Sütlaç

Sütlaç

Sütlaç ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Sütlaç haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz.!

Sütlaç ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Sütlaç haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Toplam 538 sutlac haberi bulunmuştur.

Süt reçelinin formülünü kendisi buldu
Süt reçelinin formülünü kendisi bulduTrabzon’da Hamsiköy sütlacı işletmeciliği yapan Uğur Alkurt, süt reçelinin yapılışı öğrenmek için gittiği Japonya’da süt reçelinin formülünü alamayınca içeriğini Trabzon'da uzman bir ekiple araştırarak buldu ve daha iyisini yapmayı başardı. Süt reçelinin fındıklısının yanı sıra çay aromalısını yapan Alkurt, şimdi bu ürünleri ihraç etmeyi planlıyor. Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Projesi kapsamında 2016 yılında Japonya’ya giden Hamsiköylü sütlaç ustası Alkurt, süt reçelinin yapılışının öğrenmek ve formülünü almak için görüşmelerde bulundu. Ancak kendisine sadece "Sütten yapılıyor" bilgisini veren Japonlar'a inat Trabzon'a dönüşünde yanında getirdiği süt reçelini Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası'nın da desteği ile birlikte laboratuvar ortamında incelemeye aldı. Ekip, uzun araştırmalar sonucunda ürünün aynısını hatta daha iyisini yapmayı başardı. Japonlar'ın süt reçelinin içeriğini vermediğini ama bir Karadenizli olarak inat ettiklerini ve süt reçellerinin formülünü çözdüklerini kaydeden Alkurt, “Süt reçeli Türkiye'de çok bilinen bir ürün değil. Bu ürünle bir yıl önce Japonya'da tanıştık. İçeriğini, tarifini sorduğumuzda bize vermek istemediler. Bize sadece 'sütten yapılıyor' dediler. Onlar tarifini bize vermedi ama biz de Karadenizliyiz. Bu işin peşini bırakmadık. Üründen bir kaç tane ücretiyle satın aldık ve dönüşte Trabzon'a getirerek tahlillerini yaptırdık, formülünü çözdük" dedi. "Süt reçelinin çaylısını yaptık" Süt reçelinin içerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmadığını belirten Alkurt “Süt reçelinin içerisinde hiçbir şekilde katkı yoktur. Doğal süt ve şekerden oluşan bir tatlımızdır. Şu anda sadesi, fındıklısı ve çay aromalısını yapıyoruz. Kısa sürede beğenildi. Çayı, süt reçeline katarak çaylısını oluşturduk. inşallah maviyemişlisini de yapacağız. Karadeniz’e yönelik ürün çeşitlerini düşünüyoruz. Bu tamamen bizim ürünümüz. Şu an Karadeniz Bölgesi'nde ilkini biz imal ediyoruz" dedi.
11.09.2019Haberler
Hamsiköy sütlacı coğrafi işarete kavuştu
Hamsiköy sütlacı coğrafi işarete kavuştuTrabzon Maçka ilçesi sınırları içinde yer alan Hamsiköy'in ismiyle özdeşleşen Hamsiköy Sütlacı'nın coğrafi işarete kavuşması yöre esnafını mutlu etti. Gerek yurt içinden gerekse yurtdışından gelen turistleri lezzetiyle kendine çeken Hamsiköy Sütlacı'nın yanı sıra yöre eşsiz doğal manzarasıyla son yıllarda ilgi odağı oldu. Hamsiköy Sütlacı'nın geçtiğimiz günlerde coğrafi işaret alması yöre esnafını mutlu ederken, sütlacın yılbaşından itibaren Türk Hava Yollarıyla seyahat eden yolculara ikram edileceği belirtildi.Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan ve Hamsiköy’de işletmecilik yapan Ömer Konak, Hamsiköy Sütlacı'nın formülünün 90 yıl öncesine dayandığını belirterek sütlacın, coğrafi işaret almasının kendileri için gurur verici olduğunu söyledi. Sütlaçta Türkiye'de ve dünyada 1 numara olduklarını iddia eden Konak, “Hamsiköy Sütlacı'nın tadı 1926 yılında dedemizin yapmaya başladığı formülle yapılıyor. Sütlacımızın malzemesi Hamsi köy sütü, pirinç ve şekerdir. Başka bir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Ancak Hamsiköy sütlacı zaman zaman değişimlere uğradı. Eskiden yapılan sütlaçlar sadece kâselere konulurdu fırına konulmazdı. Zaman zaman o sütlaç herkesin evinde yapıldığı için biz de nasıl bir değişim yaparız diye düşünürken fırınlı sütlacı çıkarttık. Fırınlı sütlacı çıkartınca üzerine fındık konulması talebi gelmeye başladı. Biz de ikramlarda üzerine fındık koyarak servis etmeye başladık. Bu şekilde de çok beğenildi” dedi.Coğrafi işaret almamız gurur verici Hamsiköy Sütlacı'nın coğrafi işaret almasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Konak, “Hamsiköy sütlacını dünya piyasasına sunmak ve bunu da kendi coğrafi işaretimiz ile yapmak gerçekten gurur verici. Köyümüzün geçim kaynağı sütlaç. Süt fabrikamızda seneye inşallah daha değişik kapsamlı, ambalajlı bir şekilde en azından yurt dışına Almanya’ya, Hollanda’ya ürünlerimizi gönderme şahsımız olacak. önümüzdeki yıl da da Türk Hava Yolları'nda yolculara sütlaç ikram edi
11.09.2019Yaşam

Yazar Sonuçları

Benzer Etiketler
Bölümlere göre sonuçlar