Dünya Hariri: Geri döneceğim

Hariri: Geri döneceğim

14.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’da zorla tutulduğu iddia edilen Hariri, ülkesine döneceğini açıklarken, Hizbullah yönetimi ve İran’ı hedef gösterdi. Hariri, ancak Hizbullah’ın tutumunu değiştirmesi halinde istifasını geri çekecek

Hariri: Geri döneceğim

Lübnan’ın istifa eden başbakanı Saad Hariri, ülkesine yakında döneceğini ve istifasının gereklerini yerine getireceğini söyledi. Hariri, sahibi olduğu televizyon kanalına Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dan verdiği özel röportajda, “Lübnan’ın çıkarları için istifa ettim. Kısa bir süre sonra Lübnan’a döneceğim ve istifamla ilgili anayasal gereklilikleri yerine getireceğim” dedi.

Haberin Devamı

İstifası sonrası Lübnan’da bir belirsizliğin ortaya çıktığını ve bu durumu gidermek için konuşmaya karar verdiğini belirten Hariri, “Kendi hayatımı önemsemiyorum. Amacım ülkemi kurtarmak. İstifamın normal bir şekilde olmadığının farkındayım, ancak bazı güvenlik önlemlerini almam gerekiyordu. İstifa metnimi ben kaleme aldım. Amacım olumlu bir şok etkisi oluşturmaktı. İnsanların uyanması için sunduğum istifam bir uyarı alarmıydı. Lübnan’ın şu anda kritik bir süreç içinde olduğunu herkes biliyor” diye konuştu. Hizbullah’ın siyasi bir parti olarak politika yapmasına karşı olmadığının altını çizen Hariri, “Ancak bu düşüncem, Hizbullah’ın ülkeyi mahvetmesine izin vermek anlamına gelmez” dedi.

Hizbullah vurgusu

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’da özgür olduğunu ve istediği zaman istediği yere gidebildiğini vurgulayan Hariri, Suudi Arabistan’da son günlerde yaşanan gelişmeler ve tutuklamalarla bir alakasının olmadığını aktardı, bunların Suudi Arabistan’ın iç meselesi olduğu değerlendirmesinde bulundu. Hariri, Kral Selman’ın kendisini oğlu gibi gördüğünü ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kendisine karşı son derece nazik davrandığını ekledi.

Hariri, “Suudi Arabistan, Lübnan’a ekonomik destek veriyorken, İran’ın herhangi bir desteği bulunmuyor. Lübnan tarafsızlık politikasına yeniden dönerse istifamı geri çekerim” dedi. Hariri, bölgesel çatışmalara müdahaleler son bulursa istifayı geri çekebileceğini belirtti. Hariri, bölgesel çatışmalara müdahalelerden kastının ise Suriye ordusu yanında savaşan Hizbullah olduğunu ifade etti. Hariri, “İran’ın tüm iç işlerimize karıştığı, bir siyasi oluşumun da ona destek verdiği bir durumu sürdüremeyiz” dedi.

İstifayla başlayan süreç Lübnan siyasetini büyük bir belirsizliğe soktu. Hariri’nin hedef gösterdiği Hizbullah yönetimi, Hariri’nin “suikast riski” görüşüne katılmıyor ve Suudi Arabistan’ın Lübnan’ı istikrarsızlaştırmak için Hariri’yi istifaya zorlayıp ev hapsinde tuttuğunu savunuyor.

Lübnan’da hava olumlu

Hariri’nin açıklamaları Lübnan’da olumlu karşılandı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn yaptığı açıklamada “Başlatılan ulusal ve diplomatik kampanya olumlu sonuç verdi” dedi ve Hariri’nin açıklamalarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Bununla birlikte İran’dan da Hariri’nin sözlerine yanıt geldi. İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi “Hariri’nin açıklamaları onun Lübnan’a olası dönüşü konusunda ufak da olsa umut verdi. İran, Lübnan’ın içişlerine karışmıyor” dedi. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ise dünkü açıklamasında Lübnan’ın içişlerine karışılmaması çağrısında bulundu.