Okul Korkusu nedir?

Okul korkusu okul çağı ve okul öncesi çocuklarda sık gözlenen problemlerdendir. Çocuğun çeşitli bahanelerle okula gitmek istememesi, okulda huzursuz olması ve bazı hastalık belirtileri göstermesine ‘okul korkusu’ denir.

Çocuğun okula ilk başladığı dönemlerde belirginleşir. Çocuk, okulda kendini güvende hissetmeyeceğine inanır ve okulda olumsuz özellikler bulma, öğretmenden yakınma, arkadaşlarından ilgi görememe gibi bahanelerle okula gitmek istemez.

Hangi çocuklarda görülür?

Anne ve babaya aşırı bağımlı, travmatik yaşantıları olan, evde kendinden küçük bir kardeşin annesi ile baş başa zaman geçireceğini düşünen çocuklarda bu korku daha çok görülür. Kendisinden büyük abla ya da abisi olan çocukların, abla ve abisinin okula gittiğini görerek rahatladığı, çocukta okula karşı olumlu bir etki yaratır.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

Çocuklar olumlu ya da olumsuz duygularını sözelleştirebilmeyi 9-10 yaşlarından sonra kazanmaktadır. Duyguların sözle ifade edilemediği dönemlerde yaşanan kaygı bedensel tepkilerle belirtilmektedir. Bu bedensel tepkiler genellikle karın ve baş ağrısı, mide bulantısı şeklindedir. Çocuk “karnım ağrıyor, başım ağrıyor ya da midem bulanıyor” gibi bedensel yakınmalarla zorlanıyorum ya da alışamadığımı anlatmaya çalışılır.

Peki okul korkusunu yenmek için ne yapmalı?

Sakin ve kararlı olmak bu sorunu çözmede ki en önemli yoldur.

Yeni bir ortama girmeye hazırlanan çocuğa kendini güvende hissedebilmesi için girdiği ortamda neler olacağı ebeveynler tarafından önceden anlatılmalıdır. Okul eğitiminin faydaları hakkında açıklayıcı bilgiler verilerek okula gitmesi konusunda çocuk ikna edilmelidir. Ebeveynler kendi okul yaşantılarından olumlu anılar anlatarak ‘Ben de okula ilk gittiğimde biraz korkmuştum, böyle durumlarda bazen hepimiz korkarız, nasıl hissediyorsun?’ gibi ifadeler kullanarak çocuklarını rahatlamalı ve anlaşıldıklarını hissetmelerine yardımcı olmalıdırlar.

Sabah okula gitmek üzere yapılan hazırlıkları eğlenceli hale getirin. Örneğin; sabah sarılarak uyandırın, birlikte kahvaltı yapın, kahvaltıda sohbet edin, okul çantasını beraber hazırlayın. Çocukla birlikte okula gidin. Okula birlikte gitmeniz onun moralini artırır ve yalnızlık duygusunun azalmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

Çocuğun okula gitmesi sağlanmalı fakat kesinlikle şiddet ve baskı uygulanmamalıdır. Çocuğun korkularıyla alay edilmemeli ve küçümsenmemelidir. Anne ve baba ortak davranışlar göstermeli ve kararlı olmalıdır. Eğer anne ve baba çocuğun bu durumu karşısında endişelenir ve onu okula göndermezse bu davranış alışkanlık haline gelebilir.

Rahat, iletişime açık ve güler yüzlü görünen öğretmenler çocukların kendilerini güvende hissetmesine yol açar. Sevecen ve ilgili öğretmen güven duygusu vererek çocuğun uyumunu kolaylaştırır. Öğretmen tarafından grup çalışmaları yapılabilir. Çocuğa küçük sorumluluklar verilebilir. Çocuğun sınıfta kendini değerli ve başarılı hissetmesini sağlayacak her tür çalışma sorunun çözümüne yardımcı olacaktır.

En önemlisi bütün bunlara rağmen çocuğun korku ve kaygıları devam ediyor, rahatsızlıkları gittikçe artıyor ve yayılıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım istenilmelidir.

Haberin Devamı