Hangi Sütü İçelim?

Eskilerin beslenme önerileriyle günümüz uzmanlarının tavsiyeleri arasında dağlar kadar fark var! Yıllarca bize yumurtanın kolesterolü arttırdığı söylendi. Ayda yılda bir korkarak tattığımız, bu uyarıları kafasına takmayanlarımızın en azından sadece pazar kahvaltılarında yağda pişirip ekmeğini banarak yediği bir lezzetti. Günümüzde her gün tüketilmesi şiddetle tavsiye edilen yumurta gibi daha nice besini uzmanların ya da piyasanın bize dayattıklarına göre seçiyoruz.

Çocukluğumdan hatırladığım, her sabah kapımıza güğümleriyle gelen Sütçü Ali’den litreyle aldığımız sütlerdir. Annemin bir güzel kaynattığı sütü gece yatmadan önce lıkır lıkır içer öyle uyurdum. Zamanla, bu sütlerin zararlı olduğu, kaynatmanın bakterileri yok etmediği gerekçesiyle, fabrikalarda işlemlere tabi tutulan sütler hayatımıza girmeye başladı. Fabrika üretimi sütlerden uzak durmaya çalışan insanlar tarafından tercih nedeni olmaya devam ettiğinden özellikle semt pazarlarında hala Sütçü Alilerin güğümden sattığı sütleri görebiliyoruz.

Haberin Devamı

Sütün üretim biçiminin doğruluğu yanlışlığı bir yana inek sütünün özellikle çocuklar için her gün tüketilmesi gereken bir içecek olduğu da oldukça tartışılan bir konudur. Yan etkileri ve sindirim sağlığını bozduğu gerekçesi ile inek sütü tüketilmemesi ve başka alternatiflerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. İşte bunlardan birkaçı:

- Bazı araştırmalar günlük süt tüketiminin kadınlarda meme kanseri, erkeklerde de prostat kanseri riskini artırdığını göstermiştir.

- İnek sütü iyi bir kalsiyum kaynağı değildir. Vücudumuzda asit oluşturmaktadır. Vücudumuz asidik olduğunda PH’ını dengelemek için kemiklerimizden daha fazla kalsiyum çekmeye başlar. Zamanla kemiklerimizden daha fazla kalsiyum çıkarılır ve bu da osteoporoza (kemik erimesi) neden olur.

- İnek sütünde bulunan proteinler birçok insanda iltihaplanma, bağışıklık sistemi hastalıkları ve diyabete neden olabilmektedir.

- İnek sütünde laktoz adı verilen; sindirimi zorlaştıran, ishal, mide bulantısı, kramp, gaz ve şişkinliğe neden olan şeker bulunmaktadır.

Haberin Devamı

- Düzenli olarak inek sütü içmek akne, astım, gut gibi iltihaplı hastalıklarla bağlantılıdır. Birçok insan sadece süt tüketimini durdurarak bu semptomları hafifletmektedir.

- Araştırmalar inek sütü içmenin kilo alımına neden olduğunu göstermektedir. Yağ ve kilo kaybetmek istiyorsanız, yağsız bile olsa inek sütünü diyetinizden çıkartmalısınız.

Diyet ve beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayacak -inek sütüne alternatif- daha sağlıklı içecekler bulunmaktadır.

Keçi Sütü: İnek sütüyle karşılaştırıldığında daha az alerjiktir. Sindirimi daha kolaydır. Düşük miktarda laktoz içerir. İnek sütüne göre daha doğru miktarda yağ asidi içerir. Molekül olarak anne sütüne yakın özelliktedir.

Badem Sütü: Biraz tatlı ve kremsidir. Bu yüzden süt kullanılan herhangi bir tarifte kullanılabilir. Keçi sütünde bulunan besin maddelerinden yoksun olduğundan bebeklerin ihtiyaç duydukları besin maddeleri için bu süt kullanılmamalıdır.

Keten Tohumu Sütü: Keten tohumundan elde edilir. Yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi içerir. Kalsiyum seviyesi inek sütüyle yarışmaktadır.

Haberin Devamı

Hindistan Cevizi Sütü: Tadı ve dokusu inek sütüyle benzerdir. Çocuklar ve bebekler için büyük bir yağ kaynağıdır. Gluten ve soya içermez. Bu sütü seçerseniz diyetinizin herhangi bir yerinde daha fazla kalsiyum ve protein almanız gerekir.

Kenevir Sütü: Güçlü bir toprağımsı tadı vardır. Bu yüzden biraz ayarlama yapmanız gerekebilir. 10 amino asit içerir. Bu sebeple özellikle kas yapmaya ve hastalıkla savaşmaya çalışanlar için yararlıdır.

Sevgiyle doğal kalın.

Elçin Oltulu Şahin

Web: http://dogalivarken.com

Facebook: http://facebook.com/dogalivarken

Instagram: @dogalivarken