Gündem Halkın yardımıyla baskın püskürtüldü

Halkın yardımıyla baskın püskürtüldü

17.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı karargahı ile çevresindeki kuvvet komutanlıklarında hareket olanağı bulan darbeci grup, son dönemde FETÖ/PDY’ye yönelik önemli operasyonları gerçekleştiren Ankara Emniyeti’ni hedef aldı.

Halkın yardımıyla  baskın püskürtüldü

Gece yarısından sonra Emniyet yerleşkesi ana giriş kapısına ulaşan TSK’ya ait zırhlı araçlar içinde yer alan bir tank, Ankamall AVM önünden binaya bir atış yaptı. Personel yemekhanesi ile Terörle Mücadele Şubesi’nin bir bölümünde hasar yaşanırken 01.00 sıralarında bu kez binanın üzerinde uçan bir savaş uçağı aynı bölgeye bir bomba bıraktı. Aynı anda dokuz zırhlıdan oluşan konvoyla emniyete girmeye çalışan darbecilerin önü TOMA’larla kesildi. Hem Konya Yolu, hem de yerleşkenin içine yerleştirilen TOMA’lar, darbeci grubu taşıyan zırhlıların hareket etmesini önledi.
Ancak, yerleşkeye girmeye başaran ZPT’lerden birisi, Terörle Mücadele Şubesi’nin girişine kadar gelip binayı makineli tüfekle taradı. Daha sonra baskını yapan grup içindeki bazı subaylar, şubeye girip odalarda oturmaya başladı. Zırhlı araçların yerleşkeye girişi sonrasında bahçede mevzilenen polisler, silahla karşılık verdi. Çatışma sırasında bir rütbeli askerin “bir tek canlı polis kalmayacak” biçimde bağırdığı duyulurken, bu olayların yaşandığı kısa zaman aralığında yaklaşık 3 bin kişilik halk kitlesi, Ankara Emniyeti’ne geldi.
Halkın üzerine hedef gözetilmeksizin açılan ateş, kitlenin öfkesini artırdı. Bu arada, emniyet üzerine gelen savaş helikopteri, kurumun tarihi eser niteliğindeki 10 katlı binasına mermi yağdırmaya başladı. Saldırının ardından yılların Ankara Emniyet Müdürlüğü binasının tüm katları kullanılamaz hale geldi.
TOMA arasında kaldı
3 bin kişilik halk kitlesinin devreye girmesiyle yerleşke içindeki askeri zırhlı araçlar, kurtulmak için otoparka doğru geri çekilmeye başladı. Ancak, taşkın kitlenin tepkisi nedeniyle duvarı yıkıp çıkamayan zırhlı araçlar ve içindeki darbeci TSK personeli halkın hedefi oldu. Polis güçleri, vatandaşın yardımıyla baskın yapan TSK personelini etkisiz hale getirdi. Zırhlı araçlar, park halindeki pek çok polis aracını kullanılamaz hale getirdi.
Müdahale sonrasında TSK personelinden dördünün öfkeli kalabalık tarafından linç edilerek öldürüldüğü iddia edilirken, kalan darbeci grup mensupları ise savcılık talimatıyla gözaltına alındı. Polisler, sabah 07.00’den itibaren yerleşkenin güvenliğini yeniden sağlamaya başladı. Olaylar sırasında Ankara Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi’nde görevli müdür yardımcısı Cüneyt Bursa, askere müdahale eden iki TOMA’nın arasında kalarak şehit oldu.