Dünya Halep’te Cenevre umudu

Halep’te Cenevre umudu

06.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya ile ABD, Halep’te ateşkes ilgili olarak Cenevre’de görüşmeye hazırlanıyor. İki taraf da, ılımlı mesajlar verirken, görüşmelerde silahlı grupların Doğu Halep’ten ayrılmasına ilişkin güzergah ve süreler belirlenecek

Halep’te  Cenevre umudu

Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin Halep’in kontrolünü ele geçirmek amacıyla başlattığı saldırılar sürerken, kentte bu kez iki büyük gücün uzlaşısıyla yeni bir ateşkes sağlanması gündeme geldi. ABD ve Rusya, Cenevre’de yapacakları görüşmede bu konuyu ele alacak.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile Cenevre’de yapacakları görüşmede silahlı grupların Doğu Halep’ten ayrılmasına ilişkin güzergah ve sürelerin belirleneceğini, bunlar kabul edildikten sonra da ateşkesin yürürlüğe gireceğini belirtti. Görüşmeler sonrası Doğu Halep’i terk etmeyen silahlı grupları teröristlerle aynı kategoride değerlendireceklerini de ifade eden Lavrov, Suriye ordusunun bu tür gruplara karşı yürüttüğü operasyonu destekleyeceklerini de vurguladı. Lavrov, Halep’te artan çatışmalara ara verilmesi için BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak 10 günlük “insani ateşkes” tasarısını, “silahlı grupların güçlenmesine neden olacağı” gerekçesiyle desteklemeyeceklerini söyledi. Cenevre’deki görüşmelerin birkaç gün içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Hastane vuruldu

Bu arada Halep’teki çatışmalar sürerken, Rusya’ya ait askeri sahra hastanesine saldırıda bulunulduğu, burada iki sağlık görevlisinin hayatını kaybettiği, yaralı doktorun ise yaşatılmaya çalışıldığı bildiriliyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, hastanenin hasta kabul bölümüne havan mermisi isabet ettiğini bildirdi. Bununla birlikte Halep operasyonuna destek veren bir Rus savaş uçağı, Akdeniz’deki Amiral Kuznetsov uçak gemisine inmeye çalışırken kaza yaptı. Uçak, gemiden kayarak denize düşerken, pilotun kurtarıldığı açıklandı.

‘Küçük Bana nerede?’

Muhaliflerin kontrolünde ve Suriye ordusunun kuşatması altındaki Halep’ten attığı İngilizce tweetlerle tüm dünyanın ilgisini çeken 7 yaşındaki Bana Alabed’in hesabı, haftasonu hiçbir açıklama olmadan silindi. Bana ve annesinin nerede olduğu bilinmezken, küçük kızın takipçileri “Bana nerede?” başlığıyla Twitter üzerinde bir başlık açtı ve binlerce kişi Bana’nın nerede olduğunu soran tweetler attı.

Suriye Devlet Başkanı Devlet Başkanı Beşar Esad, iki ay önce Danimarka’da yayın yapan TV 2’ye verdiği mülakatta, Bana’nın tweetlerine ilişkin “Bu artık bir oyun, bir propaganda oyunu, bir medya oyunu” ifadesini kullanmıştı. Bana’nın, muhaliflerin mi, yoksa rejim kontrolündeki bölgede mi olduğu belli değil.

Haberin Devamı

Musul operasyonu bir ayda bitebilir!

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul’u DAEŞ’in elinden almanın zor olduğunu, ancak 20 Ocak’ta Donald Trump dönemi başlamadan önce operasyonun tamamlanabileceğini söyledi. Carter, Trump’ın başkanlık görevine başlayacağı tarihine kadar Musul’un geri alınıp alınamayacağına ilişkin bir soruya, “Bu kesinlikle mümkün ve sert bir savaş olacak” yanıtını verdi. Carter, bununla birlikte ABD ve koalisyon güçlerinin, DAEŞ ülkeden çıkartıldığında da Irak’ta kalması gerektiğini söyledi.