10 yıl boyunca biriktirdiği bozuk paraları toprağa gömdü
10 yıl boyunca biriktirdiği bozuk paraları toprağa gömdü Trabzon’da özel bir okulda 10 yıldır para üstlerini 1'er TL şeklinde biriktiren Mehmet Ufuk Ayas topladığı 45 bin TL’yi küpe koyarak toprağa gömdü. Trabzon’da kantin işletmeciliği yapan 38 yaşındaki Mehmut Ufuk Ayas, 10 yıl önce madeni 1 liraları biriktirme kararı aldı. Kumbara yerine bebek maması şişelerini kullanan Ayas daha sonra madeni paraları plastik kutularda biriktirmeye başladı. Ayas, ev almak için başladığı bu para biriktirme işini daha sonra hobi haline çevirdi. Trabzon’un plaka kodu olan “61”e vurgu yaparak hedefinin 61 bin TL biriktirmek olduğunu söyleyen Ayas, 1’er liradan şuana kadar 45 bin TL biriktirmeyi başardı. Ayas, paraları saklamak içinse farklı bir yola başvurdu. Hırsızlığa karşı önlem için topladığı paraları bir küpe koyarak gömmeyi seçen Ayas, 10 yıldır biriktirdiği 45 bin TL’yi küpe koyarak kendisinin ve bir arkadaşının bildiği bir fındık bahçesinde toprağa gömdü. Ayas, “Daha güvenli olduğu için 45 bin TL’yi küpe koyarak toprağa gömdüm. 15 bin TL daha kaldı onu toplamam da ne kadar sürer bilmiyorum” dedi. Hırsızlığa karşı çözümü parayı küpe koyarak gömmekte buldu Trabzon’da her yerin fındık bahçesi olduğunu kaydeden Ayas, “Trabzon’da her yer fındıklık olduğu için burayı tercih ettim. Hırsızların burayı bulması zor çünkü Trabzon’da her yer fındıklık. Burayı bilmedikten sonra bulunacağını zannetmiyorum” şeklinde konuştu. 61 bin TL’yi topladığı zaman ne yapacağına karar vermediğini vurgulayan Ayas, “Fanatik bir Trabzonspor taraftarıyım. Onunla ilgili birşeyler yapmayı düşünüyorum. Ama şuanlık bir karar vermedim. 61 bin hedefim olsun o zaman karar vereceğim. Günlük cebimde ne kadar madeni 1 lira varsa onları akşam üstü eve giderek kumbaraya koyuyorum. Bugüne kadar böyle yaparak bu kadar para biriktirdim. 10 yıldır kesintisiz para biriktiriyorum. İlk para biriktirmeye tesadüfen başladım. Sonra bu insanların da ilgisini çekince bu hobi haline dönüştü. Eşimin de çok hoşuna gitti” dedi.
11.09.2019 Haberler
26 yıl emek verdi şimdi müze olması için çalışıyor
26 yıl emek verdi şimdi müze olması için çalışıyor Tekirdağlı bir antikacı, 26 yıldır biriktirdiği ve yaklaşık 100 milyon lira değerinde olan antika eşyalarını açacağı müzede sergilemeye hazırlanıyor. Tekirdağlı 41 yaşındaki iş adamı Ümit Tahmaz, 15 yaşında eski para biriktirerek başladığı antika merakını milyonluk servete dönüştürdü. 26 senede 100 milyon Türk Lirası değerinde antika eşya biriktiren iş adamı Tahmaz, milyonluk antikaları şimdi Tekirdağ’da müze yaparak sergileyecek. İhlas Haber Ajansına (İHA) konuşan Tahmaz, ev ve iş yerinde sergilediği koleksiyonunda her antika eşyanın birbirinden değerli olduğunu belirterek, koleksiyonun içinde 555 tarihi tablo, tarihi dikiş makineleri, asırlık tespihler ve tarihi kılıçların olduğunu söyledi. Tahmaz, antika sevdasının çocukluk döneminde başladığını belirterek, “Şu an 2 adet müze açacak pozisyonda eserlerim mevcuttur, ilk tarihi eserim 15 yaşında İstanbul’da Aksaray’da kapalı çarşıda para koleksiyonu olarak başladı. Şu anda dünyanın bütün paraları, kağıt paraları çil olarak bende mevcuttur. Tarihi objeler var, tarihi tablolar var, modern tablolar var. Benim koleksiyonum. Daktilom var, mesela dikiş makinelerim var, birbirinden değişik müzik aletlerim var. Benim koleksiyonum, yani şimdi bir adam tablo yapar, kimi adam para koleksiyonu yapar, kimi adam tespih koleksiyonu yapar, kimi adam gümüş obje yapar ama benim koleksiyonum bütün hepsini kapsıyor” dedi. Tarihi bir bina bulduğu taktirde eserlerini sergileyeceğini belirten Tahmaz, “Tekirdağ’da bir binam vardı müze yapacaktım olmadı, denk gelmedi, istimlak olayı oldu. Şu anda Tekirdağ’da tarihi eser bina arıyorum tarihi eser binada eserlerimi ücret almadan Türkiye’ye, Türk insanına bir gönül borcu olarak sergileyeceğim niyetim bu, bunu en kısa zamanda yapacağım. Her şeyim hazır sadece bina arıyorum” diye konuştu. Biriktirdiği antikalara değer biçemeyen Tahmaz, “Şimdi mali değer konusuna gelince bunun fiyatının ne kadar olduğunu ben tahmin edemiyorum, mesela gümüşü
11.09.2019 Yaşam
Sigaraya vereceği parayı 14 ay biriktirdi araba aldı
Sigaraya vereceği parayı 14 ay biriktirdi araba aldı İzmir'in Torbalı ilçesinde, 14 ay önce sigarayı bırakan ve bıraktığı günden itibaren tüketebileceği sigaranın paralarını bir damacana biriktiren adam, bu parayla hem arabada aldı, hemde kızının eğitim masraflarını karşıladı. Türkiye'de neredeyse her gün milyonlarca insanın sigara kullanırken, sigaraya ayrılan bütçe ise milyonları buluyor. En düşük sigaranın fiyatının 8-9 lira olduğu düşünüldüğünde ise bu durum kişilerin hem cebine, hemde ciddi derecede sağlığına zarar veriyor. Torbalı ilçesinde yaşayan ve berberlik yapacak Erdin Sökmen'in yaptığı ise belkide herkese örnek olacak nitelikte. Sigarayı bırakmaya karar veren Sökmen, sigaraya verdiği paranın boşa giden bir para olduğunu düşünerek her gün üç paket sigara parasını damacanaya biriktirmeye başladı. Damacana doldu taştı 1 gün, 15 gün, 1 ay, 2 ay derken Erdin Sökmen tam 14 boyunca sigaraya vereceği paraları damacanaya attı. Adeta bir kumbara vazifesi gören damacana, 14 ayın sonunda ise doldu taştı. Daha öncede biriktirdiği paralarla otomobil alacağını söyleyen İzmirli berber, dediğini yaptı. Otomobil almaya karar veren Sökmen, damacanadan paraları döktü ve 14 ayda 15 bin TL biriktiğini gördü ve büyük bir şok yaşadı. Sökmen, daha sonrada 10 bin liraya beğendiği arabasını aldı, İzmirli adam, kalan 5 bin lirasıyla da kızının eğitim masraflarını karşıladı. Sökmen, sigaranın kesinlikle bırakılması gerektiğini ifade ederek, hemde sağlık, hemde maddi olarak zarardan kurtulduğunu söyledi. Erdinç Sökmen, “Damacanada topladığım parayla çok şükür bir araba aldım. Rabbim kaza bela vermesin inşallah. Sigara içmeyip para biriktiren kişi kendisine araba alabilir. Gördüğünüz gibi örneği benim. Geriye kalan 5 bin TL’yi ise kızımın eğitim giderine harcadım” şeklinde konuştu.
11.09.2019 Yaşam
Eşinden gizli biriktirdiği paralarla plak koleksiyoneri oldu
Eşinden gizli biriktirdiği paralarla plak koleksiyoneri oldu Adana'da 21 yıl önce eşinden gizli biriktirdiği paralarla kitap ve plak koleksiyonuna başlayan emekli mali müşavir Hasan Kösedağ, yerli ve yabancı 30 bin plak biriktirdi. Kösedağ, plak fiyatlarının nadirliğine göre 10 bin liraya kadar yükseldiğini söyledi. Kitap ve taş plaklara uzun yıllardır ilgi gösteren mali müşavir Hasan Karadağ, emekli olduktan sonra hobisini işe dönüştürerek bir dükkan açıp sahaflığa başladı. Koleksiyonunda bulundurduğu binlerce kitabın yanı sıra hayatı boyunca yerli ve yabancı 30 bin tane 45'lik, 33'lük ve 78'lik taş plak biriktirdiğini kaydeden Kösedağ, “Plak ve kitap almanın bir maliyeti var. Koleksiyonerlerin genel ortak özelliğidir; para dayandıramazsınız. Kredi kartınızı, maaşınızı kullanırsınız ama bir de evliyseniz bunun diğer boyutu oluyor, başka sorunlar yaşıyorsunuz. Denk getiremiyorsunuz. Çaktırmadan maaşın bir kısmıyla koleksiyon oluşturdum” ifadeleriyle koleksiyona başlama hikayesini anlattı. "Fiyatı 10 bin liraya çıkan plaklar mevcut" Kösedağ, günümüz teknolojisiyle sunulan müziğin, plaktaki keyfi vermediğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Türkiye'de her kesimden plak dinleyicisi mevcut. Öğrenciler, çalışanlar, iyi-orta geliri olan herkes plak alıyor. Eski plakların reprodüksiyonları yeniden basılıyor. Plakların fiyatları ise nadirliğine göre değişiyor. Yerli basım plaklarda fiyatı 30 lira ile 10 bine çıkan plaklar mevcut. Anadolu Rock diye tabir ettiğimiz Cem Karaca, Erkin Koray, İlhan İrem, Moğollar, Ersen ve Dadaşlar, Edip Akbayram, bu sanatçılarımızın plakları Türkiye'de ve dünyada çok rağbet görüyor. Günümüzde Selda Bağcan'ın yaptığı müzik, plakları bu yaşına gelmesine rağmen bütün dünyada trend olmuş durumda. Sezen Aksu'nun çok nadir plağı var, 88 diye. Son dönemde basıldığı için piyasada çok nadirdir. Barış Manço'nun meşhur olmadan önce doldurduğu yabancı plaklar gibi sanatçıların meşhur olmadan önce çıkardıkları 33-45'likler çok değerlidir.”
11.09.2019 Yaşam

Benzer Haber Etiketleri