipmanlarının uygulama ve kullanma esaslarına yönelik mevzuat altyapısı çalışmalarının sürdüğünü anlatan Yenidünya, birçok alanda iş birliklerinin ve saha çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

- "İş yeri hekimlerine yönelik elektronik reçete uygulaması"

İşyeri Bilgi Yönetim Sistemi kurmayı hedeflediklerini belirten Yenidünya, "Bunun ilk aşaması, iş yeri hekimlerine yönelik elektronik reçete uygulaması. 31 Aralık 2017'den itibaren iş yeri hekimlerine de elektronik reçete uygulaması zorunlu olacak. Kuracağımız İşyeri Bilgi Yönetim Sistemi'nde, SGK'nın uyguladığı Sağlık Bakanlığı veri tabanlarına entegre olarak, çalışanların sağlığının korunması ve iş kazalarının önlenmesine yönelik çözümler hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından "Mega Projelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları" oturumuyla devam etti.

İnşaat sektöründe iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılmasına yönelik iyi uygulama örneklerinin paylaşıldığı sempozyum yarın sona erecek.