Ekonomi Halkbank: İran’la ilgili meşru olan işlemi yaparız

Halkbank: İran’la ilgili meşru olan işlemi yaparız

30.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hindistan’ın İran’a petrol alımından kaynaklanan borcunu Halkbank üzerinden ödemeye çalıştığı haberleri üzerine, Halkbank’tan bir yetkili, Birleşmiş Milletler’in (BM) kurallarına harfiyen uyduklarını söyledi

Halkbank: İran’la ilgili meşru olan işlemi yaparız

1 Temmuz 2010 tarihinde İran’a yaptırımlar konusunda ABD’de çıkan yasa çerçevesinde Ekim 2010’da Türkiye’ye Amerikan Hazinesi ve Dışişleri Bakanlığı’ndan bazı yetkililer gelmişti. ABD’den gelen heyet Türkiye Bankalar Birliği, DEİK ve bazı büyük Türk şirketlerinin temsilcileri ile görüşerek, “İran ile ticaret devam ederse tüm ilişkilerimiz sona erer” uyarısında bulunmuşlardı. O tarihten bu yana Türk bankacılık sektörü İran ile olan para transferleri işlemlerini durdurmuştu.
Sorularımızı yanıtlayan Halkbank yetkilisi, “Halkbank BM’nin İran konusunda açıkladığı kuralların hepsine harfiyen uyar. Meşru olmayan hiç bir işlemde de yeralmaz. Ancak meşru olan bir işlemi yapmaktan da geri kalmayız” dedi.
Hindistan Petrol Bakanı S. Jaipal Reddy’nin dünkü açıklamasında ülkesinin uluslararası yaptırım altında bulunan İran’dan aldığı petrol karşılığında ödemeleri bir Türk bankası üzerinden yapmaya çalıştığını söylemişti. Reddy, “İran’a petrol ödemelerinden ilkini Türkiye üzerinden yapmaya çalışıyoruz” dedi.