Dünya Halep için Rusya’dan tek günlük ateşkes

Halep için Rusya’dan tek günlük ateşkes

03.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rus Dışışleri Bakanı Lavrov Suriye’nin Halep kentinde bir çözüm için arayışın sürdüğünü açıklarken, Moskova Putin’in talimatıyla Halep’te 10 saatlik yeni bir “insani yardım ateşkesi”ni yarın uygulamaya sokacak...

Halep için Rusya’dan tek günlük ateşkes

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye ile birlikte Suriye krizini çözmek için çabalamaya devam ettiğini bildirirken, Devlet Başkanı Vladimir Putin, kentte insani yardım amaçlı bir günlük ateşkes ilan edilmesini kararlaştırdı.
Yunanistan ziyareti esnasında konuşan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “Birkaç aydır Halep’teki sorunu çözmeye çalışıyoruz. Rusya ve ABD’nin ilgili anlaşmaları oldu. Birçok kez insani ara ilan edildi. İki hafta boyunca Rus ve Suriye’nin uçakları Halep’te uçmuyor. Fakat her defasında teröristler, bu insani araları kendi birlikleri ve silah depolarını doldurmak için kullanıyor” dedi. Lavrov, El Nusra terör örgütünün Doğu Halep’i kontrol ettiğini ve silahlı birliklerinin, sivil vatandaşları rehin aldığını da söyledi.

‘Farklı olurdu’

Lavrov, “ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye temsilcileriyle çalışmaya devam ediyoruz. Bu krizin çözüm yollarını arıyoruz. Siyasi sürecin başlaması BM Güvenlik Konseyi’nin kurallarını ihlal edip teröristlere yardım eden, görüşmek istemeyen, sadece Esad rejimini yok etmek isteyen kişilerce sabote ediliyor. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusundaki kararları herkes tarafından düzgün şekilde yerine getirilseydi, şu anda durum tamamen farklı olurdu” dedi.
ABD’yi de eleştiren Lavrov, “Suriye meselesinde, özellikle Doğu Halep için iletişim kanallarını açık tutuyoruz. Bir şekilde sonuca ulaşacağımızı ve Amerikan ortaklarımızın 9 Eylül’de varılan anlaşmada olduğu gibi, anlaşılan konulardan dönmeyeceklerini umuyorum” ifadesini kullandı.

Yeniden insani mola

Bununla birlikte, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Suriye’nin Halep kentinde insani molaların yeniden başlatılmasına karar verdiğini açıkladı.
Gerasimov, üst düzey komutanlarla düzenlediği toplantıda, kararın Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla ve can kayıplarını önlemek amacıyla alındığını da vurguladı. İnsani mola, 4 Kasım’da başlayacak ve 09.00-19.00 saatleri arasında uygulanacak. Daha önceden 6’sı siviller, 2’si de silahlı gruplar için açılan 8 insani koridor ise açık tutulacak.

Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlenen hava saldırısında 5 kişinin öldüğü 11’inin yaralandığı bildirildi. Halep’in kent merkezinin doğusu, 4 Eylül’den bu yana rejim kuşatması altında bulunuyor.