Dünya Halep’te büyük katliam uyarısı

Halep’te büyük katliam uyarısı

01.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halep’te rejim güçleriyle muhalifler arasındaki “kontrol mücadelesi” sürerken, çatışmalardan kaçmak isteyen siviller, bombalarla hayatlarını yitiriyor. BM yetkilileri, kentte 2. Dünya Savaşı’dan sonraki en büyük katliamın yaşanabileceğini savunuyor

Halep’te büyük katliam uyarısı

Suriye’nin Halep kentinde bir haftayı aşkın süredir devam eden “kontrol mücadelesi” giderek şiddetleniyor. Şam rejimi güçlerinin, Halep’in kontrolünü yeniden sağlamak amacıyla başlattığı saldırılar ve muhaliflerin karşı saldırıları yüzünden arada kalan siviller, ya bombardımanlarda can veriyor ya da “kaçmaya çalıştıkları” için” tutuklanıp, ortadan kayboluyorlar...

Haberin Devamı

Halep’in Cub el Kubbe semtinde çoğu kadın ve çocuk 45 kişinin bombardımanda öldüğü bildirilirken, ölenlerin, rejimin ele geçirdiği bölgelerden çıkıp, daha güvenli bir yere ulaşmak için bavullarıyla kaçmaya çalışan siviller olduğu belirtiliyor. Yerel kaynaklar, onlarca yaralı bulunduğunu, ancak hastane yokluğundan, tıbbi yardım alamadıklarını kaydediyor. Kentte bulunan sağlık görevlileri, Halep’in doğusunda sadece 30 doktorun kaldığını öne sürdü. Halep’te muhaliflere karşı büyük ilerleme sağlayan rejimin, kenti yoğun bombardıman altında tuttuğu ve hava saldırılarını sıklaştırdığı haber veriliyor.

Muhalifler: Devam

Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi, Halep’te rejim güçlerinin kontrolü ele geçirmek için saldırılarını sürdürürken, 600’den fazla militanın Halep’in doğusundan ayrıldığını ve bunların çoğunun affedildiğini ifade etti. Korgeneral Sergey Rudskoy, son günlerde 647 militanın ayrıldığını, 630’unun affedilip serbest bırakıldığını, 17’si hakkındaki kontrollerin sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Buna karşılık Halep’te savaşan gruplar, mücadeleyi bırakmayacaklarını söylüyor. Fastakimu Siyasi Büro Şefi Zekeriya Malhafci, muhaliflerin Halep’ten çekilmeyeceğini ve rejime direneceğini söyledi. Malhafci, “Bu grubun kararı. Masadaki tüm seçenekleri konuştuk. Çekilmeyeceklerini söylediler. Başka şeyler de
olabilir” dedi.

BM’den ciddi uyarı

Fransa’nın Birleşmiş Milletler (BM) Elçisi François Delattre, “Fransa ve ortaklarımız, şayet Halep’teki duruma sessiz kalmaya devam edersek, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana sivil halka karşı girişilen en büyük katliama tanık olabiliriz” dedi. BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısından önce konuşan Delattre, buradaki durumun giderek daha ciddi boyutlara ulaştığını da vurguladı. Fransa, saldırıların durdurulması ve insani yardımların yapılabilmesinin sağlanması amacıyla BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmıştı.

Halep Kent Konseyi Başkanı Brita Hagi Hasan, kentte 250 bin kişinin ölüm tehdidiyle karşı karşıya olduğunu savundu ve “Sivillerin oradan güvenle dışarı çıkmalarının sağlanması gerek” dedi.

Haberin Devamı

‘Kayıp’lar artıyor

Çatışmaların dışında kalan bölgelere kaçmaya çalışanların bir bölümünün rejim askerleri tarafından tutuklandığı ve kayıp sivillerin sayısının arttığı bildiriliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam rejiminin Halep’in doğu bölgelerinden kaçan yüzlerce sivili tutukladığını iddia ederken, Şam rejimine yakın kaynaklar, tutuklama olmadığını ancak bu kişiler arasında savaşçıların olması ihtimaline karşın, kimliği belirlenemeyenlerin, “özel bir yerde” tutulduğunu savunuyor. Buna karşın çeşitli ailelerden yaklaşık 500 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.