GülsünKaramustafa

Ressam, film yönetmeni, çağdaş sanatçı.
 
Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden birisidir; yapıtları pek çok ülkede müzelerin koleksiyonunda yer almaktadır.
 
Türk sinemasına çeşitli yapımlarda sanat yönetmeni olarak hizmet eden Karamustafa; pek çok uluslararası festivalde gösterilen ve ödül alan Benim Sinemalarım adlı filmin yönetmenliğini Füruzan ile birlikte yapmıştır.
 
 
Yaşamı
2 Aralık 1946’da Ankara'da dünyaya geldi. Babası, radyo spikeri Hikmet Münir Ebcioğlu’dur. Liseyi Ankara Koleji'nde okudu. Lise yıllarında tanınmış ressamlar Eşref Üren, Turgut Zaim ve Selva Tamkan resim öğretmenleri oldu, onun resim çalışmalarını desteklediler. İlk sergisini 1962'de Ankara Koleji salonlarında açtı. Aynı yıl bir resmi Devlet Resim Sergisi'ne kabul edildi. Liseden sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi.
 
1969 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun oldu. Politik olarak aktif bir yaşam süren sanatçı, Akademi’de boykot ve işgal eylemlerinde yer aldı. Akademi işgal eylemi sırasında tanıştığı Sadık Karamustafa ile Ağustos 1970’te evlendi. Aranan birine yataklık etmek suçundan eşi ile birlikte 12 Mart Muhtırasından birkaç gün sonra tutuklandı; eşi iki buçuk yıl, kendisi 6 ay hapis cezası aldı. Hapishane gözlemlerine dayanan resimleri ilk kez "Vadedilmiş Bir Sergi’" adlı kişisel sergisinde sergilenmiştir.
 
1975-1981 yıllarında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda (bugünkü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) öğretim üyeliği yaptı. Eğitimciliğin sanatsal hayatını olumsuz etkilyeceği düşüncesiyle bu görevinden istifa etti. Türkiye’de kırsaldan büyük kentlere, özellikle de İstanbul’a gerçekleşen iç göçün sonucu olarak görsel ve maddi kültürdeki değişimleri yansıtan figürler resmetti.Profesyonel anlamda ilk kişisel sergisini 1978'de İstanbul Taksim Sanat Galerisi'nde açtı.
 
1980'lerden sonra resimden heykele bir geçiş yaşadı ve daha sonra kolay, halı ve enstalasyonlar yaptı. İstanbul'da “Günümüz Sanatçıları”, “Yeni Eğilimler”, “Öncü Türk Sanatından Bir Kesit” adı altında belirli aralıklarla yenilenen sergilere yapıtlarıyla katıldı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum'da kişisel sergiler açtı.
 
1984 yılında Atıf Yılmaz yönetmenliğindeki Bir Yudum Sevgi filminde sanat yönetmenliği yaparak sinemaya girdi. Ardından Gecenin Öteki Yüzü adlı televizyon dizisinde sanat yönetmenliği yaptı. 1990’da Füruzan ile birlikte Benim Sinemalarım adlı filmi yönetti. Bu film ile ulusal festivaller dışında Fransa, Kanada, Mısır, İran, ABD, Japonya, Almanya, Belçika ve Hindistan'da birçok festivale katıldı, ödül aldı.
 
Çalışmalarına çağdaş sanat alanında devam eden Karamustafa, yurtiçi ve dışında birçok kişisel ve karma sergiler açtı; çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden biri oldu. Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nde, Boğaziçi Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi'nde, Hannover Uluslararası Kadın Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
 
1990'larda, Türkiye'nin sosyal ve kültürel belleğini yansıtan kişisel hikâyelere yoğunlaştı. 2000'lerin başında ise, daha çok İstanbul’un görmezden gelinen topluluklarına odaklandığı videolar ile deneyler yapmaya başladı.
 
Sanatçı yaşamını İstanbul'da sürdürmektedir. Grafiker Ayşe Karamustafa'nın annesidir.
 
Kişisel Sergilerden Seçmeler
2006-Meydanın Belleği, Museum Villa Stuck, Münih (kür. Anne Birnie-Danzker, Michael Buhrs)
2006-PUBLIC/PRIVATE, Durkers Kulturhus, Helsingborg (kür. Kirse Junge-Stevenson)
2006-Meydanın Belleği, 2000-2005 Gülsün Karamustafa’nın Video İşleri, Kunsthalle Fridericianum, Kassel (kür. Rene Block, Barbara Heinrich) (katalog)
2006-Siyah Beyaz Görüntüler, Prometeo Gallery, Milano (kür. Teresa Macri)
2005-Erkek Ağlamaları, Musée d’art Moderne de la Ville de Paris programı, Immanence Gallery, Paris
2005-Fragmanları/Fragmanlamak, Proje 4L, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, İstanbul
2004-Galata:Cenova Alberto Peola Gallery, Torino (kür. Teresa Macri)
2004-Galata:Cenova, Cenova Antik Ticaret Merkezi, İstanbul
2003-Hold on-Keep Quiet, Liesbeth Lips Gallery, Rotterdam
2000-Bavul Ticareti (100 dolar limit), Open Space, Hannover (kişisel performans)
2000-Çalınmış Fikirler, Belluard Bollwerk International, Fribourg (kişisel performans)
1999-Mistik Nakliye, Zihnimin Kafesi, Musee d'art et d'histoire, Genevre
1999-Vadedilmiş Resimler, Apel Sanat Galerisi, İstanbul
Grup Sergilerinden Seçmeler
2006-The 1980s: Topology, Museu Serralves, Porto (kür. Ulrich Loock) (katalog)
2006-EurHope 1153 Villa Manin - Centre for Contemporary Art, Udine (kür. Francesco Bonami, Sarah Cosulich Canarutto) (katalog)
2006-Art, Life & Confusion/ October Salon Belgrade (kür. Rene Block) (katalog)
2006-True Pictures, FO.KU.S, Foto Kunst Stadforum, Innsbruck
2006-Glory and Drama, Gallery EXIT, Pejë, Kosovë, (kür. Erzen Shkololli) (katalog)
2006-Coding:Decoding, Nikolaj Contemporary Art Center, Copenhagen (katalog)
2006-Grand Promenade, National Museum of Contemporary Art, Athens (kür. Anna Kafetsi) (katalog)
2006-Why Pictures Now, Mumok Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Viyana (katalog)
2006-Soleil Noire, Salzburger Kunstverein (kür. Hemma Schmutz) (katalog)
2006-Exorcising Exotism, Jhongsiao Dunhua Square, Taipei (kür. Sandy Hsiu-chih Lo) (katalog)
2006-People, Land, State, Israeli Center for Digital Art, Holon (kür. Galit Eliat) (katalog)
2006-Trans:it. Moving Culture Through Europe, National Museum of Contemporary Art (MNAC) Bükreş (kür. Bartolomeo Pietromarchi)
2006-Re-Mapping Mozart / Ein Project von Wiener Mozartjahr 2006, Bösendorfer Klavierfabrik, Viyana (kür. Luisa Ziaja, Araba evelyn Johnston-Arthur) (kitap)
2006-Peace Tower, Whitney Biennale, New York, (kür. Rikrit Tiravanija, Mark di Suvero) (katalog)
2006-Passaggi a Sud Est, Palazzo Massari, Ferrara (kür. Emanuella de Cecco) (katalog)
2006-ATTITUDE - video /short & experimental film/ photography festival, Center for Contemporary Public Arts ELEMENTI, Makedonya
2005-İstanbulEindhoven, VanAbbe Museum, Eindhoven, (kür. Eva Meyer Hermann, Charles Esche) (katalog)
2005-Çekim Merkezi, İstanbul Modern, (kür. Roza Martinez) (katalog)
2005-Project Migration, Kölnische Kunsverein, Cologne, (kür. Katrin Rhomberg, Marion von Osten) (katalog)
2005-Contour, 2nd Video Art Biennale, Mechelen (kür. Cis Bierinx) (katalog)
2005-Some Stories, Kunsthalle Wien, Vienna (kür. Roza el Hassan, Gerald Matt) (katalog)
2005-Free Kick, Antrepobinası, 9thUluslararası İstanbul Bienali, İstanbul (kür. Halil Altindere) (katalog)
2005-NowHere Europe, Polo Muzeale Veneziano, 51. Biennale di Venezia, Venice (cur Bartolomeo Pietromarchi) (Catalogue)
2005-Threat Zone, TPS (Triangle Project Space) San Antonio (kür. Basim Magdy) (katalog)
2005-Normalizasyon/Makulleştirme, Platform GarantiÇağdaş Sanat Merkezi, İstanbul (kür. Vasıf Kortun) (katalog)
2005-Die Rundshau, Kunstraum Aarau (kür. Peter Spillmann, Susanna Perin)
2005-Some Stories, Magazin 3, Bregenz (kür. Roza el Hassan, Gerald Matt) (katalog)
2005-xfilm Festival Sofia (org. Krassimir Terziev)
2005-Serial Cases, İstanbul Bilgi University, (kür. Başak Şenova)
2004-La Alegria de mis Suenos, 1st International Biennial of Contemporary Art, Sevilla (kür. Harald Szeemann) (katalog)
2004-Love it or Leave it, 5th Cetinje Biennale, Cetinje/Dubrovnik/Tirana (kür. René Block and Natasa Ilic) (katalog)
2004-Ethnic Marketing, Centre d’Art Contemporain, Geneva (kür. Martine Anderfuhren, Tirdad Zolgdar) (katalog)
2004-Wiener Linien/ Kunst und Stadtbeobachtungseit 1960, Wien Museum, Viyana (kür. Wolgang Kos) (katalog)
2004-Pathos/Gefühle. Raumpool, Frankfurt (kür. Felix Ruhofer) (katalog)
2004-When Latitudes Become Forms, Contemporary Arts Museum, Houston (kür. Philip Vergne) (katalog)
2004-Flexibility, Kunstverein Wolfsburg,Wolfsburg (kür. Justin Hoffmann)
2004-Exciting Europe, Galerie für zeitgenössische Kunst, Leipzig (kür. Anton Lederer, margarethe Makovec) (katalog)
2004-Call Me İstanbul, ZKM/Zentrum für Kunst und Medienthechnologie, Karlsruhe (kür. Eda Cufer, Roger Connover, Peter Weibel) (katalog)
2004-Periplo del Mediteraneo, Museo del Academia Linguistica di Belli Arti e Loggia di Banchi o della Mercanzia, Genova, (kür. Maurizio Calvesi, Marisa Vescovo) (katalog)
2004-Moderna by Night, Moderna Museum, Stocholm
2004-Who is Singing Over There National Gallery Bosnia and Hersegovina, Sarajevo (kür. Dunja Blazevic) (katalog)
2004-Videoletters, Dünya Sosyal Forumu, Mumbai
2003-El arte con la vida, 8inci Havana Bienali (katalog)
2003-In den Schluchten des Balkans Museum Fridericianum, Kassel (kür. René Block) (katalog)
2003-In Progress, Locarno Film Festivali (kür. Harald Szeeman) (katalog)
2003-Utopia Station, Venedik Bienali 2003 (kür. Hans Ulrich Obrist) (katalog)
2003-Blood & Honey, Sammlung Essl, Viyana (kür. Harald Szeemann) (katalog)
2003-When Latitudes Become Forms, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino (kür. Philippe Vergne) (katalog)
2003-Urban Flashes 2003 (Cultural Patchworks in Public Space) Platform, İstanbul
2003-Nerede/Burada Modern Art Museum, Saitama (kür. Vasif Kortun, Fulya Erdemci, Yuji Maeyama) (katalog)
2003-Breaking the Law, Sparwasser HQ, Berlin (kür. Sanne Kofod Olsen)
2003-When Latitudes Become Forms, Walker Art Center, Minnesota (kür. Philippe Vergne) (katalog)
2003-Burada/Here, Platform, İstanbul (kür. Vasif Kortun)
2003-Erzatszstadt, (two performances) Volksbühne am Roza Luxenburg Platz, Berlin.
2003-Migration: Globalisation of Cultural Time and Space, Max Mueller Bhavan, Delhi (kür. Christian Cravagna, Amit Mukhopadhyay)
2003-Répliques, Tunnel des Facultés, Cezayir (kür. Philippe Mouillon, Rachid Koraichi) (katalog)
2002-Fuori Uso, Ferrotel, Pescara, (kür. Teresa Macri, Mario Codognato, Sandro Chia) (katalog)
2002-Routes, Grazer Kunstverein, Graz, (kür. Christian Kravagna) (katalog)
2002-Fluxus und die Folgen, Kunstsommer Wiesbaden 2002, (Kür. Rene Block, Regina Barthel) (Katalog)
2002-BABEL2002, National Museum of Contemporary Art Korea, Seul (kür. Junmo Chung) (katalog)
2002-In Search of Balkania, Neue Gallerie. Graz, (kür. Roger Conover, Eda Cufer, Peter Weibel) (katalog)
2002-Do-It, e-flux internet sitesi, (kür. Hans Ulrich Obrist)
2002-Utopia Travel, Gezici Sergi (son durak Viyana Seccesion) (Org. David Rych, Emmanuel Danesch)
2002-Duvar Halıları, Inge Baecker Gallery, Köln
2001-Im Zeichen der Stadt, Kunstmuseum Bonn, Bonn (kür. Dieter Ronte) (katalog)
2001-MUTATIONS “Rumor City” ,TN Probe, Tokyo (kür. Hans Ulrich Obrist) (katalog)
2001-Lost and Found, Apex Art Gallery, New York (kür. René Block)
2001-Yerleşmek, Proje 4L, İstanbulÇağdaş Sanat Müzesi (kür. Vasıf Kortun) (katalog)
2001-Witchcraft, Palais Thurn und Taxis, Bregenz (org. Wilhelm Meusburger) (katalog)
2001-Onufri 2001, Museum of Modern Art, Tirana (kür. Suzanna Kuka)
2001-Hasat, Apel Sanat Galerisi, İstanbul (kür. Nuran Terzioğlu)
2001-Dare to be Different, City Gallery, Fier (kür. Eleni Lipari)
2001-Düş Satın Alma Dükkanı, Apartman Projesi, İstanbul
2001-Colori dei Mediteraneo, Sant Andrea Hospital, Rome (org. Zerinthia) (kalıcı iş)
2001-As you see me but I am not, Kommunale Galerie, Hohenzollerndamm, Berlin (kür. Tomur Atagök) (katalog)
2001-Never Look Back, Politics of Friedship, Shedhalle, Zurich
2001-As you see me but I am not, Frauen Museum, Bonn (kür. Tomur Atatgök) (katalog)
2001-Trans_Action et les Nouvelles Commerces des Arts, La Box, Bourges
2000-Les Sémiophores, Places des Terraux, Lyon (kür. Phillippe Mouillon)
2000-MoneyNations 2, Kunsthalle Exnergasse, Viyana (kür. Marion von Osten, Peter Spillman) (katalog)
2000-Bugünkü Program/Gelecek Program, Hacopulo Pasaji, İstanbul (kür. Özge Açıkkol, Cem İleri) (katalog)
2000-EKBATANA?, Nikolaj Contemporary Art Center, Kopenhag (kür. Elisabeth Delin Hansen) (katalog)
2000-Négociations, Centre Regional d’art Contemporain, Séte (kür. Nicolas Bourriaud, Bernard Marcadé)
2000-TRANS_ACTIONS ou les Nouveaux Commerces de L’art, Galerie Art et Essai, Rennes (katalog)
2000-Strange Home, Historisches Museum, Kestner Museum, Hannover (kür. Annerose Bekhurs, Vera Giesel) (katalog)
2000-Springtime, Nikolaj Contemporary Art Center, Copenhagen (kür. Sanne Kofod Olsen) (katalog)
2000-Kwangju Biennale, 2000, Kwangju (kür. René Block) (katalog)
1999-Passage du Bosphore, Musée de Picardie, Amiens (kür. Sylvie Couderc) (katalog)
1999-Stills, Cuts and Fragments, Ifa Gallery, Stuttgart (kür. Iris Lenz) (katalog)
1999-Ulema, Hohenthal und Bergen Gallery, Berlin
1999-Modebus, Alten Markt, Salzburg, (kür. Ursula Graf)
1999-Toprak ve Lif, Apel Sanat Galerisi, İstanbul (kür. Nuran Terzioğlu)
1999-The Picture in the Hills, Dulcinea, İstanbul (kür. Claire-Lyse Bucci) (katalog)
1999-Ayakkabı Dükkanı, Apartman Projesi. İstanbul
1999-La Belle Jardiniére, Künstlerhaus Schloss Wiepersdorf bahçesi, Wiepersdorf (kür. Christina Hoffmann)
1999-Iskorpit, Badisher Kunstverein, Karlsruhe (kür. René Block, Fulya Erdemci) (katalog)
1999-Too Vide Enough, SI/NY, New York (kür. Annette Schindler)
1999-Dream City, Villa Stuck, Kunstverein München, Kunstraum München, Münih (org. Siemens Kulturprogram) (katalog)
1999-Freizeit und Überleben, Galerie im Taxispalais, Insbruck (kür. Silvia Eiblmayr) (katalog)
Eserlerinin bulunduğu koleksiyonlar
Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris
MUMOK/Museum Moderner Kunst Stiftung Wien
Van Abbe Museum Eindhoven
Sammlung Essl
İstanbul Modern
Proje 4L/Giz Contemporary Art Museum İstanbul
Santral İstanbul Contemporary Art Museum
Berlin ve İstanbul’da çeşitli özel koleksiyonlar
Filmografisi
 
Benim Sinemalarım - 1990
Sanat yönetmeni
Asılacak Kadın - 1986
Kupa Kızı - 1986
Bir Yudum Sevgi - 1984
Video yapımları
Şehirde Gizli Panter Modası - 2008
Erkek Ağlamaları - 2008
Ödüller
2002 : Simavi Görsel Sanatlar Ödülü, İstanbul
2001 : Onufri 2001 Uluslararası Sergi, Özel Ödül, Tirana
1991 : 9. Uluslararası Fajr Film Festivali, “Benim Sinemalarım” filmi için, Özel Jüri Ödülü, Tahran
1987 : Yeni Eğilimler Sergisi Ödülü, İstanbul
1985 : Günümüz Sanatçıları Sergisi Ödülü, İstanbul


Gülsün Karamustafa biyografisi

Gülsün Karamustafa kimdir?

Gülsün Karamustafa 02.12.1946 tarihinde doğmuş olup Ressam,sinema yönetmeni olarak görev yapmaktadır.

Gülsün Karamustafa kaç yaşındadır?

Gülsün Karamustafa 02.12.1946 tarihinde doğmuş olup 72 yaşındadır.

Gülsün Karamustafa ne iş yapar?

Gülsün Karamustafa Ressam,sinema yönetmeni olarak görev yapmaktadır.

Gülsün Karamustafa nerelidir?

Gülsün Karamustafa Türkiye vatandaşıdır.


Doğum Tarihi :1946-12-02