Gündem Hamilelik dönemi hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik dönemi hakkında bilinmesi gerekenler

22.04.2018 - 18:02 | Son Güncellenme:

Hamilelik kadınların tecrübe ettiği içgüdüsel ve manevi olarak eşsiz bir serüvendir. Bu serüvenin yazarı anne babalar, başrol oyuncuları ise bebekleridir. Bu dokuz aylık uzun yolculukta hepsine büyük görevler düşmektedir. Ama en büyük vazife annenindir. Anne, artık kendinden başka bir canın daha sorumluluğunu taşımaya başlar. Bebeği için her şeyi iki kez düşünür, onun için gerekirse yaşama şeklini değiştirir. Anneliğin en büyük vazifesi olan hamilelik sürecinde olan anne adayları için araştırma yaptık.

Hamilelik dönemi hakkında bilinmesi gerekenler

Beslenme alışkanlıkları ve uyku düzene girmeli

Haberin Devamı

Erken yatıp erken kalkılmalıdır, uyku karanlık ve sessiz ortamda olmalıdır. Uykuda salgılanan melatonin hormonu bu dönemde anne bebeğe çok yardım eder. Birçok anne adayı bu dönemde; mide bulantısı, kabızlık veya ishal, mide yanması, baş ağrısı veya dönmesi, terleme ya da üşüme gibi birbirinden farklı fizyolojik tepkiler gösterir. Bu zorlu dönemde doğru şekilde, doğru zamanda, güvenilir ve temiz kaynaklardan sağladığımız besinler bu tepkilerle mücadelede kolaylık sağlar. Folik asit, demir, vitaminler anneler için olmazsa olmazdır. Bu mineralleri içeren besinler diyet listesinden ayrılmamalıdır. Tabii ki her insanın yapması gerektiği gibi düzenli su tüketimi de bu dönemde çok önemlidir.

Yapılan her aktivite hamilelik dönemi ve doğum anı için artı puandır

Haberin Devamı

Meditasyon, yoga, pilates gibi rahatlatıcı ve sakinleştirici egzersizler uzman kontrolünde hamilenin müsaitlik durumuna göre tavsiye edilir. Bu hareketler hem bel ve kas ağrılarını hafifletir hem de doğum anı geldiğinde doğumu kolaylaştırır. Hamilelik sırasında açılan iştah fazla kilo almanıza neden olabilir. Spor bu fazla kilo alımını engeller ya da yavaşlatır. Alınan her kilo hamileliğiniz ve doğumunuz için zorlaştırıcı bir faktör demektir.

Ruh hali değişimi

Hamilelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ruh hâli ve psikoloji sürekli değişebilir bir hâle gelir. Alınganlık, kolay sinirlenme, olur olmadık yerlerde duygusallaşma gibi birçok duyguyu anneler üst sınırlarda yaşamaya başlarlar. Buna annelik içgüdüleri de karışınca hassasiyet kaçınılmaz olur. Anne adaylarını alınan kilolar ve çekilen ağrılar özgüven eksikliğine iter. Bu gibi karmaşık duygu durumları karşısında çevreye özellikle baba adaylarına çok iş düşmektedir.