Gündem Hâkimler bundan sonra iddianameyi okumayacak

Hâkimler bundan sonra iddianameyi okumayacak

25.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü’nce Başbakanlığa gönderilen kanun tasarısı taslağının yasalaşması halinde bundan sonra iddianameler okunmayacak.

Hâkimler bundan sonra iddianameyi okumayacak

Hâkimler, sanığın kimlik, kişisel ve ekonomik durumunu tespit ettikten sonra iddianamede geçen eylemler ve deliller ile suçlamanın hukuki nitelendirmesini yapacak. Tasarıyla, davaların il sınırları içinde belirlenen farklı bir yerde yapılması da mümkün olabilecek. Düzenlemeyle, iddianamenin okunmaması ve il sınırları içinde yargılamaların belirlenen farklı yerlerde yapılabilmesi sağlanacak. Taslağın yasalaşmasıyla, duruşmaların başlamasına ilişkin hükümleri içeren Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 191. maddesinin “b” bendindeki, “İddianame veya iddianame yerine geçen belge okunur” hükmünde değişiklik yapılacak. Bu hüküm, “İddianame veya iddianame yerine geçen belgede yer alan suçlamanın dayanağını oluşturan eylemler ve deliller ile suçlamanın hukuki nitelendirmesi anlatılır” şeklinde değiştirilecek.

Makul süre

Yapılacak düzenlemeyle, duruşmaların başlangıcında hâkimler, iddianamelerin tamamını okumak yerine iddianamede yer alan suçlamanın dayanağını oluşturan eylem ve delilleri anlatacak, suçlamanın hukuki nitelendirmesini aktaracak. Düzenlemeyle, iddianamenin duruşmanın başında bütünüyle okunmasının uygulamada yol açtığı sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Böylece, terör ve örgütlü suçlar başta olmak üzere, kapsamlı dosyalarda bu belgelerin bütünüyle okunmasının uzun süreler almasının önüne geçilmesi hedefleniyor. İddianamenin okunması nedeniyle bazı davalarda aylar süren bu sürecin kısaltılmasını amaçlayan düzenlemeyle, yargılamalar da makul sürelerde tamamlanabilecek.

Haberin Devamı

Darbe davası Sincan’da yapılacak

Taslakta öngörülen diğer bir düzenlemeyle, duruşmaların il sınırları içinde adliye dışında belirlenen başka yerlerde yapılmasına imkan sağlanacak.

Düzenlemede duruşmanın il sınırları içinde başka bir yerde yapılmasına karar verilmesinden sonra da yargılamanın aynı mahkeme tarafından sürdürülmesi öngörülüyor. Düzenlemeyle, yargılama faaliyetinin elverişsiz koşullar altında sürdürülmesinin ortadan kaldırılarak yargılamanın daha etkin bir şekilde yürütülmesinin sağlanması amaçlanıyor.
Bu kapsamda Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili açılacak davanın da Ankara’nın Sincan ilçesinde yapımına başlanan duruşma salonunda yapılması sağlanacak.