Neil Armstrong

Neil Armstrong

ABD'li astronot, Ay'a ilk ayak basan insan. 5 Ağustos 1930'da Wapakoneta, Ohio'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi sırasında izcilik yaptı. Purdue Üniversitesi'nde havacılık ve uzay mühendisliği okudu. Kore üzerinde Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu olarak 78 saat uçuş yaptı. 1956 yılında evlendi, eşinden üç çocuğu oldu. ABD uzay programına astronot olarak katılmak için başvurdu, denemelerden başarıyla geçti. Gemini 8 uçuşuyla ilk kez uzaya gitti. 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda aya ilk ayak basan insan oldu. Ay üzerinde yaptığı yürüyüşte ilk söylediği ve tarihe geçen cümle şudur:  insan için küçük, insanlık için dev bir adım. That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind. orijinal ses kaydı – .wav 260 kb Bu cümlede "bir" (İngilizce: "a") kelimesi duyulmaz, Armstrong konuşurken unutmuş veya parazit nedeniyle silinmiş olabilir. Armstrong 1971 yılında NASA'dan ayrılarak Cincinnati Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 1979 yılına kadar uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak çalışmıştır. 1985'ten 1986'ya kadar Uluslararası Uzay Komisyonu'nda hizmet vermiştir. 1986 yılında Challenger kazasının araştırma komisyonuna başkan yardımcısı olarak atandı. 7 Ağustos 2012'de tıkanan kalp damarlarının açılması için ameliyat olan Armstrong, 25 Ağustos 2012'de hayata gözlerini yumdu.

Neil Armstrong

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 211 neil armstrong haberi bulunmuştur.
Uzay giysisinde Iron Man etkisi
Uzay giysisinde Iron Man etkisi Bir süre önce Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarının, 2025 Ay misyonunda lüks moda tasarımcısı Prada’nın tasarladığı uzay kıyafetlerini giyeceği haberini almıştık.
20.01.2024 Pazar
Ay... Ay... Ay... En derin şüphe
Ay... Ay... Ay... En derin şüphe ABD’nin uzay dairesi NASA, bu yıl Ay’a 4 astronotunu gönderecekti.
12.01.2024 Dünya
Genel Kültür Soruları 2024: En Zor, Kolay, Zeka, Mantık, Şaşırtmalı Genel Kültür Soruları ve Cevapları
Genel Kültür Soruları 2024: En Zor, Kolay, Zeka, Mantık, Şaşırtmalı Genel Kültür Soruları ve Cevapları Genel bilgi olarak da adlandırılabilen genel kültür kişinin toplumsal olaylar, tarihe yön veren gelişmeler gibi pek çok etkileşim hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu gösteren, bütünsel bir kavramdır. Genel kültür edebiyat, tarih, coğrafya, tarih gibi kavramları içerisine yer alır. KPSS gibi yazılı sınavlarda da karşımıza çıkan genel kültür çoğunlukla toplumlarda öne çıkmış olan ve tarihsel bir akışa da yön vermiş olayların bilinmesi olarak adlandırılabilir. Zor, kolay, eğlenceli, mantık, şaşırtmalı, coğrafya, tarih genel kültür soruları ve cevapları için “Genel Kültür Soruları 2024” içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
7.01.2024 Eğitim
Düşük bütçeli büyük başarı: Hindistan Ay'da
Düşük bütçeli büyük başarı: Hindistan Ay'da Dünyanın en ucuz arabasını, tabletini üreten Hindistan düşük bütçelerle uzayı da keşfediyor: Ay'a ayak basan Chandrayaan-3'ün tüm yolculuğu 73 milyon dolara mal edildi.
15.09.2023 Milliyet Executive
Uzay yarışı yeniden başladı
Uzay yarışı yeniden başladı Dünyanın önde gelen ülkelerinin uzay programları son yıllarda hız kazandı. Son olarak Rusya ve Hindistan’ın uzay araçları önümüzdeki günlerde Ay’a iniş gerçekleştirecek.
12.08.2023 Dünya
En yetkili Rus isim konuştu: ABD Ay'a hiç inmedi!
En yetkili Rus isim konuştu: ABD Ay'a hiç inmedi! Eski Rusya Başbakanı ve Rus Uzay Ajansı'nın yöneticisi Rogozin, ABD'nin Ay yüzeyine hiç gitmediğini öne sürdü ve konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
10.05.2023 Dünya
Ay'dan parsel parsel arazi satarak köşeyi döndü! Yöntemi çok basit, kimse karşı çıkamıyor
Ay'dan parsel parsel arazi satarak köşeyi döndü! Yöntemi çok basit, kimse karşı çıkamıyor Astronot Neil Armstrong 1969'da ayda yürüyen ilk insan oldu ve ardında da ayak izini bıraktı. Uzay yarışının günümüzde tekrar hızlanmaya başlaması ve Ay’a olan ilginin artmasının ardından birçok kişi Ay’ın Dünya üzerindeki bir milli park gibi korunması gerektiğini savunuyor. Tüm bu tartışmaların dışında ise aslında Ay’ın bir 'sahibi' var! En azından kağıt üzerinde durum bu şekilde, peki ama nasıl?
12.04.2023 Dünya
Astronot giysileri de zamanla değişti
Astronot giysileri de zamanla değişti NASA’nın tanıttığı yeni astronot kıyafetleri üstün teknolojisiyle dikkati çekerken daha önce folyo görünümünde uzay elbiseleri bile kullanılmış.
19.03.2023 Dünya
Dünya onu Ay'a ayak basan ikinci kişi olarak tanıyor! 93 yaşında dördüncü kez evlendi
Dünya onu Ay'a ayak basan ikinci kişi olarak tanıyor! 93 yaşında dördüncü kez evlendi Ay'a ayak basan ikinci ABD'li eski astronot Buzz Aldrin, 93 yaşında dördüncü kez evlendi.
21.01.2023 Dünya
Uzayda 2 gün, 22 saat ve 50 dakika geçiren ilk kadın: 'Dünya ne kadar güzel'
Uzayda 2 gün, 22 saat ve 50 dakika geçiren ilk kadın: 'Dünya ne kadar güzel' Birçok kişinin haritada dahi gösteremeyeceği bir köyde doğmuş, hayat onu hiç tahmin etmeyeceği bir noktaya getirmişti. İnsanlık için bir ilke imza atmaya hazırlanıyordu. Kendisini uzay üssünden alıp uzay aracına götürecek otobüs fırlatma rampasına yanaştığında endişe ve heyecanla karışık hisler yaşıyordu. Uzaya çıkan ilk kadının ağzından dökülen sözler ise hafızalara kazınacaktı.
11.01.2023 Dünya
Uzayda yemek bir başkadır! Apollo'dan Artemis'e: Çatal, bıçak ve makas
Uzayda yemek bir başkadır! Apollo'dan Artemis'e: Çatal, bıçak ve makas Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü Ay yüzeyine ilk kez ayak bastığında bu anlar tüm dünyada büyük yankı buldu. Ancak birçok kişi uzay araştırmalarının arka planında yaşananlardan habersizdi. Oysa bu yolculuğun ardında hemen her detayıyla oldukça ilginç bilgiler yatıyor. Bunlardan bir tanesi de astronotların uzayda nasıl beslendiği ve besleneceği.
18.12.2022 Dünya
50 yıl sonra yeniden: NASA'nın Orion uzay aracı Dünya'ya döndü!
50 yıl sonra yeniden: NASA'nın Orion uzay aracı Dünya'ya döndü! Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Ay'a yeniden astronot gönderme planını gerçekleştirmek hedefiyle tasarlanan Orion uzay aracı, 26 günlük uzay görevini tamamlayıp güvenli şekilde Dünya'ya geri döndü.
12.12.2022 Dünya
3 süper gücün son savaşı! Tarih verdiler: Önce Ay'a sonra Mars'a
3 süper gücün son savaşı! Tarih verdiler: Önce Ay'a sonra Mars'a Artemis projesiyle beraber tekrardan Ay'a adım atılacak. Bu seferki hedef Ay'da kalıcı olmak. İlk fırlatmanın ikinci kez ertelendiği proje ise üç süper güç olan ABD, Rusya ve Çin arasında deyim yerindeyse 'uzay savaşı' başlatabilir. Uzmanlara göre eğer bu iddialı planlar sürdürülürse ortaya çıkacak tablo da bambaşka olacak.
6.09.2022 Gündem
Dondurucu'dan çıkan Apollo fotoğrafları
Dondurucu'dan çıkan Apollo fotoğrafları NASA 50 yıl sonra bugün Ay’a Artemis roketini fırlatıyor. Bu nedenle yarım asır önce Apollo projesiyle Ay’a yapılan yolculukların fotoğraflarını dondurucudan çıkardı.
29.08.2022 Dünya
Çok konuşulan görüntü tekrar gündemde! Ay'a ilk adım dev bir yalan mı?
Çok konuşulan görüntü tekrar gündemde! Ay'a ilk adım dev bir yalan mı? Ay'a atılan ilk adımla ilgili ortaya konan komplo teorileri yıllar önce Youtube'da yayınlanan bir videoyla tekrar gündeme geldi. Apollo 17 görevinde çekilen videodaki kask gölgesi, izleyenleri ikiye bölmüş durumda.
17.08.2022 Dünya
Ay'a ayak basan ikinci astronotun ceketi 2.8 milyon dolara satıldı
Ay'a ayak basan ikinci astronotun ceketi 2.8 milyon dolara satıldı Ay'a 1969'da ayak basan Buzz Aldrin'in tarihi Apollo 11 görevinde uçuş sırasında giydiği ceketi, New York'taki müzayedede 2 milyon 772 bin 500 dolara alıcı buldu.
27.07.2022 Dünya
Turistler, teleskopla uzayı keşfediyor
Turistler, teleskopla uzayı keşfediyor Antalya'da, 'Bir uzay macerası' temasıyla açılan '17'nci Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali'ne ziyaretçilerin ilgisi yoğun oldu. Festival alanında kurulan gökyüzü gözlem noktası da ziyaretçilerin uğrak yeri oldu.
24.06.2022 Ekonomi
‘Uzayda en ön safta olacağız’
‘Uzayda en ön safta olacağız’ TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri ödül töreninde Türkiye’nin uzay çalışmalarına yoğunlaşacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birilerinin Neil Armstrong’u varsa bizim de Ayşe’miz, Fatma’mız, Ahmet’imiz var” dedi.
3.06.2022 Siyaset
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İHA-SİHA mesajı: Şu anda üretime yetişemiyorlar
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İHA-SİHA mesajı: Şu anda üretime yetişemiyorlar 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi bizim İHA'mız, SİHA'mız, AKINCI'mız var mı? Var. Şu anda üretime yetişemiyorlar. Artık bunların mühimmatını da biz yapıyoruz." dedi.
2.06.2022 Siyaset
Astronot Ne Demek, Kime Denir? Astronotlar Ne İş Yapar?
Astronot Ne Demek, Kime Denir? Astronotlar Ne İş Yapar? Astronot, dilimize Fransızcadan geçmiştir ve anlam olarak Uzay adamı, uzay insanı anlamına gelmektedir. Uzay ile ilgili araştırma yapan ve gerekirse bu araştırmalar için uzaya giden insanlara Astronot denir? Astronotların en önemli görevleri uzayda hayatın olup olmadığını araştırmaktır. Astronotların ne iş yaptığını ayrıntıları ile derledik.
29.05.2022 Eğitim
Gençler en ünlü isimleri bile bilmiyor!
Gençler en ünlü isimleri bile bilmiyor!  İngiltere’de yapılan araştırma, 18 ila 30 yaş arasındaki kişilerin çoğunun tarihi sembollerin yanı sıra Marlon Brando, Marilyn Monroe, Pablo Picasso ve Andy Warhol gibi modern çağın ikonlarını da ‘tanımadığını’ ortaya koydu.
7.05.2022 Dünya
Kum Heykeli Festivali'nin bu yılki teması; uzay
Kum Heykeli Festivali'nin bu yılki teması; uzay Bu yıl 17'ncisi düzenlenecek Antalya Kum Heykel Festivali'nin yeni teması, 'Bir Uzay Macerası' olarak belirlendi.
24.04.2022 Haberler
Beş yıldızlı otel gibi! Gönüllüler gidecek, işte şartları... 'Mars evleri' ilk kez görüntülendi
Beş yıldızlı otel gibi! Gönüllüler gidecek, işte şartları... 'Mars evleri' ilk kez görüntülendi İnsanlık uzayın keşfi konusunda yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor. İnsanlı uzay görevleri uzun yıllardır yapılmıyor olsa da Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson'ın başlattığı uzay yarışı, insanlığın farklı gezegenlere ayak basması için bir fırsat olabilir!
2.03.2022 Dünya
'Yorumu size bırakıyoruz' diyerek paylaştılar: Dünya dışı bir varlık!
'Yorumu size bırakıyoruz' diyerek paylaştılar: Dünya dışı bir varlık! Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, üst geçit asansörünün düğmesine ayağıyla basarak iz bırakan kişi ile 'ay'a ilk ayak basan insan Neil Armstrong'un ayak izlerini yan yana koyarak sosyal medyada bir paylaşımda bulundu. Paylaşım, kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.
18.12.2021 Gündem
NASA, Şubat 2022'de Ay'a insansız uçuşu planlıyor
NASA, Şubat 2022'de Ay'a insansız uçuşu planlıyor ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), "Artemis" keşif görevi kapsamında Şubat 2022'de Ay’a insansız uçuş gerçekleştirmeyi planladığını bildirdi.
24.10.2021 Teknoloji

Benzer Haber Etiketleri

Neil Armstrong ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.