Profesörden yüzen adalar için 'Kurallara uyulmazsa kaybederiz' uyarısı
Profesörden yüzen adalar için 'Kurallara uyulmazsa kaybederiz' uyarısı Bingöl'ün Solhan ilçesindeki Turnalar Gölü’nde bulunan birbirinden bağımsız yüzen adalara, ziyaretçiler fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak çıkıyor. Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Tekrar oluşması için belki onlarca yıl ya da daha uzun yıllar gerekecektir. Kurallara uyulmadığı sürece bunları çok kısa sürede kaybederiz" dedi.
1.08.2022 Haberler
Profesörden yüzen adalar için 'Kurallara uyulmazsa kaybederiz' uyarısı
Profesörden yüzen adalar için 'Kurallara uyulmazsa kaybederiz' uyarısı Bingöl'ün Solhan ilçesindeki Turnalar Gölü’nde bulunan birbirinden bağımsız yüzen adalara, ziyaretçiler fotoğraf çektirmek için sopa kullanarak çıkıyor. Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Tekrar oluşması için belki onlarca yıl ya da daha uzun yıllar gerekecektir. Kurallara uyulmadığı sürece bunları çok kısa sürede kaybederiz" dedi.
1.08.2022 Gündem
Adıyaman'da donan yüzen adalar, hareket etmeye başladı
Adıyaman'da donan yüzen adalar, hareket etmeye başladı Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde, sıcaklıkların eksi 19 dereceye kadar düşmesiyle donan yüzen adalar, havaların ısınmaya başlamasıyla yeniden hareket etmeye başladı.
26.03.2022 Gündem
Yüzen adalar sabitlenecek! 'Yok olması engellenecek'
Yüzen adalar sabitlenecek! 'Yok olması engellenecek' Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde Çat Baraj gölündeki yüzen adaların, su debisinin azalması sonucu veya rüzgarla sürüklenip kıyıya oturmasının önüne geçilmesi için çalışma başlatıldı. Alanları 100 ila 500 metrekare arasında değişen yüzen adaların zemine monte edilerek hareketlerinin engellenmesi ya da birbirine belirli mesafede bağlanarak sürekli yüzer halde tutulması hedefleniyor.
2.09.2021 Gündem
Baraj gölündeki yüzen adalar sabitlenecek
Baraj gölündeki yüzen adalar sabitlenecek Adıyman'ın Çelikhan ilçesinde Çat Baraj gölündeki yüzen adaların, su debisinin azalması sonucu veya rüzgarla sürüklenip kıyıya oturmasının önüne geçilmesi için çalışma başlatıldı. Alanları 100 ila 500 metrekare arasında değişen yüzen adaların zemine monte edilerek hareketlerinin engellenmesi ya da birbirine belirli mesafede bağlanarak sürekli yüzer halde tutulması hedefleniyor.
2.09.2021 Gündem
Yüzen Adalar'a ziyaretçi akını
Yüzen Adalar'a ziyaretçi akını BİNGÖL'ün Solhan ilçesindeki Turnalar Gölü'nde bulunan ve tabiat varlığı kabul edilen Yüzen Adalar, turistlerin ilgi odağı oldu. Yılbaşından bu yana 30 bini aşkın ziyaretçi, üzerinde ağaç yetişen birbirinden ve zeminden bağımsız üç adacığı ziyaret etti.
4.11.2019 Haberler
Trilyonlarcası bir araya gelince yüzen adaya benziyor
Trilyonlarcası bir araya gelince yüzen adaya benziyor Okyanus tabanında meydana gelen yanardağ patlaması sonucunda deniz yüzeyine çıkan volkanik kaya parçacıkları, yaklaşık 20 bin futbol sahası genişliğinde bir alanda yüzüyor.
29.08.2019 Populer Bilim
Çelikhan'da yüzen adaların sayısı 80'e çıktı
Çelikhan'da yüzen adaların sayısı 80'e çıktı Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde bulunan yüzen adaların sayısı, suyun debisinin düşmesiyle 30'dan 80'e çıktı.Çelikhan Çat Barajı Petelik mevkiinde bulunan yüzen adalar olarak bilinen 3 bin yılda oluşumunu tamamlayan, bitkilerin kılcal köklerinden oluşan 3 metre ve 5 metre boyunda, 100 ile 1000 metrekare genişliğinde olan yüzen adaların sayısı 30 iken, suyun debisi düşünce 80'e çıktı. Bölge sakinleri, fotoğraf severlerin uğrak noktası haline gelen yüzen adaların turizme kazandırılmasını istedi.
11.09.2019 Yaşam
Rize'de yaylacılar yüzen adalarla hava tahmini yapıyor
Rize'de yaylacılar yüzen adalarla hava tahmini yapıyor Rize'de yaylacılar yüzen adalarla hava tahmini yapıyor HDRize'de yaylacılar yüzen adalarla hava tahmini yapıyor RİZE'nin Çamlıhemşin ilçesi Koçdüzü Yaylası'ndaki Adalı Göl'de yer alan yüzer adalar ilgi odağı oluyor. Kara ve göl tabanı ile bağlantıları olmadığı için rüzgarla birlikte hareket eden adacıkların hareketleri yaylacılar tarafından hava tahmin yönteminde kullanılıyor. Yaylacılara göre, adacıkların rüzgarla güney yönüne hareketi ile hava bozacak ve sis gelecek, kuzey yönüne hareketi ile hava açacak. Çamlıhemşin ilçesine 40 kilometre uzaklıkta doğal güzellikleri ile büyüleyen Koçdüzü Yaylası'ndaki Adalı Göl'de toprak parçalarının kopmasıyla oluşan 3 yüzer ada ilgi görüyor. Adalar, 10 ile 40 metrekare çapında değişen ve kara ve göl tabanı ile bağlantıları olmadığı için rüzgarla birlikte hareket ediyor. Üzerlerindeki bitkilerin yelken görevi gördüğü adacıkların hareketleri yaylacılar tarafından hava tahmin yönteminde kullanılıyor. Yaylacılara göre, adacıkların rüzgarla güney yönüne hareketi ile hava bozacak ve sis gelecek, kuzey yönüne hareketi ile hava açacak. Yaylacılar, yıllardır hava tahmin yöntemlerinin hiç şaşmadığını ve her defasında tuttuğunu belirtiyor. 'HAVA RAPORUMUZU GÖLDEN ALIYORUZ' Yaylacı Hakkı Serin, gölde yüzer adalar oluştuğunu belirterek adacıkların hareketi ile hava tahmininde bulunduklarını söyledi. Serin, "Adacıklar karşı yöne geçtiği zaman hava bozmuş oluyor. Bu tarafa yanaştığı zaman ise hava güzel oluyor. Hava raporumuzu gölden alıyoruz. Rüzgar dağdan estiği zaman hava iyi oluyor, denizden estiği zaman da hava bozuluyor. Adacıklar rüzgarla karşıya geçtiğinde hava bozuyor. Adalar şimdi bu tarafta ve hava güzel" dedi. 'BÜYÜKLERİMİZDEN BÖYLE ÖĞRENDİK' Rabia Karaman ise "Büyüklerimiz bize 'Adacıklar bu tarafa geldiği zaman hava güneşli olur, o tarafa gittiğinden hava yağışlı olur' derlerdi. Onlardan öğrendik. Yıllardır bu yöntem hep doğru çıkıyor. Biz büyüklerimizden böyle öğrendik, ç
11.09.2019 Yaşam
Yüzen ada Akdeniz'de
Yüzen ada Akdeniz'de ABD donanmasına ait ve dünyanın en büyük savaş gemisi olan USS George HW Bush Akdeniz açıklarında demirledi. Geminin üst düzey kaptanlarından olan 2. Kaptan Mattew C. Paradise, Akdeniz'de demirlemelerinin rutin bir seyahat olduğunu ve Rusya ile ABD arasında çıkan gerilimle bir alasının olmadığını söyledi.
11.09.2019 Haberler