İzmir Hakimden İzmir Katip Çelebi Rektörü'ne 'Cemaatin Adamı Mısınız?' Sorusu

Hakimden İzmir Katip Çelebi Rektörü'ne 'Cemaatin Adamı Mısınız?' Sorusu

30.03.2017 - 16:25 | Son Güncellenme:

.

Hakimden İzmir Katip Çelebi Rektörüne Cemaatin Adamı Mısınız Sorusu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) akademisyenlerine yönelik yapılan FETÖ soruşturmasında, 8’i tutuksuz 29 sanığın davası devam ederken, tanık olarak İKÇÜ Rektörü Galip Akhan dinlendi. Hakim Rektör Galip Akhan’a, "Rektörlük seçimlerinde sanıklar genelde sizi desteklemişler. Üniversitede o kadar FETÖ üyesi var. Siz cemaatin adamı mısınız?" diye soru üzerine Akhan, "Cemaatin adamı değilim" dedi.
Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) akademisyenlerine yönelik yapılan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının ardından tutuklanan, eski Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal ile ’üniversite imamı’ olduğu iddia edilen Adem Fidan’ın da aralarında bulunduğu 8’i tutuksuz 29 sanığın, ’Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası isteğiyle yargılandıkları davaya devam edildi. İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan duruşmada, Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Galip Akhan tanık olarak dinlendi. Sosyal tesislerde bulunan konferans salonunda yapılan ikinci duruşmaya, tutuklu yargılanan 21 sanık, tutuksuz yargılanan 8 sanık ile avukatları katıldı. Mahkeme başkanı, tutuklu sanıklardan Serkan Çoştur’un dosyasının Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştiğini ve artık görülmekte olan dosya ile alakasının bulunmadığını okudu. Sanık Serkan Çoştur sanıkların arasından alındı. Daha sonra mahkeme başkanı elinde bulunan bir telefona ait WhatsApp profil fotoğrafını tutuklu sanık eski rektör yardımcısı Tancan Uysal’a gösterip, bu fotoğraftaki kişinin kendisi olup olmadığını sordu. Sanık Uysal da, fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı, sanık Tancan Uysal’a gösterdiği WhatsApp profiline ait telefon hattının kendisinin kullanıp kullanmadığını sordu. Sanık Uysal, evlerinde üç hat bulunduğunu, 2015 yılına kadar belirtilen hattı kendisinin, çocuğunun ve çocuklarının bakıcısının kullandığını, 2015 yılından sonra ise seçim çalışmaları nedeniyle sadece kendisinin kullandığını söyledi. Mahkeme başkanı, belirtilen hatta FETÖ’nün gizli mesajlaşma programı Bylock’un çıktığını belirterek Tancan Uysal’a "Bylock kullandın mı?" diye sordu. Sanık Tancan Uysal ise ’’Bylock kullanmadım" dedi.

Mahkeme Başkanı uyardı
Mahkeme heyeti, daha sonra tanıkları dinlemeye başladı. Mahkeme başkanı, tanıklara dinlemeye başlamadan önce ifadelerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alındığını, ifadelerin sonradan yazılı hale geçileceğini, ilk duruşmada sanıkların aynı ifadelerini tekrar ettiği için iki katibin, bir ayda ses kayıtlarını çözümlediğini ve 574 sayfa tuttuğunu belirtti.

Şoför hat çıkarıp müdüre vermiş
Dört tanık mahkemede ifade verdi. Tanıklardan üniversitede şoför olan Recep Selek’e mahkeme başkanı bir telefon numarası okuyup kendisine ait olup olmadığını sordu. Selek, telefon hattının kendi adına ait olduğunun; ancak bu hattı o dönem İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Şube Müdürü olan sanık Halil Özçelik istediği için hattı çıkardığını ve kendisinin hiç kullanmadığını, Özçelik’in kullandığını söyledi. Mahkeme başkanın ’’Çıkardığın hatta ’Bylock’ var bilgin var mı?’’ diye sorunca tanık Recep Selek, bilgisi olmadığını, hattı hiç kullanmadığını söyledi.

Gizli tanık konuştu
’Kılıç’ kod isimli gizli tanık ise başka bir ortamdan SEGBİS ile bağlanarak yüzü ve sesi belli olmayacak şekilde ifade verdi. Gizli tanık Kılıç, "17-25 Aralık operasyonlarından sonra toplantılar olurdu. Burada hükumet aleyhine konular anlatılırdı. Fethullah Gülen’in gönderdiği notlar okunurdu" dedi. Mahkeme başkanı sanıkların ismini sayıp sanıkları tanıyıp tanımadığını sorunca gizli tanık Kılıç, sanıklardan 5’ini tanıdığını söyledi. Daha sonra mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi.

Hakimden rektöre "Cemaatin adamı mısınız?" sorusu
Öğle arasından sonra iKÇÜ Rektörü Galip Akhan tanık olarak dinlendi. Mahkeme Başkanı, 28 sanığı tek tek kaldırıp, Rektör Akhan’a gösterip şahısları tanıyıp, tanımadığı ve FETÖ/PDY ile bağlantıları olup olmadığını sordu. İKÇÜ Rektörü Galip Akhan, sanıkların bir kısmını bire bir tanıdığını, bir kısmını ise tanımadığını söylerken, sanıkların çoğunun FETÖ ile bağlantısını üniversite bünyesinde kurulan araştırma komisyonunda çıkan incelemede öğrendiğini belirtti. Sanıklardan o dönem Diş Hekimliği Dekanı ve Rektör Yardımcısı Tancan Uysal ile yakın ilişkisi olduğunu ve uzun yıllar birlikte çalıştığını belirten Akhan, "Benim görüşüm Tancan Uysal FETÖ üyesidir. Bu görüşümü yıllardır birlikte çalışıp konuşmalarından beyan ediyorum" dedi. İKÇÜ Rektörü Akhan’ın sanıklar ile ilgili tanıklığı bittikten sonra üye hakim, tanık Rektör Galip Akhan’a, kritik bir soru yöneltti. Üye hakim Akhan’a "Rektörlük seçimlerinde sanıklar genelde sizi desteklemişler. Üniversitede o kadar FETÖ üyesi var. Siz cemaatin adamı mısınız?" diye sordu. Hakimin sorusuna Akhan, "Cemaatin adamı değilim" dedi.

Rektör Abdullah Gün’ün akrabasıymış
Burada sanık avukatı, Rektör Akan’a "Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile akrabalığınız var mı?" diye sordu. Akhan ise bu soruya, "Evet var" dedi. Tanık dinlemeleri bittikten sonra, sanıkların banka kayıtlarına ve cep telefonlarından çıkan ’Bylock’ programına ilişkin raporlar okundu. Sanıklarını tamamı Bylock’a ilişkin raporlara itiraz edip, Bylock kullanmadıklarını iletti. Okunan raporda üniversite imamı olduğu ileri sürülen Adem Fidan’ın Bylock raporunda, 2 bin 458 mail ve 5 sayfalık mesaj olduğu belirtilirken, sanık Adem Fidan raporu kabul etmediğini söyledi.

Davanın geçmişi
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, polis tarafından geçtiğimiz 12 Ağustos’ta İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda ’Üniversite imamı’ olarak bilinen Adem Fidan ile birlikte, hakkında yakalama kararı bulunan 44 kişiden 40 kişi gözaltına alındı. Aralarında Prof. Dr. Tancan Uysal, Prof. Dr. Recep Sütçü, Prof. Dr. Şerafettin Karaca, Doç. Dr. Salih Yılmaz ile Adem Fidan’ın da bulunduğu 29 şüpheli tutuklanırken, 11 şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz, FETÖ/PDY üyesi oldukları ileri sürülen, örgütün haberleşme programları ’ByLock’, ’Turkuaz’ ve ’Coverme’ kullandıkları belirtilen 29 tutuklu sanık hakkında, ’Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlamıştı. Davanın ilk duruşmasında bütün sanıklar haklarındaki iddiaya kabül etmezken, 8 sanık tahliye edilmişti.