Kovid sonrası kalp krizi geçirenlere neden mini by-pass yapılıyor?
Kovid sonrası kalp krizi geçirenlere neden mini by-pass yapılıyor? Kovid-19'a kalp damarları tıkalıyken yakalanan ve kalp krizi geçiren hastaların şikayetleri özellikle akciğer şikayetleri ile karıştığı için daha geç teşhis ediliyor. Akciğerleri bir açık kalp ameliyatını kaldırabilecek durumda olmadığından mini by-pass denilen kapalı kalp ameliyatı, bu hastalar için ideal bir cerrahi oluyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, tüm detaylarıyla açıkladı.
25.09.2021 Genel Sağlık
Uzman isimden kritik uyarı! Koronavirüs geçirenlerde 37 kat daha fazla
Uzman isimden kritik uyarı! Koronavirüs geçirenlerde 37 kat daha fazla Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Yapılan son çalışmada, koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası intihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" dedi.
15.09.2021 Gündem
Kalp kası iltihabı (Miyokardit) nedir, belirtileri ve özellikleri nelerdir? MRNA aşıları (Biontech) kalp kası iltihabına neden olur mu?
Kalp kası iltihabı (Miyokardit) nedir, belirtileri ve özellikleri nelerdir? MRNA aşıları (Biontech) kalp kası iltihabına neden olur mu? Tüm dünyada aşılama çalışmalarının hız kazanması ile birlikte aşıların yan etkilerine dair (kısa ve uzun vade) araştırmaları sürüyor. ABD'li uzmanlar tarafından yapılan araştırmada mRNA aşısı olan gençlerde nadirde olsa kalp kası iltihabının oluşabileceğinin nadirde olsa ihitmal dahilinde olduğunu ancak aşının faydalarının risklerinden daha fazla olduğuna dair açıklamalarda bulundu. Kalp kası iltihabı (miyokardit) nedir, belirtileri nelerdir?
25.06.2021 Gündem
Bu hastalık Kovid-19 geçirenlerde görülüyor, kalp kasını tutuyor!
Bu hastalık Kovid-19 geçirenlerde görülüyor, kalp kasını tutuyor! Kovid-19, akciğerlerin yanı sıra başka organlarda da ağır hasar yaratabiliyor. Bu organlardan biri de kalp. Öyle ki "Almanya’da yapılan bir çalışma koronavirüsü asemptomatik geçiren hastaların yaklaşık yüzde 60 oranında sessiz miyokardit yani kalp kası iltihabı saptanmış. Bu hastalık eğer erken dönemde teşhis edilmezse ölüme yol açabiliyor. "Kovid-19 enfeksiyonu sonrası göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı yakınması olanların mutlaka kontrolden geçmesi gerekiyor" diyen Kardiyalog Prof.Dr. Özlem Esen önemli bilgiler paylaştı
2.02.2021 Genel Sağlık
Kovid-19 geçirenlerin yaşayabileceği 5 önemli kalp sorunu
Kovid-19 geçirenlerin yaşayabileceği 5 önemli kalp sorunu Araştırmalara göre Kovid-19 geçiren her 5 ya da 10 hastadan 1'inde değişik derecelerde kalp problemleri ortaya çıkıyor ve bu hastalarda Kovid-19 daha şiddetli seyretme eğiliminde oluyor. Öyle ki öncesinde bir kalp rahatsızlığı olup olmadığı bilinmeyen kişilerin koronavirüsü atlattıktan sonra kalpleri MR ile görüntülendiğinde yüzde 70-80’inin kalbinin değişik bölgelerinde devam eden iltihabi reaksiyonlar görülebiliyor. Bu hastaların önemli bir kısmının Kovid-19’u hiçbir belirti vermeden geçirdiğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Murat Sezer, "Kovid-19 kalbi nasıl etkiliyor?” sorusunu ayrıntılı bir şekilde cevapladı
8.01.2021 Genel Sağlık
Grip virüsü kalbe yerleşip öldürebilir!
Grip virüsü kalbe yerleşip öldürebilir! Geçen hafta üst solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle tedavi görürken hayatını kaybeden 2 ve 5 yaşlarındaki iki çocuktan birinde 'kalp kası iltihabı' olarak bilinen miyokardit tespit edilmişti. Bu olay akıllara "Grip kalbe zarar verir mi?" sorusunu getirdi. Her gribin kalbi vurmayacağını belirten Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Ender Ödemiş "Ancak çocukta ateş olmadığı halde taşikardi dediğimiz nabız yüksekliği varsa kalp açısından da incelenmeli" dedi. Peki, neden grip virüsü kalp kasına zarar verir? Miyokardit nasıl tedavi edilir?
17.01.2020 Çocuk Sağlığı