Eski paraların değeri şaşkına çevirdi!
Eski paraların değeri şaşkına çevirdi! Kendi döneminde az basılan ya da nadir bulunan değerli eski paraların fiyatı dudak uçuklatıyor.
23.06.2020 Haberler
Merkez Bankası gibi! Eski paraların değeri dudak uçuklatıyor
Merkez Bankası gibi! Eski paraların değeri dudak uçuklatıyor Kendi döneminde az basılan ya da nadir bulunan değerli eski paraların fiyatı dudak uçuklatıyor.
23.06.2020 Ekonomi
160 ülkeye ait 6 bin çeşit para biriktirdi
160 ülkeye ait 6 bin çeşit para biriktirdi Eskişehir’de yaşayan koleksiyoner, 160 ülkeye ait 6 bin çeşit tarihi kağıt para biriktirdi.Küçük yaşlarda kumsalda taş toplayarak koleksiyon yapmaya başlayan 29 yaşındaki Mehmet Ayrancı, yaklaşık 22 yıldır koleksiyonerlik yapıyor. Ayrancı’nın elinde çeşitli ülkelere ait tarihi paralar bulunuyor. Genç koleksiyoner yıllardır biriktirdiği paralarına cazip teklifler gelmesine rağmen satmayı düşünmediğini söyledi. Ayrancı, "6-7 yaşlarımda kumsallarda taş toplayarak koleksiyonculuğa başladım. Rahmetli dayımın hediyesi olan bir kaç para ile birlikte para koleksiyonu yapmaya başladım. Asıl koleksiyonum 1700 yıllarından sonra dünya ülkelerinin kullandıkları kağıt paraları. Elimde yaklaşık olarak 160 ülkeye ait 6 bin çeşidin üzerinde kağıt para mevcut. Bugüne kadar satmayı hiç düşünmedim. Hatta reddetmemem gereken teklifler de geldi ama satmayı hiç düşünmedim. Ben bu işi zevk için yapıyorum. Allah nasip ederse de ölene kadar toplayıp satmamayı düşünüyorum. Yaklaşık olarak paralarım için 150 bin liralık bir teklif geldi. Onu reddettim. Pullar için de ona yakın bir teklif geldi. Onu da reddettim" dedi.Koleksiyonunu yaptığı tarihi paralar içinden en çok Almanya klasik dönemindeki bol sıfırlı paralara ilgi duyduğunu belirten Ayrancı, "Almanya klasik döneme ayrı bir ilgi duyuyorum. 1870-1930 aralığında para çeşidi çok fazla. Çok büyük enflasyonlara uğramış, yani 12 sıfır 14 sıfırlı diye tabir ettiğimiz bol sıfırlı paralar o dönemde Almanya’da basılmış. Bunun haricinde devlet para basma yetkisini eyaletlere vermiş. Her eyalet kendi parasını basmış. Bundan dolayı Almanya daha ilgi çekici geliyor" diye konuştu.
11.09.2019 Yaşam
10 milyon TL’yi 3 bin liraya satıyor
10 milyon TL’yi 3 bin liraya satıyor Amasya’da yaşayan Alican Erdem, elindeki 100 adet eski 100.000 TL’lik banknotları 3 bin liraya satışa çıkardı. Uzun yıllar İngiltere’de çalıştıktan sonra memleketi Amasya’ya dönünce eski para merakını da beraberinde getiren 56 yaşındaki Erdem, “Bunlar eskinin 100.000 liraları. Toplamı o zamana göre 10 milyon Türk Lirası. Serisi bozulmamış olup üzerinde Merkez Bankası bandrolü olan deste paraları yıllardır elimde tuttum. Şimdiyse para koleksiyonu tutkunlarının ilgisine sunuyorum” dedi. Sosyal medyadan satışa çıkardığı paraların tedavülden kalkmasına rağmen ilk basıldığı kalitede olduğuna değinen Erdem, banknotlarına her biri 30 liradan olmak üzere 3 bin lira istediğini söyledi.
11.09.2019 İlginç Videolar
6 yıl önce ölen annesinin yastığından milyonlar çıktı
6 yıl önce ölen annesinin yastığından milyonlar çıktı Adana'da hayvan alım satımıyla uğraşan İbrahim Çakar'ın, 6 yıl önce ölen annesinin yastığından tedavülden kalkan eski para ile milyonlarca liralık banknot çıktı. Çakar, "Paralar eski para olduğu için hiç bir şeye yaramıyor ne yapacağımı bilemiyorum" dedi. Şanlıurfa'dan Adana'ya göç eden Çakar ailesi 6 yıl önce çocuğu olmayan kadınları koca karı yöntemiyle tedavi eden Zehra Çakar'ı 85 yaşında kaybetti. İbrahim Çakar (46) annesini kaybettikten sonra onun eşyalarını da bir odaya koydu. Geçen günlerde İbrahim Çakar annesini kaybettiği evden başka bir eve taşındı. İbrahim Çakar'ın eşi Cevriye Çakar bütün eşyaları temizlemek için harekete geçti. Zehra Çakar, kayınvalidesinden kalan eşyaları da temizlemek istedi. Çakar önce kayınvalidesinin yaşarken kimseye vermediği yastığını söküp temizlemek istedi. Çakar yastığı söküp içindeki yünü çıkarmaya çalıştığı sırada bir bezin içinde tedavülden kalkmış milyonlarca liralık banknot buldu. Eşinin haber verdiği İbrahim Çakar eve gelerek parayı saymaya başladı. Çakar tam 30 adet, 1 milyon lira, 35 adet 50 bin lira, 21 adet 100 bin lira, 26 adet 250 bin lira saydı. Annesinden servet kaldığı için sevinen Çakar, paraların 6 sıfır atılmadan önceki para olduğunu fark edince şok oldu. İbrahim Çakar, evi temizlerken eşinin yastık içinde para bulduğunu duyunca önce çok sevindiklerini ancak gerçeği öğrenince hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, "Annem yaşarken paraları yastık altı yapmış. Bize de söylememiş biz de paraları yıllar sonra bulduk. Ben zamanında 250 bin liraya 30'dan fazla koyun alıyordum ama şimdi milyonlarım var bir işe yaramıyor. Annem yaşarken eli çok açıktı neden böyle bir şey yaptı anlamıyorum. Belki kendi de yastığın içine para koyduğunu unutmuştur. Çünkü kendi öleli 6 yıl oldu bu paralar geçerliliğini 2005'te kaybetti" dedi. Annesinin yastığında para çıktıktan sonra diğer yastıklara da baktıklarını ancak başka para bulamadıklarını anlatan Çaka
11.09.2019 Yaşam

Benzer Haber Etiketleri