Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Maliye Bakanı 2017 bütçesinin yapısı hakkında bilgi verdi. 2017 bütçesinde kamu yatırımlarına ve sosyal desteklere önem veriliyor. Bütçe, hükümetin bir yıl içinde nerelerden nasıl para toplayacağını ve bu parayı nasıl harcayacağını gösterir.
Bütçeyi hükümet hazırlar ama bütçe TBMM’de şekillendirilir.

Harcamalar artacak peki gelir ne olacak


Bu ise, muhalefete bütçenin gelir ve gider hedeflerinin kesinleşmesinde söz sahibi olmasına imkân verir. İşte bunun için muhalefetteki partilerin açıklanan bütçe hedeflerini iyi değerlendirmeleri, görüş ve önerilerini ortaya koymaları önem taşır.
2017 yılı bütçesille hükümet, milli gelirin yüzde 21.5’i büyüklüğünde vergi toplamayı hedef alıyor.

Vergi dışı gelirler ve borçlanma ile milli gelirin yüzde 26.8’i büyüklüğünde harcama yapılacak.

Hükümet bütçe taslağını açıklarken halka diyor ki, “Ey halkım... Sizin üreterek yaratacağınız ve sahip olacağınız milli gelirin yüzde 26.8’ini vergi ve borçlanma yoluyla sizden toplayacağım.

Sizin cebinizden çıkan parayı nasıl harcayacağımı size bütçe taslağıyla duyuruyorum. Haberiniz olsun...”

Ne kadar gelir, o kadar...

2017 bütçesinin gelirleri 2016 bütçesi gelirlerinden kabaca yüzde 11, giderleri ise, 2016 bütçesi giderlerinden kabaca yüzde 13 oranında daha fazla.

Haberin Devamı

Enflasyonun şişirmesi dahil, 2017 yılında hükümet halktan toplayacağı vergide yüzde 11 oranında artış bekliyor. 2016 yılında hükümet vergi gelirlerinden belli fedakârlıklar yaptı.
Ekonomide değişik nedenlerle yavaşlama oldu. Bu olumsuz gelişmelere rağmen 2017 yılı için yüzde 11 dolayında bir gelir artışı bekleyişi iyimser bir bekleyiştir.
Hükümetin 2017 yılı toplam bütçe geliri bekleyişi 598 milyar TL. Bütçe gideri hedefi 645 milyar TL. Bütçe açığı 47 milyar TL.

Bizim faiz hariç bütçe harcamalarımızın yüzde 30’u personel harcamalarıdır. Kamunun satın alma ve yatırım harcamalarının faiz dışı harcamalardaki payı yüzde 20 kadardır. Bütçeden en büyük payı transferler, sosyal transferler alır.

Harcamalar artacak peki gelir ne olacak


Sosyal destekler artırılıyor

2016 yılında 60 milyar TL olması beklenen kamu yatırımlarında harcama hedefi 78 milyar TL olarak belirlendi.

Kamu kesimi artık üretime dönük yatırım yapmıyor. Altyapı ve sosyal yatırımlara para ayırıyor. Kamu yatırımlarında en büyük pay ulaştırma, eğitim, tarım-sulama ve sağlık yatırımlarına gidiyor.

Haberin Devamı

Harcamalar artacak peki gelir ne olacak


2017 bütçesinin kamu yatırımları yanında en büyük özelliği, “Sosyal Destek Ödenekleri”nin çoğaltılması ve artırılmasıdır.

Bütçeden maaşa ayırılan para ile sosyal desteklere giden para, halkın cebine girdiği için önem taşıyor.

Harcamalar artacak peki gelir ne olacak


Halk diğer harcamalardan çok bu harcamaların büyüklüğüyle ilgileniyor.
2017 yılında hükümet, bütçeden sosyal yardımlara, eğitim desteklerine ve reel sektör desteklerine büyük pay ayırıyor.

Tarıma, turizme, istihdama, kredi desteklerine 2017 yılında büyük önem verilmiş durumda.

Harcamalar artacak peki gelir ne olacak


2017 yılı bütçe hedefleri, yavaşlayan ekonomiyi, kamu yatırımları ve kamu harcamalarıyla canlandırmayı hedef alan, sosyal desteklerden yararlanan çok sayıdaki insanı mutlu etme arayışında belirlenmiş.

Tabii ki her hükümet harcamayı artırmak ister. Ama yavaşlamış bir ekonomide, harcamaları istenilen ölçüde artıracak büyüklükte gelir toplamanın güçlüğü ortada.