Hamilelikte Sıklıkla Karşılaşılan Sorunlara Pratik Çözümler

Geçtiğimiz hafta kuzenim bizi ziyarete geldi. Karnı burnundaydı. Çok sevinçliyim çünkü ailemize yeni bir bebek geliyor. Sohbetimizde “Hep sağlık yazıları yazıyorsun, uzmanlarla konuşuyorsun. Lütfen biz hamileler için de bir yazı yaz. Mesela hamilelikte yaşanan sıkıntıların pratik çözümlerini öğrensen ne iyi olur.” dedi. İstanbul Medipol Üniversitesi Ebelik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Asiye Kocatürk ile sohbet ederken aniden bu istek aklıma geldi. İşte o sohbetin devamından çıktı bu yazı. Eğer siz de anne adayıysanız veya anne olmayı planlayanlardansanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Kocatürk, hamilelerin sıklıkla yaşadıkları sorunları ve o sorunların çözümü için pratik önerilerin neler olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Hamilelikte Sıklıkla Karşılaşılan Sorunlara Pratik Çözümler

Sabah Bulantıları

Gebeliğin ilk belirtisi olan bulantının nedeni bilinmemektedir. Günün her anında görülebilir. 12. haftadan itibaren ise azalır. Ancak bazı gebelerde hamileliğin sonuna kadar da görülebilir. Bulantı ve kusmaya karşı yataktan kalkmadan önce tuzlu leblebi ve kuru bisküvi yemek iyi gelecektir. Size bulantı yapan koku ve yiyeceklerden uzak durun. Gün boyunca sık sık ve az az yiyin.

Beslenme Bozuklukları

Sağlıklı bir bebek sahibi olmak için beslenmenize dikkat edin. Gebeliğin son üç ayında protein ve kalori eksikliği bebeğin beyin gelişimini kötü etkiler. Bu nedenle protein yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketin. Her gün bir adet yumurta ve bir porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeye özen gösterin. Katkı maddesi içeren hazır yiyeceklerden ise mümkün olduğu kadar uzak durun.

Vitamin ve Minearal Eksikliği

Gebelikte anne adayının D vitamini ihtiyacı artar. D vitamini besinlerde bulunmaz. Sadece güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle güneşlenmeye özen gösterin. Aksi halde D vitamini ilaç olarak alınmalıdır. Mutlaka iyotlu tuz kullanın. Çünkü iyot bebeğin gelişiminde çok önemlidir. Yetersizliği zeka geriliğine sebep olur.

Diş Eti Kanaması

Gebelikte diş etleri yumuşar ve kolayca kanar, iltihaplanabilir. Bu durum dişeti hastalıklarına ve çürüklere yol açar. Bunu önlemek için yemeklerden sonra ağzınızı çalkalayıp, dişlerinizi fırçalayınız. Sorun devam ederse, doktorunuza danışarak röntgen çektirebilir ve tedavi olabilirsiniz.

Kansızlık

Gebelikte artan demir gereksiniminin beslenme ile karşılanamaması, yetersiz ve dengesiz beslenme, sık aralıklarla doğum, aşırı çay ve kahve tüketimi ile bağırsak parazitleri kansızlığın nedenleri arasında sayılabilir. Kansızlık erken doğum ve düşüklere neden olabilir. Bunlardan korunmak için anne adayının demir içeriği zengin et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeleri yeterince tüketmesi önemlidir. Gebeliğin dördüncü ayından itibaren bebeğin artan demir ihtiyacını karşılamak için ilaçla demir desteğine ihtiyaç vardır. Doktorunuzun uygun gördüğü dozda her gün demir hapınızı alın.

Nefes Darlığı

Kansızlıkta ve gebeliğin son aylarında görülür. Merdiven çıkarken nefes darlığı meydana geldiğinde olduğunuz yerde durup dinlenin. Bir süre daha devam ederse olduğunuz yere oturun. Oturacak yer bulamazsanız çömelin. Geceleri yüksek yastıkta yatın. Nefes darlığı sizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Normal şartlarda doğumdan bir ay önce, bebeğin başı doğum kanalına yerleştiği için bu sorun ortadan kalkar.

Kabızlık

Gebelikte progesteron hormonunun etkisiyle bağırsak kasları gevşer ve bu da kabızlığa sebep olur. Yeşil yapraklı sebzeler gibi lifli yiyeceklerden zengin besin maddelerinin tüketimi, bol su içmek, düzenli jimnastik, haftada üç gün yarım saatlik yürüyüşler iyi gelir. Kabızlık için doktorunuz önermedikçe müshil ilacı kullanmayın.

Kramp

Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak; baldır ve ayaklarda, genellikle geceleri sancılı kasılmalar şeklinde gebeliğin son üç ayında kramplar görülebilir. Kramplar bacaklar gergin, ayak parmakları bükülü olduğunda daha sık görülür. Bu ağrılı kasılmalardan kurtulmak için bir elinizle ayağınızı kendinize doğru gererken, diğer elinizle baldırınıza sertçe masaj yapın. Ağrı geçtiğinde kan dolaşımını hızlandırmak için birkaç dakika yürüyün. Doktorunuzun verdiği kalsiyum, D vitaminini kullanın ve bol bol güneşe çıkın.

Sık İdrara Çıkma

Gebeliğin ilk aylarında ve son aylarında görülür. Rahimin idrar torbasına yaptığı bası nedeniyle oluşur. Gece tuvalete kalkmak istemiyorsanız, geceleri daha az su tüketin. İdrar yaparken yanma hissettiğinizde mutlaka doktora başvurun. İdrar yolu iltihabı gebeliğin ilk aylarında düşüğe, son aylarında erken doğuma neden olabileceği için bu konuda özellikle dikkatli olmak gerekir.

Vajinal Akıntı

Gebelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak berrak ya da beyaz renkte akıntı oluşur. Bu akıntı normaldir fakat kolayca mantar enfeksiyonuna dönüşebilir. Peynir kesiği kıvamında beyaz akıntı, kaşıntı hissi ve idrar yaparken yanma mantar enfeksiyonunun belirtileridir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza danışın. Vajinal deodorantlardan ve parfümlü sabunlardan uzak durun. İç çamaşırınızı sık sık değiştirin ve naylon iç çamaşırı giymeyin.

Varis

Gebeliğin son aylarında daha çok görülebilir. Uzun süre ayakta duranlarda, kilolularda ve ailesinde varis olanlarda daha yaygındır. Sorunu gidermek için sık sık ayaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenin. Yatarken ayaklarınızın altına yastık koyun. Ayak bileklerinizle düzenli daireler çizin. Bacaklardaki şişme gebelik zehirlenmesinin belirtisi olabilir. Bu nedenle bacaklarınızda şişme olursa tuz alınımını en aza indirin ancak tümüyle kesmeyin.

Haberin Devamı