Dünya Halep’te muhalifler kendi aralarında da çatışıyor...

Halep’te muhalifler kendi aralarında da çatışıyor...

04.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halep’in doğusunda farklı muhalif grupların, birbirine karşı da saldırılar düzenlemeye başladıkları bildiriliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhaliflerin Halep’ten çıkmak isteyen sivillerden yüksek miktarda para istediğini açıkladı

Halep’te muhalifler kendi aralarında da çatışıyor...

Suriye rejimi kuşatması altında olan Halep’in doğusunda, muhalif gruplar arasında da çatışma çıktığı bildiriliyor. Bu arada muhalif grupların, Halep’ten çıkmak isteyen sivillerden çok yüksek bedeller talep ettiği haber veriliyor.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamaya göre, ismini Fetih el Şam olarak değiştiren Nusra Cephesi ile Nureddin Zengi Hareketi, bir başka muhalif grup olan Festakim’in elinde bulundurduğu bölgeye saldırı düzenledi. Halep’in El Ensari bölgesinde gerçekleşen olay, son dönemde muhalifler arasındaki ideolojik farklılıkların fiili müdahaleye dönüştüğü bir başka durum olarak kayıtlara geçti. Gözlemevi’ne göre, cihatçı gruplar, Özgür Suriye Ordusu içindeki Festakim’in elinde bulunan birçok pozisyonu ve silahı ele geçirdi.
Halep’ten çıkış parayla
Bununla beraber, Halep’teki cihatçı militanların, insani koridorlar üzerinden kenti terk etmek isteyen sivillerden 150 bin Suriye Lirası (yaklaşık 930 TL) talep ettiği de öğrenildi.
El Nusra öncülüğünde oluşturulan Fetih Ordusu’nun “Yüksek Askeri Konseyi” tarafından dağıtılan broşürlere göre, 14 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük Haleplilerin, ancak bu ödemeyi yapmaları durumunda kentten ayrılmalarına izin verilecek. Halep sakinleriyse bunun “yiyecek ve içeceği bile bulunmayan insanlar için ödenemeyecek bir para olduğunu” söylüyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, daha önce Halep’ten ayrılmak isteyenlerden rüşvet talep edildiğini gündeme getirmişti.
ÖSO’dan yanıt var
Daha önce Rejim ve Rusya cephesini ağır biçimde eleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın muhaliflere yönelik suçlamalarına ise yanıt geldi.
Özgür Suriye Ordusu, de Mistura’nın Halep’teki rejim kuşatmasını kırma operasyonunda sivillerin de vurulduğuna dair suçlamalarını reddetti. Suriye’nin kuzeyindeki Halep’te basın toplantısı düzenleyen ÖSO üyeleri, Halep’te kuşatma altındaki halk için mücadele ettiklerini vurgulayarak, sivilleri hedef almadıklarını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Suriye’nin Halep kentindeki operasyonları, ABD’ye ılımlı muhalifleri teröristlerden ayırması için bir şans vermek amacıyla durdurduklarını söyledi.
Militanların Halep’teki insani molayı yeniden gruplaşma için kullandığına dikkat çeken Zaharova, El Nusra Cephesi’nin insani mola sırasında Suriye’deki yerleşim alanlarına saldırı girişiminde bulunduğunu da ifade etti.

Halep’in bazı mahallelerinde halk, çatışmalara ve imkansızlıklara rağmen yaşantısına devam etmeye çalışıyor.