Ekonomi Güvenlik ‘avuç’ içinde!

Güvenlik ‘avuç’ içinde!

11.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Göz, yüz, parmak izi, ses ve imzadan tanıma daha yaygın kullanılsa da en güvenilir ve kırılmaz olanı avuç içi damar deseninden tanıma olarak görülüyor.

Güvenlik  ‘avuç’  içinde

Güvenli kimlik doğrulama yöntemleri gelişimini sürdürüyor. Avuç içinden damar tanıma, göz, yüz, parmak izi, ses ve imza tanıma çözümleri var. Bunlara biyometrik sistemler deniyor. Çeşitli kullanım alanları bulunuyor. Birçok kuruluş veri erişimi, fiziksel erişim ve genel güvenlik için daha güvenli kimlik doğrulama yöntemleri arayışıyla biyometrik sistemlere yöneliyor.

Haberin Devamı

Göz, yüz, parmak izi, ses ve imza tanıma daha yaygın kullanılsa da en güvenilir ve kırılmaz olanı damar deseninden tanıma olarak görülüyor. Kamuda da uygulamaları var. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kullandığı bu sistemde 26 milyon kişiye ulaşılmış durumda. Fujitsu’nun sunduğu çözüm gelişimini sürdürüyor.

Kaçakları önlüyor

Japon teknoloji devi Fujitsu’nun 6-8 Kasım tarihleri arasında Almanya Münih’de düzenlediği Fujitsu Forum’da bu teknolojiyi Fujitsu Türkiye Satış Öncesi Destek ve Kanal Satış Direktörü Emin Çalıklı ile ayrıntılı konuşma şansımız oldu. Çalıklı, 2012 yılında başlayan SGK projesinde bugüne kadar 25 milyon vatandaşın kaydının alındığını ve milyonlarca doğrulama yapıldığını söylüyor. Geçen süreçte avuç içi damar okumayla birçok kaçak önlenmiş. Çalıklı, “İyi bir şey yapıldı ve iyi bir çizgi yakalandı. Bu sistemi başka sektörlerde de kullanıyoruz. Şu anda en güvenilir kimlik tanıma sistemi. Fujitsu’nun PalmSecure çözümü, damar deseni tanımaya dayalı doğrulama yapan bir biyometrik teknoloji. Damarlar el içinde bulunduğundan ve çok çeşitli ayırt edici özelliklere sahip olduğundan kimlik sahteciliği girişimleri son derece zorlaşıyor ve böylece yüksek düzeyde güvenlik sağlanıyor” diyor.

Haberin Devamı

Güvenlik  ‘avuç’  içinde

Çalıklı, damar deseni tanımaya dayalı sistemin kullanım alanlarının çeşitlendirilebileceğinden bahsediyor ve ekliyor: “İşyeri girişleri, Ar-Ge laboratuarları, özel izinle girilebilecek alanlar. Bir yazılıma erişim gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Gartner’ın bir raporuna göre şirketlerde şifre kaynaklı sorunlar maliyete neden oluyor. Ayrıca kaçak tarafı da var. Şifreye gerek kalmıyor şifre siz oluyorsunuz. İstediğiniz alana girenden emin oluyorsunuz.”

Hata oranı az

Emin Çalıklı, yapılan karşılaştırmalar ve hata skorlarında en iyi derecenin avuç içi damar tanımaya ait olduğunu da aktararak, “Parmak izi, parmak damarı çok kolay kırılabilir. Parmak ucu soğuk havalarda kanı ilk çekilen yerdir. Yüz tanıma daha çok yeni, testlerde hata oranları yüksek. Ses tanıma da çok iyi sonuç vermiyor. En iyi kimlik tanıma sistemi avuç içi” değerlendirmesini yapıyor.

Haberin Devamı

Güvenlik  ‘avuç’  içinde

Tabletlere de uyguladık

PalmSecure ürününü halen geliştirmeye devam ettiklerini dile getiren Emin Çalıklı, şunları söylüyor: “Singapur’daki bir üniversite ile beraber çalışıyoruz. Daha da geliştiriyoruz. Daha üst düzeye taşıyabiliriz. Bu sensörü laptop’lara da taktık. Avuç içiyle laptop açılabiliyor. Daha minimal ve farklı cihazlara da adapte edecek yeni formlar çıkarttık. Klavye ve mouse’a entegre ettik. Fujitsu laptoplarına entegre. Ama farklı markalarda da harici bir sensörle kullanılabilir. Tabletlere de uyguladık. Bu şekilde sahadaki elemanları da takip edebiliyorsunuz.”

Güvenlik  ‘avuç’  içinde

Yeni teknolojiler FujItsu Forum’da

Fujitsu Forum, 10 binin üzerinde katılımcıyla Almanya Münih’te düzenlendi. ‘Co-creation for Success’ temasıyla düzenlenen forumda iş ortakları ve müşterilerle beraber nasıl inovativ değer yaratılabileceği ve dijital teknolojilerin nasıl geliştirileceğine mercek tutuldu.

Fujitsu Başkanı Tatsuya Tanaka, Başkan Yardımcısı Duncan Tait, firmadan ve sektörden farklı isimler başta yapay zeka, blockchain ve bulut teknolojileri olmak üzere dijital teknolojilerle ilgili yeni gelişmeleri paylaştılar.