Gündem Güvenlik alarmı

Güvenlik alarmı

04.04.2015 - 08:49 | Son Güncellenme:

800 bin kişi çalıştıran özel güvenlik sektörü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir çok kurumda özel güvenlik tarih olmalıdır” sözleri sonrası tedirgin oldu.

Güvenlik alarmı

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından, Adliye Sarayı’ndaki kapı giriş konrolleri tartışma konusu olurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel güvenlik sektörünü tedirgin eden sözleri de tartışılıyor. Söz konusu açıklama ile birlikte Borsa’nın tek halka açık özel güvenlik şirketi olan Akdeniz Güvenlik’in hisseleri taban fiyata kadar gerileyip günü yüzde 5 düşüşle kapatırken, özel güvenlik sektörünün önde gelen temsilcileri de gelinen noktayı sorgulamaya başladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Herkes X-ray’den geçmek dahil aranmalı. Özel güvenlik bir kenara konulmalı. Sadece adalet saraylarında değil, birçok kurumlarda artık özel güvenlik bana göre tarih olmalıdır. Hatta stadyumlarda, hastanelerde görev tümüyle polislere bırakılmalı. Hastanelerde de zaman zaman mafyanın birçok teşebbüsleri oluyor. Onun için oralarda taşın altına vücudunu koyacak insanlara ihtiyaç var. Emniyet teşkilatımız, bu işleri yapacak güç ve kabiliyettedir” diye konuşmuştu ve tartışma da bu sözlerden sonra başladı.

0 kârla iş alan var

Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Perut, Erdoğan’ın sözlerini değerlendirerek sektörde sorunlar olduğunu ve sektörün devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Perut, sektördeki sorunları şöyle sıraladı: “Cumhurbaşkanımızın bakış açısıyla kendisini haklı buluyorum. Çünkü 2004 yılından bu yana ekonomik konular ve yürütmeyle ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı Türkiye’nin büyüme hızını özel güvenlik şirketleri yakalayamadı. Kamu İhale Kanunu’na göre en düşük fiyat verene işi vermek zorundalar. Bu nedenle sıfır kârla iş alanlar bile var. Çalışanlara da özellikle Anadolu’da asgari ücret veriyorlar. İstanbul’da oran biraz daha yüksek. Alacaklarını tahsil edemeyen şirketler de var. Ayrıca spor güvenliği, AVM ve hastane gibi branş eğitimleri de genel anlamda yapılamıyor. Bu işe devlet sahip çıkmalı, desteklemeli. Cumhurbaşkanımız bizi dinlemeli. Kendisiyle görüşme talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Geçici iş diye bakılınca...

Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü Osman Öztürk, Erdoğan’ın sözlerinde doğruluk payı olduğunu belirterek, “Eğitim yeterli değil. 120 saatlik eğitimlerle can ve mal güvenliğini sağlayan yapı oluşturulamaz. İyi bir iş bulursa oraya geçmek isteyenlerin çalıştığı bir sektör bu. Özel güvenlikçiler 1.200 TL ile 1. 500 TL arasında kazanıyor. Geçim şartları bakımından çok zor yaşıyorlar“ dedi.

6 milyar liralık pazar

- Sertifika verilen özel güvenlikçilerin sayısı: 1 milyon 69 bin 840

Haberin Devamı

- Özel güvenlik kimliği verilenlerin sayısı: 714 bin 187

- Tahsis edilen özel güvenlik sayısı: 507 bin 769

- Çalışan özel güvenlik görevlisi sayısı: 245 bin 90

- Özel güvenlik izni alan yer sayısı: 69 bin 366

- Faal özel güvenlik şirketi sayısı: 1.303

- Faal özel güvenlik eğitim kurumu sayısı: 559

- Sektörün cirosu: 6 milyar TL



Kaynak: Vatan Gazetesi