Gündem Hamileliğin 27. haftasında neler olur?

Hamileliğin 27. haftasında neler olur?

14.04.2018 - 14:00 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 27. haftası fetusun artık iç organlarının gelişime hız verdiği haftalardan biridir. Emme hareketleri oturmuştur. Akciğerleri gelişiminin son düzlüğüne girer. Derisi kalınlaşmış ancak kalınlaşmaya devam edecektir. Dilindeki tatları algılayan tomurcuklar özelleşmiştir. Fetus bir karpuz büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu haftadan sonra büyüme hızı artacaktır. 27. Haftayı daha detaylı inceleyelim.

Hamileliğin 27. haftasında neler olur

27.haftada fetus

Bu haftada fetus yaklaşık 2 kilo ağırlığındadır ve bacakları uzatıldığında yaklaşık 35-40 santimetre uzunluğundadır. Düzenli aralıklarla uyuyor ve uyanıyor, gözlerini açıp kapıyor ve hatta belki de parmaklarını emiyor olabilir. Daha fazla beyin dokusu gelişecektir, bu hâliyle bile fetusun beyni şu anda çok aktif bir durumdadır. Akciğerleri tam değildir, henüz olgunlaşmamışken bu haftada doğacak olsa, tıbbi destek ile yine de yaşama tutunabilir hâlde olacaktır. Beyin ve sinirlerinin gelişimi de hız kazanır.

27. haftada anne

Bacak ağrısı

Bu durum bacaklara binen yüke bağlı olarak gelişebilir, ayaklarınızı esnetmek, açma germe hareketleri yapmak ağrıların geçmesine yardımcı olabilir ve bu ağrıları önleme adına bolca su içilmesi gerekir.

Sırt ağrıları

Nazik gerdirme sırtınıza da yardımcı olabilir. Kalçalarınızdaki baskıyı azaltabilecek ve sırtınız için rahat bir pozisyona girmenize yardımcı olabilecek büyük vücut yastıklarından biri ile uyumak bu sırt ağrılarını bir nebze de olsa dindirebilir.

Kabızlık

Sık görülen bir durumdur. Bol lif tüketimi, bol su içilmesi, dışkının yumuşamasına yardımcı besinlerin tüketimine rağmen kabızlık düzelmeyebilir. Bu durumda doktorunuza danışıp ilaç kullanabilirsiniz.

Hemoroid

Fetusun ağırlığından ötürü annenin vücudunun alt yarısına oluşturduğu basınç bir hayli fazladır. Bu durum annede hemoroid oluşmasına sebep olabilir.

Haberin Devamı


Deri, saç ve tırnak değişiklikleri

Bu etki oluşabilir de oluşmayabilir de. Ancak oluşursa annenin cildi, saçı ve tırnakları daha kalın olabilir fakat daha kırılgan olabilir.

Altına kaçırma durum

En bilinen örneklerden biri hapşurma anında istenmeden idrarını altına kaçırmadır. Fetus, anne mesanesine ciddi baskı uygular ve bu konuda maalesef yapılacak pek bir şey yoktur, bu durumda mesanenizi boşaltmak için sık sık tuvalet ihtiyacını karşılamak bir önlem olabilir.