Ekonomi ‘Hamzabeyli Gümrük’ şimdi çağ atlayacak

‘Hamzabeyli Gümrük’ şimdi çağ atlayacak

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hamzabeyli Gümrük Kapısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılacak 150 milyon TL’lik yatırımla yenilenerek, genişletilecek. Gümrük kapısının 2019’un başında hizmete girmesi bekleniyor. Yenileme yatırımı ile Kapıkule Gümrük Kapısı’nın yükünün hafifletilmesi ve araç giriş çıkışlarının hızlandırılması hedefleniyor.

‘Hamzabeyli Gümrük’  şimdi çağ atlayacak

Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nın temel atma töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Hedefimiz tüm gümrük işlemleri açısından maliyetleri düşürmek, kırtasiyeciliği bertaraf etmek ve işlem süresini azaltarak eşyanın bir an önce nihai varış noktasına ulaşmasını sağlamaktır” dedi.

Haberin Devamı

Tüfenkci, Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan pasaport ve muayene işlemlerinin daha modern şartlarda yapılabilmesi amacıyla inşa edilen 700 metrekare büyüklüğünde 2 yolcu salonunun hizmete alınması töreninde yaptığı konuşmada, şunları söşledi:

“Bu yeni yolcu salonlarımız, gümrüklü sahanın emniyeti ve kaçak geçişlerin önlenmesi anlamında da önemli kazanımları beraberinde getirmekte. Geliş ve gidiş bölümleri birbirinden bağımsız olduğu için yolcu salonlarımız giriş-çıkışları tamamen kontrollü hale getirmiştir. 24 saat aralıksız kamera sistemleriyle izlenmekte. Bagaj x-ray cihazlarımız var. Hedefimiz bu kapıyı kullanan yolcularımızın/misafirlerimizin memnuniyetini en üst düzeye çıkarmaktır.”

2.5 kat büyüyecek

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hamzabeyli artık Edirne’ye, Trakya’ya ve ülkemize yetmemeye başladı. Türkiye’nin kapıları artık Türkiye’ye dar gelmeye başladı. İşte bu yüzden sınır kapılarımızı genişletmeye, kapasitelerini artırmaya başladık. Genişleme işini ilk olarak Sarp’tan başladık. Bugün de Hamzabeyli ile devam ediyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, mevcut haliyle 64 bin m2 olan alanın, 2.5 katına çıkartılacağını bildirdi.

Son teknoloji plaka okuma

Genişleme ve kapasite artırımı için 150 milyon liralık yatırım yapılacak

Yeni Hamzabeyli Sınır Kapısı 27 bin m2’si kapalı olmak üzere toplam 147 bin m2 olacak.

En son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleri, elektronik kantar ve plaka okuma sistemleri bulunacak.

Yenilenme sonrasında 9 giriş 9 çıkış olmak üzere toplam 18 peronda hizmet verilecek.

Yeni Gümrük Kapısı 2019’un başında faaliyete geçecek.