Yozgat GÜVENLİK GÜÇLERİ İÇİN KUMAŞTAN KURŞUN GEÇİRMEZ MİĞFER VE YELEK ÜRETİLDİ

GÜVENLİK GÜÇLERİ İÇİN KUMAŞTAN KURŞUN GEÇİRMEZ MİĞFER VE YELEK ÜRETİLDİ

03.03.2016 - 11:40 | Son Güncellenme:

.

GÜVENLİK GÜÇLERİ İÇİN KUMAŞTAN KURŞUN GEÇİRMEZ MİĞFER VE YELEK ÜRETİLDİ

Yozgat’ta bir tekstil fabrikası asker ve polis için kumaştan kurşun geçirmez yelek ve miğfer üretti. Çelik başlık ve yeleklere göre çok daha sağlam ve hafif olan balistik başlık ve yelekler, asker ve polislere operasyonlarda daha rahat hareket etme imkanı ağlayacak.
Yozgat’ta 2004 yılından beri üretim yapan Garanti Giyim Kompozit Teknolojileri Fabrikası, asker ve polislerin kullanması için teknik tekstil üzerine üretim yapıyor. Asker ve polislerin elbisenin yanında halk arasında çelik yelek ve çelik başlık olarak adlandırılan balistik yelek ve başlık üretimi yapıyor. Bin tonluk baskı ve ısı yardımıyla kumaştan üretilen balistik yelek ve başlıklar çelik olanlara göre daha sağlam ve daha hafif olması asker ve polise daha rahat etme imkanı sunuyor.
Garanti Giyim Genel Müdürü Mustafa Kıran, teknik tekstil denilen tekstillerden askeriye ve polise hem Türkiye hem de yurt dışına halk arasında çelik yelek ve çelik başlık olarak bilinen balistik plaka ve miğfer ürettiklerini söyledi. Garanti Giyim Genel Müdürü Mustafa Kıran, Garanti Tekstil olarak balistik üretimlere önem verdiklerini ve bu yönde ilerlemek için çalıştıklarını ifade ederek, “Şu anda dünyada balistik üretiminde sayılı noktaya geldiğimiz ürünler var. Balistik ürünler kendi içinde bölümlere ayırdığımız zaman personel koruyucu sistemler var. Bunun içinde balistik yelek, balistik başlık, balistik plaklar bunların hepsi yüzde yüz Türkiye’de üretiyoruz. Hem sof hem harp balistik dediğimiz plaka şeklindeki sert ürünleri hem de zırh delici özelliğe sahip balistik koruyucu ürünleri kendimiz üretebiliyoruz. Bu alanda büyük yatırımlar yaptık. Dünyada da sayılı kapasitelerden biri haline geldik. Bu konuda yatırımlarımız devam ediyor. İnşallah ileriki dönemlerde tüm yatırımlarımız bittiği zaman entegre bir balistik üreticisi olacağız” dedi.
HELİKOPTER VE GEMİ ZIRHLAMASI YAPABİLİYORUZ
Balistikte büyük araçlarda da zırhlama yapacaklarını ifade eden Kıran, “Helikopterler, gemiler ve trenlerin zırhlandırılması çalışmaları var. Biz de bu alanda bir yatırım yaptık. Şu anda 1.60 metreye 3 metrelik plaka basabilecek presimiz mevcut. Bu presimiz ile gemi zıhlandırmalar, helikopter zırhlandırmaları ve araç zırhlandırmaya girdik. Özellikle araç zırhlandırmaya büyük önem veriyoruz. Bunu hem askeriye anlamında hem de sivil piyasa anlamında büyük bir pazarı var. Bizde bu pazarda lider üreticilerden biri olmak istiyoruz. Şu anda belli araçların zırhlandırmasına başladık. Siz almış olduğunuz bir aracı bize getirmiş olduğunuz zaman biz balistik çözüler hemen monte edip, üç gün sonra size zırhlandırılmış araç olarak teslim edecek bir yapıya geldik” diye konuştu. Balistik ürünlerin dünyada büyük bir pazar olduğuna değinen Kıran, “Biz de bu pazarın içinde olacağız. Bunlar teknoloji ve ARGE isteyen çalışmalar, biz de yaptığımız ürünlerin balistik özelliklerini yurt dışına bağımlı olmadan teslim edebilmek için kendimize ait bir test laboratuvarı kurduk. Bu test laboratuvarımız Amerikan standardı olan nis 06 standardına göre testler yapabiliyoruz. Bu da bizde ARGE anlamında büyük bir rahatlık sağladı. Artık kendi çözümlerimizi kendimiz bularak daha az maliyetle çok kaliteli ürünler yapabiliyoruz. Bu laboratuvarımız akredite oldu. Dünyada 7-8 tane Amerika’da nis 06 standartlarına göre laboratuvar var. Bizde Amerika’dan sonra ikinci ülke olarak Yozgat’ta bu laboratuvarı kurmuş olduk” şeklinde konuştu.
ZIRH DELİCİLERE KARŞI BALİSTİK YELEK ÜRETİLDİ
İstenilen seviyeye göre kısa namlulu silahlardan zırh delici silahlara dayanıklı balistik plaka ve başlık ürettiklerini vurgulayan Kıran, “Şu anda balistik başlık olarak Türkiye’de üretim yapan tek ve iddialı firmalardan birisiyiz. Bunun ham maddesi kumaştır. Bu kumaşları bin tonluk yüksek basınçlar altında belli sıcaklıklarda ısıtarak ve daha sonra soğutma yapıyoruz. Kumaştan kurşun geçirmez başlık yapıyoruz. Bu çok hafif ürünler oluyor. Eskiden çelik yelek ve çelik başlık dediğimiz zaman gerçekten çelikten yapılırdı ve çok ağır olurdu. Burada biz şu anda 850 gramdan başlayan başlık çözümlerimiz var. Müşterinin isteğine göre istenilen ağırlıkta biz başlık üretebiliyoruz. Şu anda polis ve jandarmanın başlık işini yapıyoruz. Balistik yelek dediğimiz çözümlerimiz var kısa ve uzun namlulu silahlar zırh delici silahlara göre seviyeler var. Biz en üst seviye dediğimiz seviye dörde kadar zırh delici silahlara karşı her türlü balistik yeleği ve plakayı Türkiye’de kendi tesislerimizde üretebiliyoruz. Hem Türkiye’de hem dünyada ciddi satışlarımız var. Bizim asıl hedefimiz yurt dışıdır. Satışlarımızın yüzde 60-70’ i yurt dışına yapıyoruz. Yozgat’ı balistik üstü gibi dünyaya açılan ve dünyada ciddi bir ihracata yapan bir firma olacağız. Balistik yelekte şu anda günde 2 bin 2 bin 500 yelek yapacak kapasiteye sahibiz” ifadelerini kullandı.