Gündem Güvenliği sağlanmayan madenciler işsiz kaldı

Güvenliği sağlanmayan madenciler işsiz kaldı

26.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madencinin öldüğü facianın ardından çıkan Torba Kanun ve işgüvenliği yönetmelikleriyle Zonguldak’ta maden ocaklarına yönelik denetimler arttı; son 15 ayda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymayan 56 maden ocağında üretim durduruldu.

Güvenliği sağlanmayan  madenciler işsiz kaldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetimlerde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksiklikleri belirlenen geçen yıl 46, bu yılın ilk üç ayında da 10 olmak üzere toplam 56 maden ocağında üretim durduruldu.
Maden işletmelerine toplam 1 milyon 158 bin 424 lira para cezası uygulandı. Bu ocaklardan sadece 10’u eksikliklerini tamamlayarak yeniden üretime geçerken, diğerleri faaliyetine son verdi.

163 kişi başvurdu
Bünyelerinde bulunan ocaklardan bazılarını yönetmeliklere aykırı olduğu gerekçesiyle kapatan maden işletmeleri, işçi çıkarmaya gitti. İşine son verilen işçilerden 163’ü, alacakları ödenmediği gerekçesiyle Çalışma ve İş Kurumu’na başvurdu.
TSO Başkanı Metin Demir, Soma faciasından sonra 6552 sayılı Torba Kanun’un yürürlüğe girmesiyle, kentte TTK’dan kiraladığı sahalarda üretim yapan özel işletmelerin sıkıntıya girdiğini söyledi. Yasa ile işçilik ücretlerinin en az 2 asgari ücret seviyesine çıktığını, haftalık çalışma saatlerinin yüzde 20 azaldığını, yıllık ücretli izinlerin arttığını, yeraltı işçilerinin erken emekliliğinin sağlanması yönünde düzenlemeler yapıldığını hatırlattı.