İstanbul HANEFİ BOSTAN’DAN, MAARİF MÜFETTİŞLİĞİNİN KALDIRILMASINA TEPKİ

HANEFİ BOSTAN’DAN, MAARİF MÜFETTİŞLİĞİNİN KALDIRILMASINA TEPKİ

30.05.2016 - 10:24 | Son Güncellenme:

.

HANEFİ BOSTAN’DAN, MAARİF MÜFETTİŞLİĞİNİN KALDIRILMASINA TEPKİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın YÖK ve özel kurumlarda yapmayı planladığı değişiklikleri eleştiren Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan "Maarif müfettişliğinin kaldırılması, denetimin kaldırılması anlamına gelmektedir. Denetimi yapılmayan kurumların çökmesi an meselesidir" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim ile ilgili hazırladığı tasarıya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, "Bütün yöneticiler yandaş-sarı sendikadan oluşturulmuş bulunmaktadır. Yapılan bütün atamalar, sonucu önceden belli olan mülakatla yapılmaktadır. Fırsat eşitliğinin olmadığı, hiçbir hakkın gözetilmediği, sarı-yandaş sendikanın üyesi olmanın dışında bir ölçünün bulunmadığı bir zulüm imparatorluğu kurulmuş ve bu imparatorluğun mensupları ahlaki değerlere, hukuka ve adalete kafa tutmaya başlamıştır. Zulümlerini o kadar ileri safhaya vardırmışlardır ki görevden aldıkları kişilerin ek göstergelerini Anayasaya ve yürürlükteki bütün kanunlara aykırı olarak 3 bin 600’den 2 bine düşürerek dünyada emsali görülmemiş bir hak gaspını dünya literatürüne sokmuşlardır. Nitekim mahkemeye baş vurup kazanan ilçe Milli Eğitim Müdürlerini bir günlüğüne göreve başlatıp ikinci gün ek göstergelerini 2 bin’e düşürerek araştırmacı kadrosuna atamaya başlamışlardır. Bunu yapan çete, elbette bir gün adaletin huzurunda er ya da geç hesap verecektir" ifadelerini Kullandı.
Bostan, "MEB’de ve Yurt-Kur’daki müdür ve müdür yardımcılarının hak gaspından sonra, sıranın maarif müfettişlerine geldiği basında yer alan haberlerden anlaşılmaktadır. Haberlere göre, Milli Eğitim Bakanlığı, hazırladığı kanun taslağı ile okulları ve yurtları denetleyen bütün maarif müfettişlerini görevden almayı planlıyor. Haziran ayı içerisinde Meclise getirilmesi planlanan kanun taslağı ile Milli Eğitim müfettişleri "eğitim uzmanı" olarak istihdam edilmesi ön görülüyor. Kanun taslağına göre eğitim uzmanı kadrosuna çekilecek Maarif Müfettişlerinin çok az bir kısmı mülakatla bir yıl içerisinde Teftiş Kurulu başkanlığında görevlendirilmesi düşünülüyor. Bu yeni düzenleme ile müfettişlerin soruşturma ve inceleme yetkileri de ortadan kaldırılıyor. MEB, soruşturma ve incelemeleri mülakatla atadığı okul müdürlerine vermeyi hedefliyor" şeklinde konuştu.
"MAARİF MÜFETTİŞLİĞİ, YAKLAŞIK İKİ YÜZ YILLIK BİR GEÇMİŞİ OLAN BİR KARİYER MESLEĞİDİR"
"Maarif müfettişliği, yaklaşık iki yüz yıllık bir geçmişi olan bir kariyer mesleğidir" diyen Hanefi Bostan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi.:"Bu mesleğe, belirli bir öğrenime sahip olanların müfettiş yardımcılığı sınavı sonucunda girebilmektedir. Belirli süreli bir meslek içi eğitimden sonra yapılan yeterlik sınavında başarı gösterilerek başlanılan bir meslektir. Müfettişliğin kendine özgü ilerleme ve yükselme basamakları bulunmaktadır. Bu meslekte ilerleme ve yükselme ehliyet, kıdem, özel eğitim ve yetişme koşullarına bağlıdır.Maarif müfettişliğinin kaldırılması, denetimin kaldırılması anlamına gelmektedir. Denetimi yapılmayan kurumların çökmesi an meselesidir. Devlet kurumlarını babalarının çiftliği zannedenler bir gün mutlaka hüsrana uğrayacaktır".