Sevgili okurlarım;

Bir önceki yazımda sizlere kelimelerin doğru söylenişinden bahsetmiştim. Bu yazım da bir önceki yazımın devamı niteliğinde olacak. Son yıllarda, insanlar kendilerine yaptıkları yatırımın ne denli önemli olduğunu kavradılar. Pek çok kişi, sırf kendini geliştirmek için diksiyon, protokol ve görgü kuralları ve beden dili gibi eğitimler alıyor. Eğitim almak, kendimizi geliştirmek ve değişen dünyaya ayak uydurma çabası içinde olmak güzel. Ancak, hayatımızda yaşanan gelişim ve değişimler doğrudan dilimize yansıyor Teknolojinin gelişmesi ve hayatın da hızlanması ile birlikte hitabetimiz bozulmaya, konuşmalarımız daha karmaşık ve hızlı olmaya başladı. Diksiyonu en çok bozan öğelerin başında hızlı konuşmak, tabiri caizse kelimeleri yutmak ve tek düze konuşmak gelmektedir.

Haberin Devamı

Diksiyonunuzu iyileştirmek ve söyleyişte ahengi yakalamak için sesleri doğru boğumlamayı ve nefesinizi doğru kullanmayı öğrenmeliyiz. Konuşmanızın anlaşılır ve akıcı olması için mutlaka tonlama yapmalıyız. Bu sayede yeknesak bir anlatımdan uzaklaşarak, akıcı ve güzel bir hitabete kavuşabilirsiniz. Özellikle sesli kitap okumak diksiyon eğitimi alan kişilere sıklıkla tavsiye edilmektedir. Günde 2-3 sayfa sesli kitap okuyarak hitabetinizi geliştirebilirsiniz. Ne kadar çok sesli kitap okur ve kelimeleri tane tane söylemeye özen gösterirsek, o oranda güzel ve anlaşılır konuşuruz.

Türkçe’nin yazıldığı gibi okunmadığını söylemiştik! Türkçe’de yapılan en büyük hatalardan biri yazıldığı gibi okunduğuna dair inanıştır. Bir diğer hata ise, Türkçe’de daima vurguyu yükleme yapmamız gerektiği üzerinedir. Özellikle yüksek sesle okuma çalışmalarımızı yaparken, cümle ve kelime vurgularına dikkat etmek konuşmayı daha anlamlı ve dinlenir kılacaktır. Benim bu yazımda, özellikle değinmek istediğim husus cümle vurgusu. Galat-ı meşhurlardan (doğru bilinen yanlışlar) biri olan cümlenin vurgusunun yüklemde olduğu bilgisi tamamen yanlıştır. Cümlede vurguyu bulmak için, cümledeki en önemli öğeyi bulmalıyız. Daha kolay bir yol ise yüklemden önceki öğeyi bulmak olacaktır. Örneğin cümlemiz '' Bugün sabah 8'de kalktım.'' olsun. Yüklem kalktım, yüklemin solundaki yani bir önceki öge 8'de vurgulu söylenmelidir.

Haberin Devamı

Nefesinizi doğru ayarlamak için yapacağınızı egzersizler hem sesinizi ısıtmaya, hem de rahat konuşmanıza olanak sağlar. Nefesinizi doğru ayarlayabilmek için öncelikle doğru duruşu yakalamalısınız. Nötral pozisyondaki duruş doğru nefes almanıza konuşurken daha etkili olabilmenize yardımcı olur. Unutmayın, temsil yeteneğinizi geliştirirken diksiyon temel yardımcılarınızdan biri olacaktır.

Danışmanlık ve eğitimlerle ilgili bilgi almak, soru ve önerilerinizi bildirmek için bana ulaşabilirsiniz.

email:

instagram: @tuvanaeroltu

instagram: tuvanaeroltuilemarkalasma